Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sotva komunikuje a rozoznáva rodinu. Ajax venoval titul hráčovi, ktorému priťažil

V Lige majstrov prežili rozprávku i trpké sklamanie. Po senzačnom postupe medzi najlepších štyroch ich delili sekundy od finále. Futbalisti Ajaxu však po vypadnutí s Tottenhamom zostali smutní pred jeho bránami.

16.05.2019 12:40
Abdelhak Nouri Foto:
Abdelhak Nouri po kolapse, ktorý mu spôsobil trvalé poškodenie mozgu.
debata

Silná partia okolo vychádzajúcich hviezd Matthijsa de Ligta a Frenkieho de Jonga si napravila chuť v domácej súťaži. Ajax získal ligový titul po piatich rokoch. Venoval ho hráčovi, ktorý mohol byť súčasťou víťazného kolektívu. Abdelhakovi Nourimu.

Nouriho v sezóne 2016/17 vyhlásili za najlepšieho hráča druhej holandskej ligy. V rezerve Ajaxu hviezdil, obrovský potenciál preukázal aj v zápasoch prvého tímu. Nasledujúca sezóna mala byť pre Nouriho prelomová. Hneď prvý prípravný duel však zmenil jeho život. A nielen futbalový.

Nouriho kolaps v prípravnom zápase v júli 2017. V tom čase mal len 20 rokov:

Nouri v stretnutí s Werderom Brémy skolaboval v priebehu druhého polčasu. Tridsať minút ho ošetrovali priamo na trávniku. Fanúšikov požiadali o opustenie štadióna, zápas zrušili. Spoluhráči od postrannej čiary sledovali boj kamaráta o život. Nouriho s arytmiou srdca previezli do nemocnice.

Lekári boli sprvu optimistickí, vyšetrenia nepreukázali poškodenie srdcového svalu. Keď ho však prebrali z umelého spánku, odhalili poškodenie mozgu, ktoré sa ukázalo ako nezvratné. Mladý talent nútene ukončil kariéru, aj keď s číslom 34 až do minulého leta figuroval na súpiske Ajaxu.

Klub po minulej sezóne vydal stanovisko. Generálny manažér a bývalý brankár Manchestru United či Juventusu Edwin van der Sar ho so slzami v očiach čítal pred prítomnými novinármi: „Priznávame svoju zodpovednosť za následky. Dlho sme boli presvedčení, že Abdelhak dostal najlepšiu možnú starostlivosť. Bola však nedostačujúca.“

Skutočnosti odhalilo vyšetrovanie na žiadosť Nouriho rodiny. Ukázalo sa, že futbalista mohol v prípade správnej reakcie lekárskeho tímu Ajaxu vyviaznuť s miernejšími následkami. Kluboví lekári podľa zistení „nevenovali dostatočnú pozornosť kontrole tepu, cirkulácii, resuscitácii". A predovšetkým, „neskoro použili defibrilátor, takže Nouriho mozog bol pridlho bez kyslíku“.

Generálny riaditeľ Ajaxu Edwin van der Sar s emóciami číta výsledok vyšetrovania:

„Mohol byť na tom lepšie. Nie je to isté, no je to možné,“ pokračoval Van der Sar: „Vyšetrovanie malo ukázať, či sme mu poskytli adekvátnu starostlivosť alebo nie. A my sme ju neposkytli. Preto prijímame zodpovednosť.“

Klub bol po zisteniach v šoku. Rodine sa ospravedlnil a prisľúbil pomoc: „Potrebujeme urobiť všetko, čo bude nutné, aby sme splnili zodpovednosť, ktorú máme nielen ako klub, no i ľudské bytosti.“

Rodina Nouriho je od nešťastia strohá na informácie. Tie posledné hovorili o tom, že 22-ročný mladík už nie je v kóme. Reaguje na pokyny, keď má otvoriť ústa či zdvihnúť obočie. Dokáže jednoducho komunikovať, rozoznáva členov rodiny. Fyzicky je však na tom zle, hýbe len hlavou.

Nourimu predpovedali v Ajaxe i holandskej reprezentácii veľkú budúcnosť. Amsterdamský klub po ňom pomenoval cenu pre najlepšieho mladého hráča sezóny. Bývalí spoluhráči Kluivert, Sandler, Younes a Diks v nových kluboch nosia na drese Nouriho číslo 34.

Po zisku majstrovského titulu si mladíka uctil celý tím Ajaxu a venoval mu trofej. „Je hrozné, čo sa mu stalo, vždy však bol s nami. S každým človekom podobná udalosť niečo urobí, moji chlapci mu boli ako rodina. Titul mu preto s radosťou venujeme,“ povedal po prebratí majstrovskej trofeje tréner Ajaxu Erik ten Hag pre televíziu Fox Sports.

„Myslím si, že pre Nouriho aj jeho rodinu je to teraz niečo úžasné a nesmierne emocionálne. Množstvo našich hráčov s ním nastúpilo vo viacerých stretnutiach. Sme radi, že mu môžeme venovať 34. titul. Je to niečo výnimočné,“ doplnil jeho slová obranca Daley Blind.

TV Pravda: S kamerou sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ajax Amsterdam #Abdelhak Nouri