Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pád ríše Manchestru United pripomína agóniu Liverpoolu

Ďalšia sezóna, ďalších niekoľko rán do zubov, ďalší prepad z prachom zapadajúceho piedestálu. A prepad znovu o niečo hlbší a bolestnejší.

07.05.2019 07:18
Paul Pogba Foto: ,
Hviezdny stredopoliar Manchestru United Paul Pogba si skrýva tvár po remíze na pôde posledného Huddersfieldu.
debata

Manchester United dokázal v končiacej sezóne so žiaľom pochovať éru portugalského trénera Josého Mourinha, impulzívne sa nadchnúť pre jeho náhradníka Ole Gunnara Solskjaera, no aj z neho fanúšikovia rekordného anglického majstra rýchlo vytriezveli. Problém United je totiž inde a nemôže sa vyriešiť z podpalubia.

Klub po majstrovskom titule a odchode manažéra Sira Alexa Fergusona v roku 2013 márne hľadá svoju identitu. Pod trénermi Moyesom, Van Gaalom a Mourinhom United nenašli novú tvár, nevyšiel ani návrat ku tradičným štandardom, o ktoré sa pokúsil Solskjaer.

Kríza sa nevyrieši v podpalubí

United skončili druhý rok po sebe bez zisku významnej trofeje. Čo je horšie, nekvalifikovali sa do budúceho ročníka Ligy majstrov. A navyše k tomu, z klubu znejú obavy, že na najvyššie priečky nebude ašpirovať ani v nasledujúcej sezóne.

Manchester United potrebuje znovu naštartovať novú éru. No tentoraz už nesmie urobiť chybu ako pri „nových štartoch“ spomenutej trojice trénerov. Klub potrebuje investovať veľa a správne. A nielen do hráčskeho kádra.

Neúspechy pri ostatných prestavbách kádra pripisujú na vrub výkonného viceprezidenta klubu Eda Woodwarda. V štruktúre United totiž nefiguruje pozícia športového riaditeľa, Woodward sa o zloženie kádra stará popri ekonomických záležitostiach klubu. Plánované vytvorenie novej pozície pre šéfa športovej sekcie môže byť pre hrdý klub kľúčové.

Ocitol sa totiž v bode, keď je mužstvo zložené z hráčov, ktorí buď nemajú kvalitu na United, alebo nemajú motiváciu tú kvalitu pravidelne potvrdzovať. Viacerí sa rozhliadajú po iných možnostiach, zvlášť, keď platy hráčov kvôli neúčasti v Lige majstrov klesnú v nasledujúcej sezóne o štvrtinu.

Ďalší krok musí byť správny

Prestavba a zožatie ovocia potrvajú roky. A už teraz ich uplynulo šesť od posledných osláv titulu na Old Trafford. „Red Devils“ pritom na prelome milénií dominovali. V rokoch 1992–2013 získali 13 ligových titulov, päťkrát skončili druhí, trikrát tretí.

Pripomína to FC Liverpool, ktorý v rokoch 1972–1990 nazbieral jedenásť titulov, šesť druhých miest a zdalo sa, že jeho dominancia sa nikdy neskončí. Ak Manchester City v nedeľu zvíťazí v poslednom kole Premier League na pôde Brightonu, čakanie Liverpoolu na titul sa natiahne na 29 rokov.

Liverpoolčania si za ten čas taktiež prešli „novými érami“ s novými trénermi a novými hviezdami. Až teraz, pod vedením charizmatického Nemca Kloppa a s hviezdami ako Salah, Mané či Van Dijk, sa zdá, že Liverpool je späť v plnej sile a pripravený vrátiť sa na anglický trón. Keď nie v tejto sezóne, môže to dosiahnuť v nasledujúcich.

Liverpool je klub, ktorý sa momentálne môže tešiť z prítomnosti a s očakávaniami hľadieť do budúcnosti. Klub, ktorého len brilantná koncepcia Guardiolovho Manchestru City drží v aktuálnom ročníku Premier League od zisku titulu. Klub, ktorý v ostatných dvoch rokoch dopláca v záverečných bojoch Ligy majstrov na dominanciu španielskych veľkoklubov. Klub, ktorý viac nepozerá len s nostalgiou do minulosti.

Rovnakým očistcom si musí prejsť veľký rival Manchester United. Dvadsaťnásobný majster Anglicka v lete znovu vykročí do neznáma. Pod vedením Fergusonovho žiaka Solskjaera, o ktorom stále nevieme, či je dosť dobrý na jedno z najhorúcejších kresiel svetového futbalu. Bude tento krok konečne ten správny?

TV Pravda: Čo je za dominanciou Slovana vo futbalovej lige? Aké ďalšie ciele stoja pred klubom z Tehelného poľa? Aj na tieto otázky odpovedá v pravidelnej relácii Týždeň v športe tréner nového šampióna Martin Ševela.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Premier League #FC Liverpool