Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdny Xavi po sezóne ukončí kariéru. Ako tréner chce vychádzať z Cruyffa

Bývalý stredopoliar španielskej reprezentácie a Barcelony Xavi po sezóne ukončí kariéru. Tridsaťdeväťročný futbalový majster sveta i Európy, ktorý od roku 2015 hrá v katarskom tíme Al Sadd, to dnes oznámil v otvorenom liste španielskym médiám a dodal, že ďalej bude pokračovať ako tréner.

02.05.2019 20:11
Xavi Foto: ,
Xavi v drese Barcelony v máji 2015.
debata

„Toto je moja posledná sezóna v úlohe hráča a uvidíme, čo mi prinesie budúcnosť v úlohe trénera,“ napísal Xavi. „Vážim si, že som mohol hrať až do tridsiatich deviatich rokov a s kariérou by som sa chcel rozlúčiť ziskom pohára a postupom v ázijskej Lige majstrov,“ doplnil.

Xavi pred odchodom do Kataru hral iba za Barcelonu, za jej prvý tím prvýkrát nastúpil v roku 1998. Celkovo za ňu odohral 767 zápasov, čo z neho robí klubového rekordéra. S Barcelonou navyše štyrikrát vyhral Ligu majstrov a osemkrát španielsku najvyššiu súťaž.

„To, čo som dosiahol za uplynulé dve dekády, bolo privilégium. Myslím si, že mám povinnosť vrátiť, čo som získal. Ako kouč chcem vychádzať z filozofie, ktorú pod vplyvom Johana Cruyffa vyvinula Barcelona,“ uviedol Xavi.

„Veľmi sa mi páči sledovať tímy, ktoré na hracej ploche preberajú iniciatívu. Ofenzívny futbal a demonštrácia jeho esencie je to, čo všetci milujeme,“ dodal.

Za španielskou reprezentáciu odohral 133 zápasov a v rokoch 2008 a 2012 s ňou ovládol majstrovstvá Európy a v roku 2010 aj majstrovstvá sveta. S Al Sadd nedávno oslávil majstrovský titul a ďalšiu trofej môže pridať v pohári, kde zatiaľ s tímom postúpil do štvrťfinále.

TV Pravda: S kamerou sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Xavi