Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klubový futbal je späť! Elitné ligy núkajú nemecký sen i brazílsky súboj

Sledujú ich milióny fanúšikov, venujú sa im tisíce expertov. Špekulujú nad tým, ktoré mužstvá ovládnu päť najsilnejších futbalových líg sveta.

29.03.2019 13:55
Britain Soccer Premier League Liverpool City Foto: ,
James Milner z Liverpoolu a Leroy Sané z Manchestru City v súboji o loptu.
debata

Cez víkend v nich po reprezentačnej pauze odštartuje záverečný šprint. Trom klubom stačí len mierny poklus, aby v máji zdvihli nad hlavu vytúženú trofej.

Bayern varuje Dortmund

Vo francúzskej Ligue 1 ani talianskej Serii A nie je ani v sezóne 2018/19 nič nové. Najväčší favoriti napĺňajú papierové predpoklady. Keby im to nevyšlo, kompetentní by ich po nemalých finančných investíciách nešetrili.

Len fatálne zlyhanie by Paríž St. Germain či Juventus Turín pripravilo o ďalší ligový primát. Vo vynikajúcej forme sa na domácom poli ukázali aj futbalisti Barcelony. Všetky tri kluby majú dvojciferný bodový náskok pred najbližšími prenasledovateľmi. Výhodu, ktorú by do záverečného 38. kola nemali stratiť.

Záverečnú zápletku tak na elitnom klubovom fóre môžu ponúknuť už len štyri mužstvá. Borussia Dortmund s Bayernom Mníchov a Manchester City s Liverpoolom. Prví dvaja si to dokonca v budúcom 28. kole Bundesligy rozdajú v priamom súboji. Anglickí giganti budú čakať na zaváhanie toho druhého.

„Bude to kľúčový moment v boji o titul, ale určite nie rozhodujúci faktor. Je to zaujímavý záver sezóny. Pre neutrálneho diváka splnený sen. Dortmund si však nemôže dovoliť žiadne zaváhanie, lebo sme vo vynikajúcej forme,“ odkázal do tábora súpera útočník Bayernu Thomas Müller.

Nemýli sa. Dvadsaťdeväťročný strelec, ktorý sa cez reprezentačnú pauzu zviditeľnil kritikou trénera reprezentácie Joachim Löwa či pomenovaním nového prírastku vo vlastnej konskej stajni Manuel po spoluhráčovi Neuerovi, si s Mníchovčanmi užíva nevídanú stíhaciu jazdu.

Po slabšom začiatku získal Bayern v ostatných pätnástich ligových kolách 40 bodov, zmazal stratu na Dortmund a zosadil ho z líderskej pozície.

„Ukázali sme lepšie momenty, ale aj tie slabšie. Sme na rovnakej štartovacej čiare. Urobíme všetko preto, aby sme sa na konci sezóny tešili z titulu. Bola by to pre mňa vysnívaná rozlúčka,“ reagoval krídelník Dortmundu Christian Pulisic. V lete zamieri do Chelsea.

Šanca na štyri trofeje

Len tri anglické kluby v histórii boli k 30. marcu v boji o zisk štyroch trofejí. Chelsea v roku 2007, Manchester United o dva roky neskôr a Manchester City v prebiehajúcej sezóne.

Zverenci Pepa Guardiolu sa už tešili zo zisku Ligového pohára a teraz si brúsia zuby aj na FA Cup, trofej z Ligy majstrov i šiesty anglický titul.

V Premier League bude súboj o titul aj o tretiu a štvrtú priečku zaujímavý. Do bitky o trofej zasiahnu len dve mužstvá. V lepšej pozícii je City. Na vedúci Liverpool síce stráca dva body, má však zápas k dobru.

„Myslím si, že to bude skvelé divadlo. Mužstvá majú zhruba podobných súperov. Favoritom je pre mňa City. Má širší káder, ľahší rozpis zápasov i lepšiu formu. Celý Liverpool však túži po tom, aby to konečne bol ich rok,“ zamyslel sa expert BT Sport Rio Ferdinand.

Bývalý anglický reprezentant poukázal aj na zaujímavý fakt. V súboji na diaľku môžu ofenzívne ladené mužstvá ťahať nielen strelci – Sergio Agüero s Raheemom Sterlingom na jednej strane, Mohamed Salah so Sadiom Maném na druhej, ale aj kamaráti z brazílskej reprezentácie na bránkovej čiare.

„Ederson má obrovský potenciál. Má vynikajúcu rozohrávku, vie loptu poslať presne tam, kam chce. Momentálne je však Alisson Becker lepším brankárom. Na čiare i prácou s nohami. Niekedy robí priveľa riskantných vecí. Možno to od neho vyžaduje tréner, ale niekedy to môže Liverpool vyjsť pridraho,“ povedal pre BBC Heurelho Gomes – prvý brazílsky brankár v Premier League.

Ktorý z jeho krajanov sa bude tešiť z anglického titulu?

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #FC Liverpool #manchester city #Borussia Dortmund