Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápas s Chelsea vypredali, no Slavia má problém. Stoch spomínal na londýnske časy

Slovenský futbalista Miroslav Stoch patrí k najväčším osobnostiam českej ligy, oporám a pilierom Slavie Praha, kde prišiel v lete 2017.

28.03.2019 16:57 , aktualizované: 17:00
Miroslav Stoch Foto: ,
Miroslav Stoch strieľa vyrovnávajúci gól Slavie na trávniku Sevilly.
debata (2)

„Zošívaní“ sú lídrom najvyššej českej súťaže 2018/2019, v súčasnosti majú deväťbodový náskok pred Viktoriou Plzeň. Stoch k tomu prispel jedenástimi gólmi a deviatimi účinnými prihrávkami, pochvaľuje si pôsobenie trénera Jindřicha Trpišovského.

„Kouč spolu s asistentmi majú plán, ktorý sa nám snažia vštepiť. Ukazuje sa, že je úspešný. Pán Trpišovský chce hrať moderný futbal, je v tom dosť behania, náročný štýl. Nebolo to vždy ideálne, ale sme na dobrej ceste. Stále sa zlepšujeme, víťazíme. Tréner je síce veľmi tvrdý, ale dokáže aj zavtipkovať,“ povedal Stoch v diskusnej relácii Rozstrel na iDnes.tv.

Slavii sa darí nielen na domácej, ale aj na medzinárodnej klubovej scéne. Pražský tím v dramatickom dvojzápase uspel v konfrontácii s FC Sevilla v osemfinále Európskej ligy (po remíze 2:2 v Španielsku zvíťazila Slavia doma 4:3 po predĺžení, pozn.) a v elitnej osmičke tejto druhej najprestížnejšej futbalovej súťaže na „starom kontinente“ nastúpi proti anglickému FC Chelsea.

Ohlasy M. Stocha na žreb Európskej ligy

Dvadsaťdeväťročný slovenský krídelník pozná klub zo Stamford Bridge, bol tam v období rokov 2006 – 2010, a to v mládežníckej akadémii, ale aj v seniorskom A-tíme. Na trávnik sa v drese „áčka“ dostal v piatich súťažných dueloch z pozície náhradníka.

„Želal som si FC Chelsea pri každom žrebe, konečne to vyšlo. Celé mužstvo sa mimoriadne teší, budú to veľké zápasy proti top tímu,“ vyjadril sa Miroslav Stoch, ktorý na ceste do štvrťfinále až na jednu výnimku nastúpil vo všetkých doterajších dueloch EL s bilanciou dva góly a dve prihrávky:

„Šance sú podobné ako pred súbojmi proti Seville. Veľmi veľké teda nie sú, ale pôjdeme do duelov s FC Chelsea rovnako odhodlane ako proti španielskemu súperovi. Človek nikdy nevie, možno sa to podarí. A celkový triumf v Európskej lige? Uvidíme, snívať môžeme.“

Nitriansky rodák už ako 16-ročný prišiel z domoviny na Britské ostrovy do spomenutého veľkoklubu. „Prvé mesiace boli ťažké, nevedel som ani slovo po anglicky, v kabíne si zo mňa často robili srandu. Tri roky v londýnskom tíme mi však dali strašne veľa,“ vrátil sa k obdobiu spred viac ako desiatich rokov nevysoký slovenský krídelník a doplnil:

Miroslav Stoch sa teší z gólu. Foto: Reuters, MARCELO DEL POZO
Miroslav Stoch Miroslav Stoch sa teší z gólu.

„Potom som sa v FC Chelsea posunul do ‚osemnástky‘, neskôr do rezervy A-tímu a tretia sezóna už bola v prvom mužstve. To bolo až nad plán, ani sa mi o tom nesnívalo – a zrazu som cestoval na zápasy Ligy majstrov a mal aj päť štartov v lige. Pocit, že sledujete zblízka najlepších hráčov na svete, bol jednoducho super.“

Kroky Miroslava Stocha na klubovej úrovni viedli aj do Holandska (FC Twente), Turecka (Fenerbahce Istanbul, Bursaspor), Grécka (PAOK Solún) a Spojených arabských emirátov (Al Ain), ostatné necelé dva roky je v Slavii Praha. „Ťažko povedať, kde mi bolo najlepšie. Na všetky krajiny mám pekné spomienky,“ vyjadril sa v relácii Rozstrel „Miňo“ Stoch a pokračoval:

„Navždy v srdci mi zostane Turecko. Istanbul je krásne mesto, narodil sa nám tam syn, zažil som tam neskutočné chvíle.“ Ako stredopoliar Fenerbahce vyhral anketu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o Gól roka 2012, jeho krásny volej ohodnotili najvyššie.

Miroslav Stoch počas tréningu slovenskej... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Wales SR Futbal ME kval. E Cardiff tréning stoch Miroslav Stoch počas tréningu slovenskej futbalovej reprezentácie.

„Také niečo sa už nepodarí. Stretol som sa v sále na vyhlásení s Falcaom i Neymarom, bol to pre mňa zážitok na celý život. Keď Carlos Valderrama (niekdajší skvelý stredopoliar Kolumbie, pozn.) prečítal moje meno, ani som nedýchal. Bol som nervózny, to si nikto nedokáže ani predstaviť.“

Slovenský futbalový reprezentant (dosiaľ 59 štartov za A-tím SR a 6 gólov), účastník MS 2010 v JAR a ME 2016 vo Francúzsku, je v Slavii momentálne veľmi spokojný. Prahu si s českou partnerkou i malým synom veľmi obľúbil.

„Som v Slavii šťastný, ale netrúfam si povedať, či tu ukončím kariéru,“ skonštatoval šikovný krídelník v diskusnej relácii. Na otázku, či by si vedel predstaviť pôsobenie v tíme mestského rivala Sparte Praha, Miroslav Stoch odpovedal: „To asi nie.“

Zápas Slavia – Chelsea rýchlo vypredali

Hoci do úvodného štvrťfinále futbalovej Európskej ligy medzi Slaviou a Chelsea zostávajú ešte dva týždne, stretnutie v Edene je už vypredané. Fanúšikovia si dnes v predaji na internete v priebehu niekoľkých desiatok minút rozobrali posledné zvyšné vstupenky.

Zápas s Chelsea uvidia iba majitelia permanentných vstupeniek. V pondelok Slavia spustila prvú vlnu predaja lístkov a každý držiteľ permanentky mal nárok na jednu vstupenku za zníženú cenu od 700 do 1630 korún.

Od štvrtkovej 13. hodiny si potom mohol každý majiteľ permanentky cez internet zakúpiť ešte jeden lístok už za štandardnú cenu od 1190 do 2180 korún. O pol tretej klub oznámil, že zápas už je beznádejne vypredaný. Vôbec tak neprišlo k voľnému predaju, ktorý by sa v prípade nenaplnenia kapacity začal budúci pondelok.

Slavia privíta Chelsea vo štvrtok 11. apríla od 21:00, odveta v Londýne sa bude hrať o týždeň neskôr. Vstupenky do sektoru hostí na štadióne Stamford Bridge si fanúšikovia pražského klubu, ktorí majú permanentku, rozobrali už minulý týždeň ešte pred oficiálnym začiatkom predaja. Pred pokladňami v Edene sa totiž začal s predstihom tvoriť dlhý rad, takže klub začal predaj už v noci.

Slavia bude mať uzavretú časť tribúny Sever, kde sídli takzvaný „kotol“. Európska futbalová únia ju potrestala za výtržnosti vo februárovom stretnutí s Genkom, v ktorom fanúšikovia hádzali predmety na ihrisko.

Pražský klub informoval o rozhodnutí disciplinárnej komisie UEFA len krátko po tom, čo oznámil, že úvodný zápas sa slávnym londýnskym klubom je vypredaný. „Klub sa odvolá. O ďalších krokoch budeme informovať,“ uviedol na twitteri šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Predstavitelia vedúceho tímu českej ligy ešte len zisťujú, ktoré sektory majú byť uzatvorené.

TV Pravda: Bývalí futbaloví reprezentanti Ján Pivarník a Dušan Tittel v ďalšej časti relácie Týždeň v športe hodnotia štart Slovákov do kvalifikácie ME 2020 a hovoria aj o ich postupových šanciach:

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Stoch #SK Slavia Praha