Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

El Clásico i bitka o Rím. Tradiční rivali idú do boja

Najslávnejšie slovenské i španielske derby. Prestížny súboj odvekých rivalov z Ríma. Príležitosť pre Neapol pripraviť lídrovi prvú ligovú prehru. Šanca Tottenhamu napraviť zbabraný súboj s Chelsea. Bitka pri rieke Mersey.

02.03.2019 08:00
debata
Aleksandar Kolarov z AS Rím v obklopení hráčov... Foto: SITA/AP, Andrew Medichini
Aleksandar Kolarov Aleksandar Kolarov z AS Rím v obklopení hráčov Lazia.

Barcelona má výhodu

Futbalových fajnšmekrov čaká tento víkend poriadna nádielka derby zápasov. V nich ide vždy o čosi navyše. Nielen o tri body či zdvihnutie si sebavedomia. V hre je aj česť a prestíž. Máloktorý zápas prináša väčší náboj ako El Clásico.

Zápas medzi Realom Madrid a Barcelonou je ostro sledovanou bitkou. Nielen v Španielsku – kde má okrem športového aj silný politický podtón – ale aj za jeho hranicami. K televíznym obrazovkám si zakaždým sadajú desiatky miliónov divákov.

Nie div. Nikde inde nie je možné sledovať toľko futbalových virtuózov na jednom mieste súčasne.

„Barcelona má výhodu. Titul sa nevyhráva vo februári ani v marci, ale je to kľúčová časť sezóny. Bude to veľmi zaujímavé,“ hovorí pre goal.com bývalý kapitán Barcelony Andrés Iniesta.

Luis Suárez oslavuje gól Barcelony v pohárovom... Foto: Reuters, JUAN MEDINA
Luka Modrič, Luis Suárez Luis Suárez oslavuje gól Barcelony v pohárovom zápase, v popredí frustrovaný Luka Modrič z Realu Madrid.

Jeho niekdajší spoluhráči v stredu vyrabovali Santiago Bernabéu. Po výhre 3:0 vyradili Real z domáceho pohára. Ak zvíťazia aj dnes, urobia ďalší krok k zisku 26. titulu v La Lige. Momentálne majú pred rivalom náskok deviatich bodov.

„Bude to úplne iný zápas,“ sľubuje kapitán Madridčanov Sergio Ramos. A milióny fanúšikov Realu dúfajú, že sa jeho želanie naplní.

Minisúboj Milika s Ronaldom

Zaujímavé 26. kolo ponúkne okrem La Ligy aj Serie A. Talianska súťaž má zatiaľ jasného lídra i jeho najbližšieho prenasledovateľa. Juventus ešte neprehral. Neapol – ako sa v ostatných rokoch stalo zvykom – márne čaká na zaváhanie konkurenta.

„Potrebujeme podať stopercentný výkon na všetkých postoch i miestach na ihrisku,“ pripomína strelec Neapola Arkadiusz Milik.

Zajtrajší úspech na štadióne Sv. Pavla bude závisieť aj od neho. Dvadsaťpäťročného poľského reprezentanta čaká minisúboj s najväčšou hviezdou súpera i celej súťaže – Cristianom Ronaldom. Kým Milik nastrieľal 14 gólov, o osem rokov starší Portugalčan vedie tabuľku kanonier s 19 presnými zásahmi.

Cristiano Ronaldo. Foto: SITA/AP, Andrea Comas
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo.

„Ronaldo je nebezpečný v akomkoľvek okamihu. Musíme byť ostražití. Na druhej strane sa však musíme koncentrovať na seba. A ukázať vlastné zbrane,“ dopĺňa Milik.

Už dnes sa Olympijský štadión v Ríme zaplní do posledného miesta fanúšikmi AS a Lazia. Uvidia súboj dvoch mužstiev, ktoré zaostávajú za očakávaniami. Tri body by pomohli obom. Najmä v boji o najlepšiu štvoricu zaručujúcu Ligu majstrov. Obaja sa na ňu zatiaľ pozerajú s odstupom – z piateho, respektíve šiesteho miesta.

Ukončí Tottenham sériu prehier?

A čo by to bol za derby víkend, keby sa niečo neudialo aj v Premier League?

Mesto s najvyšším počtom profesionálnych futbalových klubov na svete čaká ďalšie z mnohých neľútostných súbojov dvoch londýnskych celkov. Arsenal cestuje na Wembley – kde má svoj prechodný domov Tottenham – s jediným cieľom. Zmazať stratu na soka zo štyroch bodov na jediný.

„Naším cieľom je skončiť v najlepšej štvorici a zaistiť si Ligu majstrov. Na ničom inom teraz nezáleží,“ pripustil stopér Arsenalu Shkodran Mustafi.

Shkodran Mustafi z Arsenalu (v popredí). Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Shkodran Mustafi, Willian Shkodran Mustafi z Arsenalu (v popredí).

Arsenal má z ostatných piatich zápasov spoločne s Manchestrom City najlepšiu formu (štyri víťazstvá, jedna prehra), Tottenham získal o tri body menej. V ostatných dvoch stretnutiach nestačil na Burnley (1:2) aj Chelsea (0:2).

„Nevytvorili sme si dostatok šancí ani poriadny tlak. Musíme zabrať, lebo nás znovu čaká derby. Nemôžeme si dovoliť ďalšie zaváhanie,“ pripúšťa kouč Spurs Maurizio Pochettino po prehre s Chelsea.

Špeciálny náboj dodá 29. kolu Premier League aj bitka pri rieke Mersey. Everton môže v Goodisonovom Parku Liverpoolu sťažiť cestu na vytúženým titulom.

TV Pravda: Kto získa futbalový titul? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede v relácii Týždeň v športe – futbalový špeciál s Vladimírom Kinderom (vysielané 11. 2. 2019):

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona #FC Liverpool #Everton #El Clásico