Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezda Realu mala sto myšlienok. Správnu nenašla

Futbalisti španielskeho klubu FC Barcelona v stredajšom odvetnom semifinále tamojšej pohárovej súťaže Copa del Rey 2018/2019 na ihrisku Realu Madrid vstúpili do histórie.

28.02.2019 09:03
Vinicius Junior. Foto:
Vinicius Junior.
debata

Nielenže prekonali odvekého súpera na jeho vlastnom trávniku rozdielom triedy 3:0, v súčte s nerozhodným výsledkom 1:1 spred troch týždňov šiestykrát po sebe postúpili do finále, čo sa v dejinách Španielskeho pohára ešte nikomu nepodarilo.

Ak 25. mája zvíťazia v Seville na Štadióne Benita Villamarína (ich súperom bude buď FC Valencia alebo Betis Sevilla, pozn.), stanú sa prvým tímom s piatimi prvenstvami po sebe.

Zostrih zo zápasu.

„Blaugranas“ uštedrili protivníkovi dokonalú lekciu z efektivity. Bez ujmy prečkali prvopolčasové „hromobitie“ Realu a po zmene strán trikrát gólovo udreli. V 50. min sa ujali vedenia hneď zo svojej premiérovej strely do priestoru troch žrdí, keď skóroval Luis Suárez.

Uruguajčan sa v zápase presadil aj v 73. min, keď „panenkovsky“ premenil pokutový kop nariadený po faule naňho. Medzitým v 69. min prekonal vlastného brankára Keylora Navasa aj francúzsky stopér Raphael Varane, keď sa márne snažil zabrániť v strelení gólu práve Suárezovi.

„Musím povedať, že v prvom polčase sme nehrali dobre. Dali sme tri góly, ale veľa šancí sme nemali,“ vyhlásil podľa agentúry AP barcelonský tréner Ernesto Valverde, ktorý zažil jubilejný 100. zápas na lavičke katalánskeho mužstva.

Pristavil sa aj pri najdôležitejšej postave zápasu – Suárezovi. Tridsaťdvaročný zakončovateľ od príchodu do Barcelony v roku 2014 dosiahol v dueloch proti Realu Madrid v jedenástich stretnutiach identický počet presných zásahov.

zväčšiť Luis Suárez oslavuje svoj gól do siete Realu... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Spain Soccer La Liga futbal suárez Luis Suárez oslavuje svoj gól do siete Realu Madrid

„Nemyslím si, že existuje veľa hráčov, ktorí sú schopní dvakrát za sezónu streliť Realu tri góly. Rovnako ako predtým na Camp Nou, aj tentoraz sme videli dva rôzne polčasy. Do prestávky súper dominoval a nám sa nedarilo, pretože sme boli pod tlakom. Naše tempo bolo pomalé a nevedeli sme sa dostať k bránke domácich. V druhom polčase sme však hrali s väčšou odhodlanosťou,“ doplnil 55-ročný Valverde.

Barcelona zvíťazila v „El Clásicu“ na Štadióne Santiaga Bernabéua štvrtýkrát v ostatných piatich súťažných vystúpeniach. Po šiestykrát v rade si tak zahrá vo finále Copa del Rey. Zadák Gerard Piqué sa domnieva, že také niečo v budúcnosti iba sotva niekto prekoná.

„Dosiahli sme šieste finále po sebe a nemyslím si, že toto niekedy v Copa de Rey niekto prekoná. V nedávnych rokoch sme túto trofej vyhrali viackrát, v tejto sezóne sme dokázali zvrátiť nepriaznivo sa vyvíjajúce konfrontácie s Levante, Sevillou aj teraz aj s Realom Madrid. Veľmi si to vážime, pretože to bol ťažký zápas. V druhom polčase sme však lepšie využili voľný priestor,“ poznamenal Piqué podľa webu soccerway.com.

Kormidelník „Los Blancos“ Santiago Solari napriek hrozivému skóre 0:3 nebral prehru tragicky a podotkol, že dôležitejšie zápasy sezóny 2018/2019 ešte iba prídu. Pohárový koniec tesne pred bránami finále ho však mrzel.

„Futbal je pôsobivá hra. Počínali sme si dobre, sršala z nás energia, no neboli sme efektívni. Napriek množstvu šancí sme ani raz neskórovali, kým súper vyťažil všetko, čo mohol. Prehrali sme so cťou, ale je to pre nás tvrdý úder. Nepovažujem to za zlyhanie, ani si nemyslím, že sme stratili kontrolu nad zápasom. Nepremenili sme však gólové príležitosti, a to rozhodlo,“ skonštatoval Solari.

Najaktívnejším hráčom na ihrisku bol brazílsky mladík Vinícius Júnior. Osemnásťročný tínedžer mohol už do prestávky sám rozhodnúť o osude semifinálovej konfrontácie, obrane „FCB“ spôsoboval veľké problémy, no vo finálnej fáze zakaždým zlyhal.

zväčšiť Vinicius Junior z Realu Madrid. Foto: Reuters, JUAN MEDINA
Vinicius Junior Vinicius Junior z Realu Madrid.

„Do obrany hostí vnášal chaos, no akoby mal sto myšlienok naraz a nevedel si vybrať tú správnu,“ napísal poľský denník Przeglad Sportowy. Hostí viackrát podržal nemecký brankár Marc-André ter Stegen, ktorý po prestávke zlikvidoval aj gólovú hlavičku Sergia Reguilóna.

„Správne riešenia často prichádzajú s vekom, dokáže sa však zlepšiť aj tvrdou prácou na tréningoch,“ poznamenal Solari na adresu nešťastného hrdinu stretnutia Viníciusa Júniora.

Obidve mužstvá sa opäť stretnú na rovnakom mieste aj v sobotu (20.45 h SEČ), akurát s tým rozdielom, že pôjde o ligové body. Mužstvá v španielskej Primera División delí od seba deväť bodov – Barcelona je na líderskej pozícii, Real je tretí.

„Možno nehráme dobre, ale máme výsledky. Dúfajme, že zvládneme aj sobotňajšie ligové Clásico. Nemôžeme poľaviť, pretože v sobotu by sa nám to mohlo vypomstiť,“ zakončil barcelonský stopér Gerard Piqué.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Luis Suaréz #fc barcelona