Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Supertalent spadol do priemeru. Môže za to aj Zidane

Chlapec s vlastnosťami muža. Konajúci bez strachu. O level či dva lepší ako vrstovníci i starší futbalisti. Na ihrisku aj v hlave.

26.02.2019 16:20
Martin Ödegaard Foto: ,
Martin Ödegaard (vpravo). Nórsky mladík sa v Reale nepresadil.
debata

„Prekoná každú výzvu, ktorú mu život prinesie,“ dušoval sa niekdajší nórsky futbalový skaut Tor-Kristian Karlsen na adresu Martina Ödegaarda. Povedal to krátko po tom, ako nórskemu superlatentu dopomohol dostať sa do Realu Madrid. Odvtedy uplynulo päť rokov.

Ako sa mu darí napodobniť velikánov ako Raúl, Ronaldo či Zinedine Zidane? Stručne povedané – vôbec.

Hneval súperov

Do najslávnejšieho futbalového klubu prichádzal s veľkými fanfárami. Čas ukázal, že mu viac uškodili ako pomohli. Obrovský skok nezvládol. Zmena nórskej ligy za Real bola pre vynikajúceho mladíka priveľkým sústom.

„O tomto chlapcovi ešte budeme počuť. Všetkých najlepších chalanov zatienil o tri-štyri roky mladší blondiak. Všetko robil o sekundu skôr ako oni. A ostatných to poriadne hnevalo,“ spomínal mládežníčky Ödegaardov tréner Lars Tjaernas. Rýchlonohého krídelníka viedol v roku 2011 na turnaji najlepších nórskych klubov do 16 rokov. Ödegaard mal vtedy jedenásť.

Nebyť snahy i finančnej pomoci otca, zrejme by sme o ňom nepočuli. Erik Ödegaard sa spolu s viacerými známymi spojili a investovali do tamojšieho klubu Drammen Strong desaťtisíce dánskych korún, aby vybudoval trávnik s umelou trávou. Otec si na rozvoji syna dal záležať. Natoľko, že z neho prvoligový Stromsgodset spravil najmladšieho hráča nórskej najvyššej súťaže.

„Čo rozdeľuje vynikajúcich hráčov od priemerných? Rýchlosť. Každý deň sme hodiny trénovali prvý a druhý dotyk s loptou, aby mal viac priestoru na rozhodovanie sa,“ vysvetlil Erik Ödegaard.

Chcel to vyskúšať

Martin čoskoro prerástol Tippeligaen. Stal sa jej najmladším strelcom, upozornil v nej na seba natoľko, že v pätnástich dostal pozvánku do seniorskej reprezentácie. Do tréningového kempu si ho zavolali Bayern Mníchov, Manchester United či Liverpool. Veľkú bitku nakoniec vyhral španielsky gigant.

Martin Ödegaard v drese Realu Madrid v máji 2015. Foto: SITA/AP, Daniel Ochoa de Olza
Martin Ödegaard Martin Ödegaard v drese Realu Madrid v máji 2015.

„Ako by som mohol odmietnuť Real Madrid?“ položil rečnícku otázku Ödegaard. „Viem, že ma čaká náročná výzva. Chcem to však vyskúšať a porovnať sa s najlepšími,“ doplnil presvedčivo. Z porovnávania nevyšiel najlepšie. V prvom tíme síce trénoval, na lavičke či ihrisku sa však objavoval len sporadicky. Väčšinu času strávil v béčku Realu. V tom čase ho viedol Zinedine Zidane, čo podľa Ödegaarda uškodilo jeho sebadôvere.

„Trochu som si privoňal k tempu a kvalite najlepších. Bolo skvelé, keď vás trénuje taká osobnosť ako Zidane. Nie vždy to však bolo dobré na moje sebavedomie. Čakal som, že mi po presune k prvému tímu dá viac šancí. Neľutujem však ani minútu. Jeden deň som trénoval v Stromsgodsete, druhý po boku Sergia Ramosa či Cristiana Ronalda,“ doplnil Ödegaard.

Tým dňom je nateraz koniec. Dvadsaťročný Nór už druhú sezónu legionárči v Holandsku. Po Heerenveene si vybral Vitesse, kde ho čakajú boje o pohárovú Európu. A možno i návrat k hviezdnemu statusu.

TV Pravda: Kto získa futbalový titul? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede v relácii Týždeň v športe – futbalový špeciál s Vladimírom Kinderom (vysielané 11. 2. 2019):

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Martin Ödegaard