Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Týždeň El Clásico. Najskôr bitka o finále, potom o ligové body

Z tohtotýždňových odvetných semifinálových zápasov španielskej pohárovej súťaže Copa del Rey 2018/2019 vzídu dvaja finalisti, ktorí sa 25. mája na Štadióne Benita Villamarína v Seville stretnú v dueli o túto futbalovú trofej.

26.02.2019 10:49
Sergio Ramos, Lionel Messi Foto: ,
Súboj kapitánov. Sergio Ramos z Realu sa snaží zastaviť Lionela Messiho z Barcelony.
debata

V obidvoch úvodných stretnutiach sa pred tromi týždňami zrodili nerozhodné rezultáty (Betis Sevilla – Valencia 2:2, FC Barcelona – Real Madrid 1:1, pozn.), po ktorých sú v tejto chvíli bližšie k prieniku do finále „netopiere“ z Valencie a madridský „biely balet“.

Z dvoch spomenutých odviet púta väčšiu pozornosť z pochopiteľných dôvodov stredajší duel na Štadióne Santiaga Bernabéua v Madride (začiatok o 21.00 h SEČ). Pre dve najúspešnejšie španielske mužstvá to bude prvé dejstvo v rámci tzv. „týždňa El Clásico“. Na rovnakom mieste sa tímy stretnú aj v sobotu (20.45 h SEČ), akurát s tým rozdielom, že pôjde o ligové body.

V úvodnom semifinále Copa del Rey na Camp Nou sa mužstvá rozišli po remíze 1:1, keď do prestávky na trávniku dominovali hostia a po nej pre zmenu domáci „blaugranas“. Najdôležitejšia postava katalánskeho tímu Lionel Messi sa v predmetnom stretnutí vrátila po zranení do akcie.

Kapitán Barcelony Lionel Messi sa teší z... Foto: Reuters, MARCELO DEL POZO
Lionel Messi Kapitán Barcelony Lionel Messi sa teší z jedného z troch gólov do siete Sevilly.

Argentínčan v ďalších dueloch proti Bilbau (0:0), Valladolidu (1:0) ani Lyonu (0:0) v Lige majstrov nehral dobre, no sobotňajší ligový duel na ihrisku FC Sevilla mu vyšiel parádne a ukázal, že sa opäť dostal do formy. Na triumfe hostí 4:2 sa podieľal 50. kariérnym hetrikom a jednou gólovou prihrávkou. „Konečne sme zahrali tak, ako vieme. K ďalšiemu finále nám chýba už len malý krok. Vieme, že to môžeme dokázať,“ poznamenal 31-ročný rodák z Rosaria, ktorý môže v stredu zažiť jubilejné 40. El Clásico v kariére.

Messi po odchode Cristiana Ronalda z Realu Madrid do turínskeho Juventusu nemá na španielskych trávnikoch v tejto sezóne konkurenciu. Ak chce tím trénera Santiaga Solariho v odvete proti Barcelone uspieť, bude musieť „vypojiť z hry“ práve spomenutého 5-násobného najlepšieho svetového futbalistu. Uvedomuje si to aj mladučký krídelník Realu Vinícius Júnior.

Vinicius Junior z Realu Madrid počas zápasu... Foto: Reuters, JUAN MEDINA
Vinicius Junior Vinicius Junior z Realu Madrid počas zápasu proti CSKA Moskva.

„Sme pripravení na všetko. Messi je neuveriteľný hráč, ktorý predvádza veci ako žiadny iný futbalista, ale nebojíme sa ho. Aj keď je to skvelý hráč, tí najlepší na svete sú v našom mužstve,“ vyhlásil 18-ročný Brazílčan. Narážal tým na skutočnosť, že aj Madridčania majú vo svojom strede génia – držiteľa Zlatej lopty 2018 Luku Modriča.

Real Madrid má tak ako Barcelona za sebou náročné týždne. V ostatných desiatich súťažných dueloch napriek tomu až 8-krát zvíťazil. Nedávna domáca ligová prehra s Gironou (1:2) a nedeľňajší víťazný duel na ihrisku Levante (2:1) však vyvolali v podaní Realu trochu rozpačitý dojem.

Lionel Messi (FCB) uniká Danimu Carvajalovi z... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Messi Lionel Messi (FCB) uniká Danimu Carvajalovi z Realu Madrid.

„Zápasy s Barcelonou budú ako finále. V stredu si chceme zabezpečiť miestenku vo finále Copa del Rey a potom sa pokúsime niečo urobiť aj s La Ligou. Pokiaľ to bude matematicky možné, v lige to nevzdáme,“ povedal pravý obranca Realu Dani Carvajal.

V domácej ligovej súťaži delí mužstvá deväť bodov – Barcelona je na líderskej pozícii, Real je tretí. „FCB“ triumfoval v ostatných štyroch edíciách Copa del Rey a v tejto sezóne môže získať rekordný piaty pohárový triumf v neprerušenej sé­rii.

Prvé tohtosezónne „El Clásico“ sa na konci októbra skončilo vysokým víťazstvom Barcelončanov 5:1. Po tejto potupnej prehre sa s madridským mužstvom rozlúčil vtedajší kormidelník Julen Lopetegui.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona #El Clásico