Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hamšík sa čínštinu nebude učiť. Rodinu so sebou neberie

Slovenský futbalový reprezentant Marek Hamšík sa v sobotu napoludnie pripojí k svojmu novému tímu Ta-lien I-fang.

15.02.2019 13:45 , aktualizované: 19:08
Marek Hamsik, hamšík vengloš Foto: ,
Marek Hamšík počas piatkovej tlačovej konferencie pred odchodom do Číny v spoločnosti svojho agenta Juraja Vengloša.
debata (11)

So svojím agentom Jurajom Venglošom absolvoval dlhý let z Viedne do Pekingu a odtiaľ do Šanghaja, kde má jeho čínske mužstvo svoj tréningový kemp. Tu strávi čas až do prvého ligového zápasu nového ročníka, ktorý sa začína 3. marca. Až potom zavíta do mesta, kde sídli klub.

Keby neprišla ponuka z Číny, skončím v Neapole

Bývalý kapitán SSC Neapol pripustil, že prestupové rokovania boli komplikované a dlhšie, ako predpokladal.

„Skončili sa však výsledkom, aký som si želal. Som šťastný, že mi v klube vyšli v ústrety a súhlasili s prestupom. Teraz sa už môžem sústrediť na futbal a na veľkú výzvu. Je to len môj druhý prestup a po dlhých rokoch. Čaká ma obrovská zmena, nová kultúra, iné podmienky i futbal, ale ja sa na to všetko teším,“ zdôraznil pred odletom 31-ročný banskobystric­ký rodák.

TV Pravda: Marek Hamšík o svojom prestupe do Číny

Video

V Neapole strávil takmer dvanásť rokov a priznal, že s týmto mestom sa mu ťažko lúčilo.

„Pán Vengloš môže potvrdiť, že som v podstate z tohto klubu nikdy nechcel odísť. Bol som tam spokojný. Odovzdal som mužstvu strašne veľa, ale to isté platí aj o Neapole. Veľa mi dal. Tento vzťah bol výnimočný a veľmi si ho cením. V Neapole mi chýbala len čerešnička na torte – a to zisk titulu. Niekoľkokrát sme boli druhí a nebyť turínskeho Juventusu, dočkal by som sa aj titulu. To, že ho nemám, je jediné negatívum. Inak to bolo nádherné obdobie.“

S neapolským SSC získal tri trofeje, dva Talianske poháre a aj superpohár, z ktorého sa klub tešil po dlhom čase. Zároveň utvoril viaceré klubové rekordy. „To všetko sú krásne míľniky. Môžem povedať, že keby som nedostal ponuku z Číny, tak kariéru ukončím v Neapole,“ potvrdil. V minulosti sa však o neho zaujímali aj iné kluby.

„Keď som prichádzal z Brescie do Neapola, mal som ponuku aj z Interu Miláno. Ale neponúkol takú prestupovú čiastku, akú požadovala Brescia. Neskôr ma lákal AC Miláno a potom aj Juventus, v oboch prípadoch viedol mužstvá tréner Allegri.“

Spoločnosť mu bude robiť najlepší kamarát

O Číne veľa nevie, doplnil, že si ani nezisťoval veľa informácií. Nejaké však získal od Lavezziho, bývalého spoluhráča z Neapola, ktorý tiež pôsobí v Číne.

V minulosti už raz túto krajinu navštívil. Hral sa tam zápas o taliansky superpohár. „Strávil som tam týždeň a zapamätal som si najmä to, že som tam zle spával. Problém mi robil časový posun. Na to si musím teraz zvyknúť.“

Priznal, že hoci odchádza do najľudnatejšej krajiny planéty na pomerne dlhé obdobie, čínsky sa učiť nebude. „Nemalo by to význam,“ prehodil.

Marek Hamšík pred odchodom do Číny Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík počas piatkovej tlačovej...

O prestupe často hovoril aj s rodinou, s manželkou preberali všetky možnosti. „Zhodli sme sa, že zatiaľ pôjdem do Číny bez rodiny. Čo bude neskôr, to ešte neviem povedať. Najskôr si musím zvyknúť ja, potom sa uvidí. Našťastie, bude ma sprevádzať môj najlepší kamarát, takže nebudem v novom prostredí úplne sám,“ vysvetlil Hamšík.

Je zvedavý, ako ho v novom pôsobisku privítajú. V ázijskej krajine má veľa fanúšikov. „Aj v čase, keď som bol v Neapole, najviac listov som dostával práve z Číny.“

Tieto slová potvrdzuje aj manažér Vengloš. „Už predstavitelia klubu mi vraveli, že sa na neho fanúšikovia chystajú, že Mareka dobre poznajú a tešia sa na neho. Odvtedy ako sa prvý raz objavili správy, že by mohol prestúpiť do Číny, počet listov, ktoré sme dostávali do agentúry, sa zdvojnásobil.“

V klube nastúpil nový tréner z Južnej Kórey, vystriedal nemeckú legendu Bernda Schustera.

„Uvidím, ako bude fungovať naša komunikácia, stretnutie s ním ma ešte iba čaká. Dozvedel som sa, že ma chce na post desiatky, podhrotového hráča,“ vraví Hamšík.

Rozlúčku s kariérou si vie predstaviť v Slovane

V čínskom klube by mal stráviť tri roky a za každý zarobiť deväť miliónov eur, čím sa stane najlepšie plateným slovenským športovcom v histórii. „Samozrejme, aj peniaze zohrali v mojom rozhodovaní významnú úlohu,“ nepopiera.

Vengloš vysvetlil, prečo sa rozhodnutie o prestupe naťahovalo taký dlhý čas.

„Je známe, že majiteľ neapolského klubu pán Laurentiis rád rokuje a aj vyjednáva. Navyše sa netajil tým, že Mareka púšťa veľmi nerád. Čínsky klub ho však veľmi chcel a rýchlo sme sa dohodli aj na podmienkach. Tam nebol problém. Nastali však ťažkosti v komunikácii medzi klubmi, každý si vysvetlil niektoré veci po svojom. Napokon sa dohodli. Do médií sme sa nevyjadrovali, lebo všetko bolo veľmi krehké a nechceli sme nejakým vyhlásením ohroziť prestup,“ vysvetlil manažér.

TV Pravda: Agent Mareka Hamšíka Juraj Vengloš o prestupe svojho klienta do Číny

Video

Sedemnásobný futbalista roka na Slovensku nemá obavy, že by jeho pôsobenie v čínskej lige malo negatívny dopad na jeho výkonnosť. „Verím, že to nehrozí. Čínska liga má svoju úroveň.“

Hamšíkov odchod do Číny neznamená ani jeho koniec v reprezentačnom tíme. Naďalej sa teší na zápasy v národnom drese, veľká vzdialenosť ho neodraďuje. „Moja prvá otázka na trénera bola, či sa niečo zmení na mojej pozícii, keď prestúpim do Číny. Chcem naďalej reprezentovať a potešilo ma, že tréner so mnou stále ráta,“ zdôraznil Hamšík.

Pripustil, že v Číne nemusí ukončiť kariéru. Jej záver si vie predstaviť na Slovensku.

„To je všetko ešte veľmi ďaleko. Ale začínal som v Slovane a je to jediný klub, kde by som si to vedel predstaviť. Slovenskú ligu som nikdy nehral. Keby to bolo možné, rád by som sa s futbalom rozlúčil na Tehelnom poli.“

Agentúrny článok sme nahradili autorským materiálom z redakcie Pravda

MAREK HAMŠÍK

Meno: Marek Hamšík
Dátum a miesto narodenia: 27. júla 1987, Banská Bystrica
Stav: ženatý, manželka Martina
Súrodenci: sestra Michaela
Rodičia: otec Richard, mama Renáta
Deti: synovia Christian (nar. 15. januára 2010) a Lucas (nar. 5. januára 2012), dcéra Melissa (nar. 20. decembra 2016)
Výška: 183 cm
Hmotnosť: 77 kg
Prezývky: Marekiaro, Hamšo
Pozícia: stredopoliar
Aktuálny klub: Ta-lien I-fang (Čína, od februára 2019)
Predchádzajúce kluby: Jupie Podlavice (2001–2002), ŠK Slovan Bratislava (2002–2004), Brescia Calcio (2004–2007), SSC Neapol (2007–2019)

TV Pravda: Kto získa futbalový titul? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede v relácii Týždeň v športe – futbalový špeciál s Vladimírom Kinderom (vysielané 11. 2. 2019):

Video
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #SSC Neapol #Ta-lien I-fang