Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi zrejme našli sedadlá z lietadla so Salom. Uctili si ho nielen v Nantes

Vyšetrovatelia pátrajúci po stratenom lietadle, na palube ktorého bol argentínsky futbalista Emiliano Sala, objavili pri francúzskom pobreží časti zo sedadiel, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou pochádzajú zo zmiznutého stroja.

31.01.2019 07:48
debata (2)
Futbalisti Nantes s podobizňou Emiliana Salu po... Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Emiliano Sala Futbalisti Nantes s podobizňou Emiliana Salu po zápase proti St. Etienne.

V oblasti sa preto začne aj podmorský prieskum hneď, ako to počasie dovolí.

Dvadsaťosemročný útočník bol minulý týždeň na ceste z Nantes do Cardiffu, kam prestúpil za 15 miliónov libier. Stroj s pilotom a futbalistom ale nad Lamanšským prielivom zmizol blízkosti jedného z Normanských ostrovov z radarov a o jeho osude odvtedy nie sú žiadne informácie.

Britská pobočka vyšetrovania leteckých nehôd (AAIB) oznámila, že jedno sedadlo našli na pláži neďaleko Surtainvillu na severnom pobreží Francúzska. Druhé objavili v rovnakej oblasti o niečo neskôr.

„Na základe predbežnej ohliadky sme došli k záveru, že to sú pravdepodobne sedadlá z nezvestného lietadla,“ uviedla AAIB v oficiálnom vyhlásení.

Pátranie po vraku lietadla pod hladinou vyšetrovatelia začnú kvôli počasiu zrejme na konci tohto týždňa. Prieskum by mal trvať tri dni.

„S ohľadom na podrobné vyhodnotenie letovej dráhy a poslednej známej pozície na radare sme určili prioritnú oblasť pátrania, ktorá má zhruba štyri štvorcové námorné míle,“ uviedli vyšetrovatelia.

Oficiálne pátranie po dvojici spomenutých mužov trvalo tri dni, potom ho príslušné britské úrady ukončili.

Medzitým sa však internetovej stránke GoFundMe spustila akcia na podporu súkromnej akcie hľadania nezvestných a za zozbierané peniaze sa najali dve lode na tento účel. Nové pátranie spustili v sobotu 26. januára. Prispel aj argentínsky prezident Mauricio Macri.

Medzi dovedna 2448 ľuďmi, ktorí sa zapojili do zbierky na pátranie po lietadle, sú aj stredopoliar Manchestru City Ilkay Gündogan, tréner FC Nantes Vahid Halilhodžič, krídelník Leicesteru City Demarai Gray, stredopoliar Paríž St. Germain Adrien Rabiot či francúzsky futbalista v službách Bayernu Mníchov Corentin Tolisso. Medzi hráčmi, ktorí sa verejne vyjadrili na podporu obnoveného pátrania, je aj argentínska hviezda FC Barcelona Lionel Messi.

Navždy zostane v srdciach fanúšikov

Futbalisti Nantes vzdali hold svojmu bývalému spoluhráčovi Salovi. Prvý duel vo francúzskej lige, na ktorý po zmiznutí argentínskeho útočníka tím nastúpil, sprevádzali od začiatku veľké emócie.

Rozhodca prerušil duel so St. Etienne v deviatej minúte, práve deviatku totiž Sala v Nantes nosil na drese.

Fanúšikovia si potom uctili jeho pamiatku minútovým aplauzom, počas ktorého mal tréner Vahid Halilhodžič slzy v očiach. V tribúnach priaznivci rozvinuli niekoľko transparentov, hráči Nantes nastúpili v dresoch s menom Salu na chrbte. Portrét nezvestného futbalistu zdobil pred začiatkom aj stredový kruh na ihrisku. Zápas sa nakoniec skončil 1:1.

Aj utorňajšiemu súboji Arsenalu s Cardiffom v anglickej lige predchádzala pietna spomienka na Salu, ktorý len pred pár dňami podpísal kontrakt s tímom Cardiff City, ale súťažného zápasu v jeho drese sa nedočkal.

Minúta ticha za Emiliana Salu pred zápasom... Foto: Reuters, PETER CZIBORRA
Emiliano Sala, Cardiff, Arsenal Minúta ticha za Emiliana Salu pred zápasom Arsenalu s Cardiffom City.

„Nikdy sme ťa nevideli hrať ani streliť gól, ale budeme ťa, Emiliano, navždy milovať,“ stálo napísané na transparente, ktorý rozvinuli fanúšikovia hostí v hustom daždi na londýnskom Emirates Stadium. Kapitáni oboch tímov, domáci Mesut Özil a hosťujúci Sol Bamba, priniesli na znak úcty k Salovi do stredu ihriska kytice žltých narcisov, ktoré sú jedným zo symbolov Walesu. Potom nasledovala minúta ticha.

„Rozprávali sme sa o tom pred zápasom, že sa pokúsime hrať čo najlepšie a venovať to Emilianovi. Máme za sebou týždeň, o ktorom sa len ťažko hovorí. Boli to dni, keď sa vám nechce ani vstať z postele, lebo viete, čo bude nasledovať. Všetko bolo strašné. Všetci sme o tom vedeli a nikto proti tomu nič nemohol urobiť. Snažili sme sa len poctivo pracovať a v stretnutí odovzdať maximum. To sa, myslím si, aj stalo. Dnes som hrdý na to, že som trénerom tohto mužstva,“ uviedol Neil Warnock, tréner jediného waleského zástupcu v Premier League.

Jeho zverenci podľahli favorizovanému Arsenalu 1:2.

TV Pravda: Čo sa dialo posledných 7 dní v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – tenisový špeciál (vysielané 28.1.2019).

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #FC Nantes #Emiliano Sala