Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otec mu zavraždil matku. Hrdina zachraňuje Wislu

Namyslená superhviezda? Človek, ktorý hrá futbal len pre peniaze? Muž, ktorého nezaujímajú problémy druhých? Supertalent žijúci v bubline?

25.01.2019 22:00
Jakub Blaszczykowski EURO 2012 Foto: ,
Jakub Blaszczykowski (16) v drese Poľska na EURO 2012.
debata

Nič z toho.

Jakub Blaszczykowski je obyčajný chlapík. S bleskurýchlymi nohami, parádnou strelou, šikovnými kľučkami. A veľmi silným charakterom.

Vďaka nemu sa v detstve nezrútil z krvavej tragédie a odhodlal sa k ďalšiemu chrabrému činu. Z vlastného vrecka chce zachrániť klub, ktorý mu otvoril dvere do veľkého futbalu.

Gólové pozdravy do neba

Pri rešeršovaní dostupných informácií je niekedy náročné vybrať tú, od ktorej sa celý príbeh odpichne. Pri Blaszczykowskom je to banalita. Žiaľ, začiatok bude ako z násilného filmu. V hlave tridsaťtriročného krídelníka Wisly Krakov sa premietol už niekoľkokrát. Nikdy nezmizne.

„Asi miliónkrát som sa snažil na celú tú vec zabudnúť, ale nejde to. Stále to mám pred očami,“ priznal pred štartom majstrovstiev Európy 2012 v Poľsku a na Ukrajine Kuba, ako mu všetci hovoria.

Bolo to len niekoľko dní po tom, ako zomrel jeho otec Zygmunt. Otec, ktorý mu zavraždil mamu. Jedenásťročný drobný Kuba z diaľky sledoval, ako otec vzal nôž a v afekte ubodal manželku Annu k smrti. Za hrozný skutok dostal 15 rokov väzenia.

Odvtedy s ním Blaszczykowski neprehovoril. Bol mu však na pohrebe. Z tragédie sa postupnými a veľmi ťažkými krokmi dostal.

„Všetky životné útrapy zvládam vďaka tomu, že na mňa dohliada mamička. Preto jej po každom góle posielam do nebies odkaz. Viem, že sa na mňa pozerá a je pyšná,“ hovoril počas šampionátu so slzami v očiach.

Jakub Blaszczykowski (vľavo) v drese VfL... Foto: SITA/AP, Peter Steffen
Blaszczykowski Jakub Blaszczykowski (vľavo) v drese VfL Wolfsburg.

Snaha zabudnúť na des

Tie sa stali jeho spoločníkmi v bolestnom tichu nasledujúcich dní po úkladnej vražde. Týždeň preležal v posteli. Nejedol, len v tichosti trpel. Po tvári mu stekali slzy. Dospel do fázy, keď už ani nemohol plakať. Babička sa na utrpenie vnuka i jeho brata Dawida nemohla ďalej pozerať. Povedala si – stačilo.

Kubu si vzala pod ochranné krídla. V malom mestečku Truskoklasy mu vytvorila bezpečné útočisko. Blízkosť známeho kresťanského pútnického miesta Čenstochová v ňom budovala silnú vieru. A neskôr mu dala aj šancu splniť si futbalový sen.

„Kuba je naša inšpirácia. Človek s veľkým srdcom, silným charakterom a futbalovým kumštom. Je obdivuhodné, ako to všetko zvládol a zvláda aj napriek tomu, že zažil taký horor. Je hrdinom a vzorom pre všetkých Poliakov,“ skladal komplimenty na adresu nie príliš výrečného spoluhráča Lukasz Piszczek.

Na Blaszczykowského tele sa tragédia začala podpisovať. Keď končil základnú školu, bol ledva jeden a pol metra vysoký. Jeho strýkovi a bývalému kapitánovi Jerzymu Brzeczekovi to však neprekážalo. Videl v ňom niečo z vlastnej futbalovej šikovnosti i chuť pracovať.

„Možno ju hnala aj chuť zabudnúť na ten všetok des,“ zamyslel sa Brzeczek. Priviedol ho do Čenstochovej, kde ho začala sledovať Wisla Krakov. Hoci dlhšie váhala, či pravého krídelníka privedie, nakoniec sa odhodlala a za 14-tisíc eur ho vykúpila z KS Stradom. Urobila dobre. S ohľadom na vtedajšiu prítomnosť i neslávnu budúcnosť v roku 2019.

Odmietol zvýšenie platu

Po dvoch rokoch v červenom drese tradičného poľského klubu – získal s ním titul v sezóne 2004/05 – sa rozhodol prijať ponuku, ktorá sa neodmieta. Za tri milióny mu otvorila bránu k najlepším Borussia Dortmund. Na Vestfálskom štadióne prežil najjagavejších osem rokov kariéry.

So spoluhráčmi dva razy oslávil zisk nemeckého titulu i triumf v superpohári, raz sa tešili z víťazstva v Nemeckom pohári. V 253 stretnutiach v žlto-čiernom drese strelil 32 gólov a 52 pripravil. Ani príslušnosť k najlepším futbalistom Bundesligy nepokrivila jeho charakter.

Keď bol na vrchole kariéry zaujímali sa o neho Juventus či Manchester City. Borussia si chcela kľúčovú postavu udržať, preto jej ponúkla lukratívnejšiu zmluvu. Kuba však urobil niečo nevídané. Nielen vo futbalovom svete. Odmietol zvýšenie platu.

„Sme tu s rodinou šťastní, nikam sa nechystáme. Netrieme biedu. Neviem, prečo by som mal zarábať ešte viac. Nie som doktor, požiarnik či policajt. Len hrám futbal,“ reagoval Blaszczykowski.

Pomáhať, nie sa chváliť

Roky pribúdali a konkurencia silnela. Blaszczykowski pochopil, že jeho čas sa na milovanom mieste pomaly napĺňa. Po nie príliš vydarenom hosťovaní vo Fiorentine prestúpil do Wolfsburgu. Po dva a pol roku rozviazali obe strany päťročný kontrakt.

Stopäťnásobný poľský reprezentant hľadal novú výzvu. Našiel ju a nie je iba futbalová. Chlapík, ktorý nestojí o publicitu a denne si číta z Biblie, sa rozhodol vrátiť do Wisly Krakov.

Tradičný klub sa topí v dlhoch. Prišiel o licenciu a tajný kambodžský magnát, ktorý mal o kúpu klubu záujem, z ničoho nič prestal komunikovať a z obchodu vycúval. A tak Wisle hrozí okamžité vylúčenie z ligy.

Zrejme tomu nezabráni ani Blaszczykowského štedrosť. Zriekol sa platu a do kasy prispel sumou 1,3 milióna zlotých na vyplatenie podlžností voči hráčom i realizačnému tí­mu.

„Treba pomáhať a nie sa tým chváliť,“ uzavrel Blaszczykowski.

Či sa v drese milovanej Wisly naozaj predstaví v Ekstraklase, nevedno. Fanúšikovia z Krakova však dúfajú, že ich obľúbenec bude znovu posielať do neba gólové pozdravy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dortmund #Jakub Blaszczykowski #Wisla Krakov