Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlaté ruky, dobré srdce. Muž v helme sa lúči

Slovo legenda počúva z rôznych strán. Z Blšian, kde mu otvorili dvere do profesionálneho futbalu. Zo Sparty Praha - jej vedenie neváhalo a na začiatku tretieho milénia zaplatilo za 18-ročného brankára obrovské peniaze.

16.01.2019 15:49
Petr Čech Foto: ,
Petr Čech.
debata

Z Rennes, ktoré prerástol za dve sezóny. Aj z Chelsea, kde si vybojoval titul najslávnejšieho Čecha v Premier League.

„V lete to bude presne 20 rokov od chvíle, čo som podpísal prvý profesionálny kontrakt a 15 rokov od môjho príchodu do Anglicka. Premýšľal som nad koncom kariéry dlhšiu dobu. Prišiel správny čas. Futbal mi bude chýbať, 30 rokov bol mojou súčasťou. Je však dôležité vedieť, kedy treba skončiť,“ napísal v stanovisku Petr Čech.

Ako hráč Arsenalu v lete naposledy zamáva tribúnam. Udivoval ich vynikajúcou rozohrávkou. Zdvíhal zo sedadiel bleskurýchlym reflexom na čiare, vďaka ktorému ho prirovnávali k Buffonovi či Casillasovi. A získaval si ich džentlmenstvom.

„Máš môj rešpekt. Si jeden z najlepších brankárov, akých som kedy spoznal. Prajem ti veľa šťastia,“ odkázal z Porta Iker Casillas.

Petr Čech v bráne Arsenalu. Foto: SITA/AP, Rui Vieira
Petr Čech Petr Čech v bráne Arsenalu.

Španiel so slzami v očiach opúšťal Real po rozbrojoch s trénerom Josém Mourinhom. Skúsenosti s ním má aj Čech. Portugalčan v lete 2004 prišiel za majiteľom Chelsea Romanom Abramovičom a vyžiadal si ho. Trinásť miliónov eur bola pre Rennes neodolateľná ponuka.

„Je mi cťou, že som mohol byť trénerom brankára, z ktorého som hneď na začiatku urobil jednotku klubu v Premier League. Zvyšok bol o ňom. Pre futbalový svet to bude veľká strata, ale z histórie ho už nikto nevymaže,“ odkázal Čechovi Mourinho.

Tridsaťšesťročný brankár má v dejinách českého futbalu i najprestížnejšej futbalovej ligy sveta neodškriepiteľné miesto. Rekordér v počte reprezentačných štartov (124) či v rýchlosti dosiahnutia stovky čistých kont v Premier League (potreboval na to iba 180 zápasov) odchytal viac ako 900 súťažných stretnutí.

Priniesli mu štyri ligové tituly s Chelsea. Výhru v Lige majstrov i Európskej lige. Zisk Anglického a Ligového pohára. A 19. mája 2012 večné miesto v srdciach fanúšikov Chelsea.

„Potreboval by som milióny slov, aby som opísal tvoje dobré srdce, profesionalitu a mentalitu. Táto fotka všetko potvrdzuje. Ďakujem ti, môj hrdina, za tvoje zlaté ruky a srdce. Chlap chytí tri penalty a beží ku mne, ako keby som sa mal stať legendou ja, nie on,“ napísal Didier Drogba na Instagram a k pamätnej fotke z finále Ligy majstrov.

V ňom najmä Čech a Drogba rozplakali Mníchov a jeho najslávnejší klub po víťazstve 4:3 v penaltovom rozstrele (zápas sa po predĺžení skončil 1:1).

Bolo to takmer šesť rokov po tom, ako Čech utrpel najvážnejšie zranenie v kariére. Stephen Hunt mu nohou narazil do hlavy a spôsobil fraktúru lebky. Čech sa z priameho ohrozenia života dostal.

Po troch mesiacoch opäť čelil nebezpečným strelcom z Premier League. S jediným rozdielom. Doráňanú hlavu mu chránila špeciálna helma. Chytá v nej dodnes, hoci v Arsenale ju ani rukavice nevyužíval toľko, ako býval zvyknutý.

„Helma ma už viackrát ochránila od ďalších zranení a stala sa mojou súčasťou,“ pripustil pred časom Čech.

Svetovému futbalu bude nesmierne chýbať. Kvalitami na ihrisku i mimo neho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Čech #Arsenal Londýn #Chelsea FC #českí futbalisti