Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obor bojoval nielen na ihrisku. Gólmi ukončil vojnu

V detstve trpel na podvýživu. Kvôli hladu v Pobreží Slonoviny utiekol do Francúzska. Chcel si tam privyrobiť na lepšie zajtrajšky. Pre seba i svoju rodinu, ktorá jeho futbalovú cestu neschvaľovala. Nakoniec sa stal takou persónou, že ho Time zaradil medzi 100 najviac inšpirujúcich ľudí na planéte.

13.11.2018 07:14
Didier Drogba Foto: ,
Didier Drogba oslavuje zisk anglického titulu v drese Chelsea v máji 2015.
debata

„Futbal je skvelý v tom, že sa na ihrisku môže všetko zmeniť v sekunde. A vďaka tomu pomaly pretvárate svet na lepšie miesto,“ povedal pred niekoľkými rokmi Didier Drogba.

Posledná z troch najväčších novodobých legiend Chelsea ukončila minulý týždeň kariéru. Útočník amerického Phoenixu Rising je príkladom toho, že športovým úspechom je možné ovplyvniť aj politické dianie. Ba dokonca ukončiť občiansku vojnu.

Najskôr škola, potom futbal

K futbalu ho priviedol strýko. Michel Goba ako jeden z mnohých ľudí utiekol z Pobrežia Slonoviny do Francúzska. Vďaka dobrým fyzickým predpokladom naštartoval svoju profesionálnu kariéru. Najmä vďaka Gobovej finančnej pomoci dostal Drobga šancu zmeniť svoj život k lepšiemu.

U Drogbovcov však tento nápad nezarezonoval tak, ako by si Goba i malý Didier želali. Rodičia chceli staviť na vzdelanie, strýko na futbalový kumšt. Drogba trpiaci podvýživou stál pred dôležitým rozhodnutím. Urobím šťastného strýka alebo rodičov?

Vyriešil to najlepšie, ako mohol. V 21 rokoch sa po úspešnom ukončení štúdia účtovníctva naplno vrhol do rozvíjania svojho futbalového talentu. Začal v Le Mans, neskôr pokračoval v Guingampe. Tam však vydržal iba pol roka. Vyhliadol si ho jeden z najslávnejších francúzskych klubov Olympique Marseille. Na Stade Vélodrome za rok a pol vzbudil pozornosť viacerých svetových klubov. Bitku o 189 centimetrov vysokého útočníka vyhrala Chelsea.

„Ľudia si myslia, že futbalisti sú ako stroje. Majú všetko presne nacvičené. Je to však veľký omyl. Robíme chyby pred zrakom miliónov ľudí. O to náročnejšie to je. Ľudia si málokedy spomenú na to, že ste dali 20 gólov za sezónu. Keď však v jasnej šanci nedáte gól v súboji o titul, nikdy na to nezabudnú,“ nechal sa počuť Drogba.

Didier Drogba v drese Pobrežia Slonoviny. Foto: SITA/AP, Rebecca Blackwell
Didier Drogba Didier Drogba v drese Pobrežia Slonoviny.

Odpustite a odložte zbrane

V drese Chelsea sa vypracoval na útočníka svetovej extratriedy. Jeho meno zarezonovalo nielen na futbalových trávnikoch, ale aj mimo nich. Najviac sa to prejavilo v roku 2006. Drogba ako kapitán priviedol Pobrežie Slonoviny po prvý raz na majstrovstvá sveta.

Postupovú radosť, ktorú sledovali milióny ťažko skúšaných rodákov, premenil na jeden z najpamätnejších momentov. Využil situáciu a znovu to urobil najlepšie, ako mohol.

„Muži a ženy. Ľudia zo severu, juhu, stredu, západu i východu Pobrežia Slonoviny. Dokázali sme, že všetci môžeme spolu fungovať, hrať a dosiahnuť spoločný cieľ – kvalifikovať sa na svetový šampionát. Na kolenách vás prosíme (Drogba so svojimi spoluhráčmi zborovo pokľakli, pozn.) – odpustite a odložte zbrane. Choďte k voľbám a všetko bude lepšie,“ vyzval v šatni Drogba.

Po slovách obra, ako Drogbu prezývali pre jeho robustnú stavbu tela, sa situácia v krajine postupne upokojila. Časopis Time ho aj vďaka jeho nadácií pre boj proti hladomoru neskôr zaradil medzi 100 najviac inšpirujúcich ľudí na planéte.

„Futbal spája ľudí z rôznych pomerov. Dokáže vytvoriť množstvo radosti,“ tvrdil Drogba. Jeho odkaz bol taký silný, že dokázal zachrániť to najcennejšie – ľudské životy…

debata chyba
Viac na túto tému: #Didier Drogba #Chelsea FC