Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vzbura malých. Komplikujú život Manchestru aj Bayernu

Kým ich bohatší a slávnejší konkurenti sa momentálne vysilujú v európskych súťažiach, oni sa poctivo pripravujú na ďalšie ligové kolo. Darí sa im v nich skvele.

06.11.2018 18:33
Thorgan Hazard Foto: ,
Thorgan Hazard (v strede) so spoluhráčmi z Mönchengladbachu.
debata

Až tak, že experti označujú ich počínanie za neuveriteľné, životné či historické. Z futbalovej sezóny nie je odohratá ani tretina, no i tak sa natíska otázka: dokedy budú malé kluby vzdorovať favoritom?

Ukončí Espanyol čakanie?

Už štrnástu sezónu čaká Espanyol na umiestnenie zaručujúce jednu z pohárových súťaží. Tento rok to vyzerá nádejne. Prehral len na ihriskách Alavésu a Realu Madrid. Naplno zabodoval proti mužstvám, s ktorými v predošlých ročníkoch zvádzal boj o pokojný stred tabuľky.

„Mám pocit, akoby sme konečne pochopili klišé ísť od zápasu k zápasu. Vždy idú veci ľahšie, keď sa mužstvu darí. S víťazstvami prichádza sebavedomie. Veríme si a nepozeráme sa príliš dopredu. Tabuľku nesledujem,“ uviedol pre denník Marca Víctor Sánchez.

Ťažko týmto slovám skúseného španielskeho stredopoliara uveriť. Veď so spoluhráčmi sa pýšia druhou najlepšou defenzívou v lige (po Atléticu Madrid). Po necelej tretine sezóny získali už takmer polovicu bodov ako v ostatnom ročníku. Zaslúžene sa tak na konkurenciu dívajú z druhej priečky. Lepší je už len mestský rival – FC Barcelona.

„Je to krásny pocit i pohľad. Súperi však vašu nepozornosť radi potrestajú. Nechceme im dať na to príležitosť. Náš európsky cieľ je jasný. Pred nami je však ešte more práce,“ pridal sa tréner Rubi.

Bournemouth si užíva

Oba manchesterské kluby United aj City, tri najslávnejšie z Londýna (Chelsea, Arsenal a Tottenham) a Liverpool FC. Tento poltucet v Anglicku dlhodobo najviac míňa a má najsmelšie ciele. Nič sa na nich nemení ani teraz. Takmer všetko ide podľa scenára, až na najslávnejší klub Premier League. Manchester United uvoľnil svoje miesto medzi najlepšou šesticou Bournemouthu.

„Pre mňa sú najväčším prekvapením. Kouč Eddie Howe nemá k dispozícii žiadne hviezdy a vďaka tomu vybudoval silného tímového ducha. Tí chlapci jazdia po zadku nielen kvôli víťazstvám, ale aj preto, že niekto z nich to chvíľku predtým nezvládol. Po výbornom štarte ich čakajú náročnejšie previerky. Ukážu, či ich šieste miesto je dielom náhody alebo futbalovej kvality,“ povedal na margo Bournemouthu bývalý futbalista Steve McManaman.

Brankár Bournemouthu Asmir Begovič pred... Foto: Reuters, DYLAN MARTINEZ
Asmir Begovič Brankár Bournemouthu Asmir Begovič pred Anthonym Martialom z Manchestru United.

Čerešne, ako znie ich prezývka, zatiaľ čelili len dvom mužstvám z veľkej šestky. Na ihrisku Chelsea i domácom proti Manchestru United prehrali. Napriek tomu panuje v kabíne Bournemouthu dobrá nálada.

„Tešíme sa z našich výsledkov. Plníme trénerove pokyny do bodky a vychádza nám to. Mali sme problém hrať našu hru proti tímom z veľkej šestky. Verím, že to napravíme a naplno zabodujeme,“ nádejal sa kapitán Simon Francis.

Mönchengladbach ťahá Hazard

Borussia Mönchengladbach má za sebou dve nevydarené sezóny. Dvakrát obsadila deviatu priečku a nenaplnila pohárové očakávania. Kormidelník Dietmar Hecking dostal poslednú šancu, peniaze na nové posily i jasný príkaz. Dostať mužstvo do pohárovej Európy.

„Tlak je niečo, čo vás posúva vpred. Vieme, čoho sme schopní, ale v ostatných rokoch sme to nevedeli pretaviť do úspechu. Sme na správnej ceste, ale konkurencia je naozaj silná. Nikdy nespí,“ povedal Hecking.

Oprieť sa môže najmä o dvojicu ofenzívnych rýchlikov Allasaneho Pléu a Thorgana Hazarda. Mladší brat najväčšej hviezdy Chelsea strelil 10 gólov a štyri pripravil. Senegalčan, ktorý do Mönchengladbachu prišiel z Nice, prispel k druhému miestu v Bundeslige ôsmimi presnými zásahmi a tromi asistenciami.

„Máme dobrý mix mladých i skúsených hráčov. Darí sa nám trestať chyby súperov. Pri mužstvách ako Bayern, Schalke, Dortmund, Leverkusen či Hoffenheim musíte byť nemilosrdní,“ uzavrel Thorgan Hazard.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Mönchengladbach #Espanyol Barcelona #Bournemouth