Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stále cíti bolesť. Futbalová rodina musí pokračovať bez otca

Z nemožného príbehu ste urobili realitu. Z bežných dní rozprávku. Priniesli ste nám nebo a do neho ste sa vrátili. Ďakujeme. Nikdy nezabudneme.

02.11.2018 17:00
debata
Budhistickí kňazi sa modlia pred spomienkovým... Foto: SITA/AP, Mike Egerton
Britain Soccer Leicester Helicopter Crash Budhistickí kňazi sa modlia pred spomienkovým miestom na štadióne Leicestru.

Zničený Schmeichel

Pripnutý odkaz na modrobielom šále vo farbách anglického Leicestru City pred štadiónom Kings Power Stadium je jedným z mnohých. Dotvára smutnú spomienku. Spolu so zapálenými kahancami, stovkami kytíc kvetov, niekoľkými dresmi šampióna Premier League zo sezóny 2015/2016. A veľkým obrazom usmievavého nedávno zosnulého majiteľa klubu Vichaia Srivaddhanaprabhu.

„Sú to najťažšie dni v histórii klubu. Tragická strata nás šokovala. Hráči sú z toho zdrvení. Urobíme, čo bude v našich silách. Sobotňajší duel proti Cardiffu nie je dôležitý a jeho výsledok taktiež nie. Máme však túžbu na ihrisku nechať všetko a uctiť si tak Vichaia,“ povedal pred dnešným zápasom tréner Leicestru Claude Puel.

Tragédia v Leicestri Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia pokladajú kvety pred budovu...

Päťdesiatsedem­ročného francúzskeho kormidelníka čaká podľa vlastných slov najnáročnejšia úloha v jeho doterajšej kariére. Nakopnúť hráčov po nie príliš presvedčivých výkonoch a tragédii, ktorá zasiahla celú miestnu komunitu.

„Som zničený. Neverím tomu, čo som videl. Nikdy predtým som nestretol osobu, akou bol Vichai. Navždy zmenil futbal i osudy ľudí. Rozvíjal okolie, budoval nemocnice, pomáhal slabým. Rozdával pozitívnu energiu. Keď som prišiel do klubu rok po jeho príchode, hovoril mi o Lige majstrov. Je neuveriteľné, čo sa nám vďaka nemu podarilo. Je na nás, aby sme v jeho začatej práci pokračovali,“ pridal sa brankár Kasper Schmeichel.

Šokujúci titul a Liga majstrov

Dánsky gólman bol pred týždňom medzi prvými, ktorí sledovali pád vrtuľníka so Srivaddhanaprabhom a ďalšími štyrmi cestujúcimi. Okamžite chcel miestnym orgánom pomôcť. Inicioval aj zrušenie zápasov klubu, organizáciu rozlúčky a aj prosbu hráčov, ktorí chcú vycestovať do Bangkoku na pohreb. Ten sa začína dnes a potrvá niekoľko dní.

„Hráči mi to oznámili a ja to rešpektujem. Neviem, ako to vyriešime s logistikou, ale určite dostanú budúci týždeň voľno, aby sa mohli s Vichaiom rozlúčiť,“ informoval Puel.

Srivaddhanaprabha klub kúpil v roku 2010. Finančne ho stabilizoval a o šesť rokov neskôr s ním získal šokujúco titul v anglickej Premier League. Kedysi krachujúci klub si tak o rok neskôr zahral aj vo štvrťfinále Ligy majstrov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

R.I.P. Vichai Shrivaddhanaprabha #leicestercityfc #manager #rip #vichai #srivaddhanaprabha #leicestertragedy

Príspevok, ktorý zdieľa S E R G E Y B O R D E N I U C (@bordeniuc1),

Z neznámych či odpisovaných hráčov ako Kanté, Vardy, Máhrez či Schmeichel boli žiadané hviezdy. A zo zopár leicesterských šťastlivcov aj boháči, lebo si na prvenstvo v Premier League (kurz 1 ku 5000) stavili zopár stovák.

„Jeho schopnosť získať si každého bola neuveriteľná. Keď prišiel do šatne, hovoril len pozitívne. Žiadne negatívne výlevy, ako to majitelia majú vo zvyku. Všetko čoho sa dotkol, vylepšil. Bol správnym otcom a teraz je na jeho synovi Aiyawattovi, aby kráčal v jeho šľapajách,“ vyhlásil Claudio Ranieri, ktorý „líšky“ doviedol k titulu.

Viceprezident Leicesteru Aiyawatt Srivaddhanaprabha s rodinou znáša stratu milovaného otca veľmi ťažko. Aj napriek tomu poslal fanúšikom i hráčom jasný odkaz.

„Všetci trpíme a vyplakali sme more sĺz. Je to znak, že môj otec premenil Leicester na futbalovú rodinu. Nič by ho neurobilo šťastnejším ako poznanie, že sa táto rodina rozvíja a ľudia podporujú jeden druhého aj v čase obrovského zármutku,“ odkázal 33-ročný Aiyawatt.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Premier League #Leicester City