Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Emotívny odkaz Schmeichela šéfovi: Navždy ste zmenili futbal

Futbalový svet je otrasený z tragickej smrti majiteľa Leicestru City Vichaia Srivaddhanaprabhu. Thajský miliardár bol s ďalšími štyrmi ľuďmi na palube vrtuľníka, ktorý sa zrútil na zem a explodoval len krátko po tom, ako vzlietol z trávnika štadióna LCFC King Power.

29.10.2018 10:10 , aktualizované: 13:59
debata (1)
Fanúšikovia si uctievajú pamiatku zosnulého... Foto: SITA/AP, Aaron Chown
Britain Soccer Helicopter Crash Leicester Fanúšikovia si uctievajú pamiatku zosnulého majiteľa Leicestru City Vichaia Srivaddhanaprabhu, ktorý zahynul po páde vrtuľníka.

Nehoda sa udiala v sobotu večer len hodinu po súboji Leicestru s West Hamom (1:1). Polícia i vedenie klubu potvrdili mená obetí o 24 hodín neskôr. Okrem Srivaddhanaprabhu to boli jeho asistenti Nursara Suknamaiová a Kaveporn Punpare, pilot Eric Swaffer a pasažierka Izabela Roza Lechowiczová.

Posádka mierila na londýnske letisko Luton, odkiaľ mal 60-ročný biznismen odcestovať späť do Thajska. V Leicestri patril medzi najobľúbenejšie osoby v meste.

Postavil na nohy krachujúci klub a v roku 2016 s ním senzačne vyhral Premier League – s predsezónnym kurzom 5000:1. „Líšky“ si potom zahrali aj v Lige majstrov, kde to dotiahli až do štvrťfinále.

Bol dôležitým členom mestskej komunity. Spolufinancoval novú nemocnicu, pomáhal sociálne slabším. LCFC kúpil v roku 2010. S majetkom štyri miliardy dolárov bol podľa Forbesu štvrtý najbohatší človek v Thajsku.

Tragédia v Leicestri Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia pokladajú kvety pred budovu...

Fanúšikovia celú nedeľu očakávali nové správy o osude posádky. Viaceré britské médiá priniesli informáciu, že na palube mala byť aj majiteľova 25-ročná dcéra Voramas, čo sa večer ukázalo ako nepravda.

Od skorého rána priaznivci mierili pred hlavnú budovu Leicester City Football Club na štadióne King Power a ukladali kytice, šále, dresy a spomienkové vence.

Emotívnym spôsobom sa so svojím šéfom rozlúčil aj Kasper Schmeichel. Práve dánsky brankár bol jedným z prvých, ktorí vybehli zo štadióna po páde a následnom výbuchu vrtuľníka.

„Som otrasený a zničený. Stále nemôžem uveriť tomu, čo som videl na vlastné oči. Ani neviem slovami vyjadriť to, ako veľa ste znamenali pre tento klubu a celé mesto. Nikdy predtým som osobu ako vy nestretol.“

„Ovplyvnili ste osudy mnohých ľudí a navždy zmenili futbal. Rozdávali ste nádej a pozitívnu energiu. Prišiel som do klubu o rok neskôr ako vy a pamätám si, ako ste mi hovorili, že o niekoľko sezón budeme hrať v Lige majstrov.“

„Bolí ma srdce pri myšlienke, že vás už nikdy neuvidím vstúpiť do klubovej šatne. Všetkým nám bude chýbať váš úsmev a energia. Je teraz na nás všetkých, aby sme si vás uctili svedomitou prácou a pokračovali vo vašom odkaze,“ napísal Schmeichel na sociálnej sieti v rozsiahlom odkaze.

Pridal sa aj útočník Jamie Vardy:

„Ťažko sa mi hľadajú slová, ale pre mňa zostanete navždy legendou, skvelým človekom s tým najväčším srdcom a dušou. Ďakujem za všetko, čo ste urobili pre mňa, moju rodinu a náš klub. Budete nám chýbať. Česť vašej pamiatke.“

Vedenie Premier League potvrdilo, že plánovaný duel Leicestru v Ligovom pohári proti Southamptonu, ktorý sa mal hrať v utorok večer, bude preložený na iný termín.

Polícia aktuálne skúma príčiny nehody. Vrtuľník Augusta AW 169 patril medzi najmodernejšie stroje. Na zem sa zrútil len krátko po tom, ako preletel ponad štadión.

Podľa očitých svedkov v jeden moment prestali fungovať oba motory a stroj s hukotom zamieril k zemi. Po náraze explodoval a vytvoril mohutný oheň. Experti sa zhodli, že nádej na prežitie posádky bola takmer nulová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľník #Leicester City #Vichai Srivaddhanaprabha