Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Reprezentácia? Pred rokom by som sa tomu smial, vraví nováčik

Študuje trénerstvo a učiteľstvo telesnej výchovy, hrá za Detvu a má 32 rokov. Obranca Martin Chovan je jedným zo štyroch debutantov vo výbere Craiga Ramsayho na Nemecký pohár.

23.10.2018 05:00
HOKEJ-TL: Nitra - Detva Chovan Foto: ,
Martin Chovan bráni Michala Krištofa v zápase Nitra - Detva.
debata

„Detva už nie je fackovací panák. V novej sezóne podávame kvalitné výkony a asi si nás s Radom Pulišom všimol aj tréner Ramsay,“ usmieva sa odchovanec bratislavského hokeja, ktorý nereprezentoval ani v juniorských výberoch do 17, 18 či 20 rokov.

Čo hovoríte na pozvánku do národného tímu?

Často sa nevidí, aby vás do reprezentácie povolali v 32 rokoch, ale som veľmi vďačný a šťastný, že dostávam takúto príležitosť. Trénerovi sa chcem odvďačiť za dôveru dobrými výkonmi. Craig Ramsay skúša nových hráčov a chce mať čo najväčší prehľad aj o hokejistoch zo slovenskej ligy. Preto už dal príležitosť viacerým nováčikom, prípadne chlapcom, ktorí toho v minulosti za reprezentáciu veľa neodohrali. Je to veľká výzva.

Mali ste vopred echo, že budete v tíme?

Prvýkrát som sa o tom dozvedel pred týždňom. Volal mi Miro Šatan a spýtal sa ma, či by som mal záujem reprezentovať. Bol som milo prekvapený, ale nemal som nad čím premýšľať. Na odpoveď mi stačila sekunda. Nebola to ťažká otázka a už nemám dvadsať rokov, aby som nevedel komunikovať. Samozrejme, zaskočený a prekvapený som bol.

Ako by ste reagovali, keby vám niekto pred rokom alebo dvoma hovoril, že sa dostanete do reprezentácie?

Absolútne by som mu neveril (smiech). Smial by som sa. Je to skrátka sen, ktorý si žijem. Naposledy som reprezentoval azda v šestnástke v nejakých prvotných výberoch a odvtedy už nie. Potom som s reprezentáciou už ani nekoketoval. Veľa chalanov však poznám z ligy. Parťáka mi bude robiť Rado Puliš, ktorý už má nejaké skúsenosti. Istotne mi pomôže.

Z Detvy sa doteraz do reprezentácie nechodilo.

Pravdepodobne sme prví dvaja. No nevidím na to nič netradičné. Detva už nie je fackovací panák. V novej sezóne podávame kvalitné výkony a asi si to všimol aj tréner Ramsay.

Video

Čo sa zmenilo oproti nováčikovskej sezóne?

Káder sa vtedy skladal dosť narýchlo, na poslednú chvíľu a bolo to cítiť. Najmä v úvode sezóny. Postupne sme sa však oťukali, prišli posily zo zahraničia a pomohli mužstvu. Mladí hráči sú teraz skúsenejší a už majú potrebnú kvalitu na ligu.

V čom je sila Detvy?

V domácom prostredí. Máme super fanúšikov, ktorí nás tlačia dopredu. Verím, že ich potešíme a budeme sa zlepšovať. Určite nechceme hrať baráž, ale postúpiť do play off. Je to reálny cieľ. Nevidím dôvod, prečo by sme nemali pokračovať vo výkonoch a výsledkoch, ktoré dosahujeme teraz. Sme výborne pripravení, dobre korčuľujeme.

Ako sa vám pozdávajú maďarské tímy?

Postupne sa prispôsobujú našej súťaži. Nemajú to jednoduché. Vidieť to aj na Detve, ktorá bola pred rokom v úvode sezóny ozaj fackovací panák. Oni sa budú zlepšovať a budú stále lepší a lepší. V Miškovci majú bývalého slovenského reprezentačného trénera Glena Hanlona a nie zlý káder, ešte neukázali všetko. V Budapešti zase majú výborné zázemie. Proti obom sa bude hrať stále ťažšie.

Martin Chovan (vpravo) bráni Ladislava Nagya v... Foto: SITA, František Iván
SR Hokej TL 13.kolo Košice Detva chovan Martin Chovan (vpravo) bráni Ladislava Nagya v zápase Košice - Detva.

V nedeľu ste nemali na Zvolen?

Pri derby sa hovorieva, že nemá favorita. V tomto prípade to však úplne neplatí a všetkým bolo jasné, že Zvolen má trochu navrch. Ušiel nám začiatok, nehrali sme ideálne. Po prestávke sme zmenili taktiku a fungovalo to. Bohužiaľ v záverečnej tretine sme už výsledok neotočili, no máme na čom stavať.

Spoluhráči vám už gratulovali k nominácii?

Zatiaľ veľmi nebol čas, keďže som bol v pondelok celý deň v škole. Som zvedavý, čo nám chalani v šatni pripravia. Pulo mi už gratuloval. Veľmi sa teším na zraz.

Čo vás primälo, prihlásiť sa v tridsiatke na vysokú školu?

Človek dostáva vekom rozum, ja som ho dostal pred rokom. Prihlásil som sa na FTVŠ, študujem trénerstvo hokej a učiteľstvo telesnej výchovy. S učením nemám problém. Som rozumnejší ako pred desiatimi rokmi. Presne viem, prečo chodím do školy a na každú skúšku som pripravený. Mám to v hlavne zrovnané. Verím, že to tých päť rokov vydržím a školu dokončím.

V kabíne vás nikto nepodpichuje, že ste večný študent?

Máme v nej pár vysokoškolákov. Skôr si zo mňa robia vtipy spolužiaci, ktorí majú okolo dvadsiatky. Hovoria, že by som im mal byť otcom. Inak si rozumieme a stačím im. Nemohol by som hrať najvyššiu súťaž, keby som nebol dobre fyzicky pripravený. Väčšina povinností mi nerobí problém, len s plávaním to bolo ťažšie. Členky hokejistu nie sú ideálne uvoľnené. Na prsiach som prešiel s odretými ušami.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Martin Chovan