Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Staroveká metóda pomohla Dudovi zažiariť

Číslo desať je späť. Ondrej Duda skóruje, kedy chce. Krídelník Salomon Kalou si po dlhom čase mohol v šatni zaspievať oslavnú pieseň na adresu rodáka zo Sniny.

03.09.2018 16:12
Ondrej Duda Foto: ,
Ondrej Duda v zápase proti Schalke.
debata

Darí sa mu a to je dobrá správa. Pre Dudovo sebavedomie, Herthu Berlín i slovenskú futbalovú reprezentáciu.

„Kouč Pál Dárdai ušil z nemotorného kabáta módny kúsok, ktorý bývalému hráčovi Košíc či Legie Varšava sedí ako uliaty. Číslo desať je naozaj späť a je skvelé vidieť to po období, ktorým si prešiel,“ píše sa na oficiálnom webe Bundesligy.

Jej predné stránky patria dvojgólovému strelcovi z nedeľňajšieho stretnutia medzi Herthou a Schalke 04 (2:0). Zaslúžene.

Chýbalo mu sebavedomie

Bol to len jeho 22. bundesligový štart v drese Berlínčanov. Od prestupu v lete 2016 z poľskej metropoly ich malo byť omnoho viac, ale ofenzívneho špílmachra zabrzdili zranenia.

„Je to veľmi talentovaný mladík. Číta hru a rozumie jej ako málokto. Určite sa stane úspešným bundesligovým hráčom,“ hovoril po prestupe bývalý kouč Legie Henning Berg.

„Všetci vedia, že prvý rok po príchode som bol zranený dovedna sedem mesiacov. Raz hráte, inokedy nie. Je to náročné, keď nemáte sebavedomie. Chcete niečo ukázať, ale nedarí sa vám to,“ spomína na náročnú premiérovú sezónu Duda.

Po náročných mesiacoch sa na jeho tvári opäť objavil úsmev. A na pomyselnej pažbe ďalšie dva strelecké zárezy. Budú mu pripomínať jeho galavečer v Gelsenkirchene. Najmä nekompromisné zakončenie brejkovej situácie v 15. minúte i exportný priamy kop do šibenice, ktorým utíšil zaplnenú Veltins Arénu.

"Myslím, že je to po prvý raz v mojej kariére, čo som strelil dva góly v jednom zápase. Bolo to veľmi dôležité víťazstvo. Som rád, že zažívame taký vydarený štart do sezóny,“ tešil sa Duda.

Je nepredvídateľný

Muž, do ktorého vedenie i maďarský kouč Dárdai vkladali veľké nádeje, profituje zo zmeny rozostavenia tradičného nemeckého klubu. Hertha hrá ofenzívnejšie a na troch obrancov. Dudovi sadlo miesto v trojčlennom útočnom záprahu s Vedadom Ibiševičom a Kalouom ako uliate.

„Museli sme riskovať. Nechceli sme, aby nám súper diktoval, ako máme hrať. Duda mal zastaviť Sebastiana Rudyho a podarilo sa mu to. Je to staroveká metóda – keď súperovi odstavíte jeho tvorcu hry, máte veľkú šancu na úspech. Ondrej má rád loptu a dvakrát ju poslal do siete. Mám radosť, že to chlapcom vyšlo a po rokoch zvíťazili na pôde Schalke,“ tešil sa Dárdai.

V predošlej sezóne vyplávali na povrch informácie, že Dárdai žiada od Dudu, aby v tréningoch i súťažných stretnutiach zaradil vyšší rýchlostný stupeň. Drobná mediálna prestrelka vyústila v Dudovo časté vysedávanie na lavičke.

„Každý vie, že prvé dva roky mi to v Berlíne nevychádzalo podľa predstáv. Sústredím sa teraz na to, aby som hral čo najlepšie a pomohol čo najviac svojmu tímu. Som stopercentne pripravený,“ pritakal Duda.

„Už v príprave ukazoval veľkú silu. Bol jeden z najlepších, najmä v zakončení,“ potvrdzuje brankár Herthy Rune Jarstein. „Každý z nás je šťastný, že Ondrej zažil krásny večer, lebo má za sebou ťažký rok. Výborne mu sadol náš herný plán,“ pridal sa Valentino Lazaro.

Ondrej Duda v súboji so Suatom Serdarom zo... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Ondrej Duda Ondrej Duda v súboji so Suatom Serdarom zo Schalke.

S výkonom svojej desiatky bol po zápase spokojný aj Dárdai. Po zápase priznal, že ho Dudova forma i schopnosti prinútili pred štartom sezóny popremýšľať nad zmenou herného štýlu.

„Potrebovali sme nový impulz. Chcel som, aby sa na ihrisku cítil dobre. Vie byť nepredvítateľný a dávať nečakané prihrávky. Ak to chce robiť, musí byť odvážny a voliť správne riešenia. Nepresné prihrávky nie sú problém. Ten nastáva, keď sa hráč skrýva. To ale nie je Dudov prípad,“ uzavrel Dárdai.

debata chyba
Viac na túto tému: #hertha berlín #Ondrej Duda