Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chcú naháňať strach. A siedmy titul v rade

Pravá láska s Jamesom Rodriguézom. Nové posily. Najlepší tréner. Stále skórujúci Robert Lewandowski. Návrat Manuela Neuera.

23.08.2018 16:51
Bayern futbal Foto: ,
Hráči Bayernu Mníchov oslavujú zisk nemeckého Superpohára.
debata

To je podľa špecializovaného portálu bundesliga.com päť hlavných dôvodov, prečo futbalisti Bayernu získajú aj siedmy nemecký titul v rade.

Ani jeden zo sedemnástich súperov by im nemal robiť vážnejšie problémy. Zálusk si na Mníchovčanov robí niekoľko tímov i štvorica slovenských reprezentantov.

Kovač presvedčil Lewandowského

Nečaká ich však ľahká úloha, lebo Bavori – ktorí v piatok otvoria sezónu duelom proti Hoffenheimu – panujú nemeckému futbalu pevnou rukou.

V predchádzajúcom ročníku deklasovali konkurenciu, druhé Schalke stratilo na nich priepastných 21 bodov. Na fantastickú sezónu pod vedením navrátilca Juppa Heynckesa bude chcieť nadviazať jeden z najtalentova­nejších koučov súčasnosti.

„Je to pre mňa nová a zatiaľ najväčšia výzva. Mal som ich rád ako hráč a rovnako ich milujem aj na lavičke. Verím, že s mojimi zverencami vytvoríme dobrú partiu a z Bayernu mužstvo, z ktorého ide strach,“ povedal na predsezónnej tlačovej konferencii Niko Kovač.

Bývalý hráč Bayernu sa v Mníchove chopil kormidla po skvelom úspechu s Frankfurtom. Eintracht doviedol až k zisku Nemeckého pohára a trofeje chce získavať aj naďalej.

„Pracujeme vo veľkej intenzite, pretože máme kompletný káder iba niekoľko týždňov. Myslím si, že sme čo to z nášho umenia ukázali v nemeckom Superpohári (Bayern zdolal Frankfurt vysoko 5:0, pozn.). Som presvedčený o tom, že nás pod novým koučom čaká ďalšia úspešná sezóna,“ vyhlásil krídelník Arjen Robben.

Holandská hviezda má radosť, že si znova zahrá po boku Lewandowského. Dlhé týždne to vyzeralo, že poľský kanonier si zbalí kufre a zaplní prázdne miesto po Cristianovi Ronaldovi v Reale Madrid. Celú situáciu nakoniec zachránil nový kouč Bavorov.

„Všetci ma v apríli a máji kritizovali. Nepociťoval som ochranu od klubu, cítil som sa sám. Nevedel som si predstaviť ďalšie týždne v Bayerne. Fanúšikovia i nový tréner ma však podržali. Rozhovor s Kovačom ma presvedčil, aby som zostal,“ priznal pre Kicker Lewandowski.

First trophy this season

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Lewandowski (@_rl9),

Chcú začať úspešnú jazdu

Jeho predošlý klub a ostatný šampión pred Bayernom – Borussia Dortmund – sa v minulej sezóne len s odretými ušami dostal medzi najlepšiu štvoricu. V novom ročníku má čo naprávať, a tak prišli zmeny.

Na lavičku usadol 60-ročný Švajčiar Lucien Favre, ktorý si do kádra priviedol napríklad Achrafa Hakimiho z Realu Madrid, Thomasa Delayneho z Werderu Brémy či Axela Witsela z čínskeho Tchien-ťin Čchüan-ťien.

„Witsel je veľký hráč. Keď vstúpi na ihrisko, dodáva svojmu tímu pokoj a čas na premýšľanie. Niečo také sme potrebovali. Myslím si, že je pre nás správnou posilou,“ nechala sa počuť najväčšia hviezda i kapitán Dortmundu Marco Reus.

Práve od neho bude nový kouč Borussie očakávať výraznejšiu gólovú produkciu po odchodoch Michyho Batshuayia, Andreja Jarmolenka či Andrého Schürrleho.

„Máme nového kapitána i tváre. Snažíme sa vybudovať tím, ktorý dokáže byť dlhodobo úspešný. Radi by sme predviedli dlhú jazdu plnú víťazstiev aj trofejí. Želáme si, aby sa začala už v tomto ročníku, ale budeme to mať veľmi náročné. Je to však futbal a stať sa môže hocičo,“ odkrýva tímové ambície Favre.

Udržali kľúčových hráčov

Kým po sezóne 2017/18 sa na Vestfálskom štadióne oslavovalo štvrté miesto, v BayArene zavládol smútok. Leverkusen skončil piaty pre horšie skóre. Vedenie so silným farmaceutickým koncernom v pozadí sa rozhodlo, že v nasledujúcom ročníku zabojuje o čelo tabuľky opäť.

Udržalo trénera Heika Herrlicha i viaceré opory – Leona Baileyho, Juliana Brandta či Kaia Havertza – a priviedlo do tímu talentovaného Brazílčana Paulinha či fínskeho reprezentačného brankára so slovenskými koreňmi Lukáša Hradeckého z Frankfurtu.

„Mám radosť, že v kádri sa neudialo toľko zmien, ako špekulovali médiá. Udržali sme kľúčových hráčov a pridali sa k nim ďalší šikovní futbalisti. Myslím si, že môžeme bojovať o najvyššie priečky,“ je presvedčený Herrlich.

Sebavedomie nechýba ani osemnásťročnému mladíkovi z Ria de Janeiro Paulinhovi, ktorého oficiálna stránka Bundesligy zaradila do jedenástky najväčších talentov nadchádzajúcej sezóny. "Máme veľkú kvalitu – podobne ako Bayern. Nikde nie je napísané, že znovu budú šampiónmi.

Všetci majú na začiatku rovnakú šancu. Som presvedčený o tom, že našu zúročíme," skonštatoval Paulinho.

Šanca pre Dudu

Do najvyššej nemeckej súťaže by mali zasiahnuť aj štyria slovenskí futbalisti. Adam Zreľák by mal svojimi gólmi pomôcť nováčikovi z Norimbergu k udržaniu prvoligovej príslušnosti.

Veľkú smolu mal pred štartom Bundesligy opäť László Bénes. Dvadsaťročný stredopoliar Borussie Mönchengladbach si pred rokom vážne zranil členok a pred mesiacom zasa natrhol sval v pravom stehne. Dátum jeho návratu je zatiaľ otázny.

Veľké nádeje sa v hlavnom meste opäť vkladajú do slovenskej dvojice Peter Pekarík, Ondrej Duda. Druhý menovaný chce po dvoch utrápených rokoch v Herthe konečne preraziť a najmä – zostať zdravý.

„Keď som pred dvoma rokmi prišiel, bol som zranený a nepoznal reč ani okolie. Vlani som si zasa stanovil vysoké ciele, ale sedel som len na lavičke. Nedostával som veľa šancí. Chcem to zmeniť a ukázať trénerovi, že si miesto v zostave zaslúžim,“ prezradil pre Bild Duda.

„Vkladám do neho veľké nádeje. Ukazuje sa, že v ňom drieme veľký talent. Bol by som nerád, keby zostal nevyužitý,“ reagoval kouč Herthy Pál Dárdai.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #Bayern Mníchov