Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peniaze zabrzdili zázračné dieťa i nového Gerrarda

Rodičia do nich investovali množstvo finančných prostriedkov, vlastného voľného času i energie. Chceli, aby ich deti mali radosť z obľúbenej hry a časom sa ňou možno aj uživili. Sledovali, ako im pred očami z chlapcov vyrastajúci mládenci plniaci si sny.

22.08.2018 18:11
Martin Ödegaard Foto: ,
Martin Ödegaard (vpravo). Dánsky mladík sa v Reale nepresadil.
debata

Neskôr počúvali, ako si ich syna vybral slávny Real Madrid či Bayern Mníchov. Po počiatočnej eufórii i prvých veľkých zárobkoch prichádza tvrdá realita. A nie každý z talentovaných tínedžerov ju zvládne a naplní predpovedanú budúcnosť. Hviezdni zamestnávatelia ich pošlú na hosťovania do slabších tímov s nádejou, že sa budú zlepšovať. Zatiaľ čakajú márne…

Nový Berov spoluhráč

Trinásty apríl 2014 je pre nórsky futbal významným dňom. Bolo otázkou času, kedy do najvyššej súťaže Eliteserien naskočí historicky najmladší hráč. Len pätnásťročný Martin Ödegaard si pripísal prvý štart za Strømsgodset a o mesiac aj premiérový zásah.

„Nečudujem sa tomu,“ reagoval kouč nórskej reprezentácie do 16 rokov Lars Tjaernås na pozvánky do tréningových kempov Bayernu Mníchov a Manchestru United pre Ödegaarda. „Do môjho tímu prišiel ako 12-ročný. Na turnajoch sa ma kolegovia z iných národných tímov pýtali, či má naozaj toľko. Prevyšoval spoluhráčov i súperov o niekoľko úrovní. Je to zázračné dieťa nórskeho futbalu.“

Chýry o šikovnom krídelníkovi sa zo Škandinávie rýchlo doniesli aj do Madridu. Real chcel vtedy 16-ročného mladíka získať za hocijakú cenu. Strømsgodsetu poslal dovedna 8 miliónov eur a Ödegaardovi každý týždeň 90-tisíc eur.

„Je to neuveriteľné. Splnil sa mi sen. Real je to správne miesto na môj rozvoj,“ tešil sa. Predčasne.

Obrovský tlak i nároky v najslávnejšom klube sveta boli na chlapca príliš vysoké. A tak pred niekoľkými dňami skompletizoval svoje druhé holandské hosťovanie. Vo Vitesse Arnhem sa stal spoluhráčom slovenského reprezentanta Matúša Bera.

„Ostatný rok a pol som hral v Eredivisie a viem, čo môžem očakávať. Vitesse hrá ofenzívny a dominantný štýl futbalu. Je to miesto, kde dávajú mladým hráčom šancu. Môžem sa tu zlepšovať,“ verí 19-ročný hráč.

Nový Gerrard z neho nebude

Kým nórsky reprezentant ešte má šancu sa v Reale natrvalo presadiť, Jack Rodwell sa ďalšieho hviezdneho angažmánu dočká už len sotva.

Keď pred deviatimi rokmi po prvýkrát okúsil veľký futbal v Evertone, všetci na vtedy osemnásťročného stredopoliara ukazovali prstom. Vysoký mladík, na ktorom visel široký dres liverpoolskeho klubu, okamžite postavil celé Britské ostrovy do pozoru.

„Jeho hlava a nohy sú skvele prepojené. Je o krok i myšlienku pred súpermi. Myslím si, že ho čaká hviezdna kariéra. Ak mu vydrží zdravie a správna mentalita, stane sa z neho nový Steven Gerrard,“ nešetril chválou Rodwellov objaviteľ David Moyes.

Jack Rodwell (vľavo) je momentálne bez práce. Foto: Reuters, PAUL CHILDS
Jack Rodwell Jack Rodwell (vľavo) je momentálne bez práce.

Dlhoročný kouč Toffees udržal vychádzajúcu hviezdu štyri roky. V auguste 2012 Rodwell priložil pero k lukratívnej zmluve od čoraz bohatšieho Manchestru City.

„Získali sme talentovaného mladíka, ktorý dokáže určovať tempo hry. Verím, že bude prínosom,“ želal si kouč Citizens Roberto Mancini. „Je to životná šanca, ktorú by som nerád prepásol,“ pridal sa dnes 27-ročný Rodwell. To mu však nevyšlo. Vinou zranení a klesajúcej výkonnosti je momentálne bez práce.

Neuniesol bremeno očakávaní

Spomínate si na dlhovlasého buldoga, ktorý na majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku nedaroval súperovým hviezdam ani milimeter voľného priestoru a pomohol Portugalcom k víťazstvu? Zrejme áno, hoci meno najlepšieho mladého hráča spomínaného šampionátu akosi zišlo z očí i mysle.

Nie div. Renato Sanches po veľkom prestupe v júli 2016 z Benfiky Lisabon do Bayernu Mníchov za 35 miliónov eur nedokázal na svoje výkony z vydareného turnaja nadviazať.

Renato Sanches. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Renato Sanches Renato Sanches.

„Po jednej sezóne v Mníchove mu povedali, že pôjde hosťovať. Myslel si, že to bude v PSG, Manchestri United či Chelsea. Vedenie Bayernu však trvalo na Swansea, lebo vo veľkokluboch by si nezahral. Sanches k nám prišiel úplne zničený. Nechcel tu byť a neuniesol bremeno očakávaní. Bolo smutné sa na neho dívať. Keď nebol pod tlakom, bol na tréningu najlepší. Ak však prišiel zápas, robil školácke chyby. Hráči krútili hlavou a pýtali sa ma, prečo nehrajú a on áno. Nemal som na výber,“ vysvetlil bývalý kouč Swansea Paul Clement nepravidelné využívanie hviezdnej posily.

Tá sa momentálne pripravuje na prvé kolo Bundesligy vo svojom materskom klube. Podarí sa Sanchesovi v Bayerne reštartovať kariéru?

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Ödegaard #Renato Sanches #Jack Rodwell