Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ajax priznal zodpovednosť za jeho stav. Talent Nouri už nie je v kóme a komunikuje

Bývalý futbalový talent Abdelhak Nouri z Ajaxu Amsterdam už nie je v kóme, do ktorej upadol pred trinástimi mesiacmi po kolapse počas prípravného zápasu proti Werderu Brémy. Jeho brat uviedol, že jeho stav sa zlepšuje a je schopný komunikovať.

21.08.2018 16:40
Abdelhak Nouri Foto: ,
Abdelhak Nouri na snímke z mája 2017.
debata (1)

Vtedy dvadsaťročný Nouri skolaboval vlani v júli na sústredení v Rakúsku. Po srdcovej zástave utrpel trvalé poškodenie mozgu a odvtedy je v nemocnici. Lekári sa obávali, že nikdy nebude vidieť, hovoriť, hýbať sa či jesť, ale stav niekdajšieho stredopoliara sa postupne zlepšuje.

„Z neurologického hľadiska je na tom lepšie ako pred niekoľkými mesiacmi,“ povedal médiám starší Nouriho brat Abderrahim. „Fyzicky už je to ťažšie. Nehýbe telom, len hlavou. Občas ho posadíme na kolieskové kreslo. Dá sa s ním komunikovať,“ opísal. Nouri napríklad reaguje na pokyny, že má otvoriť ústa či zdvihnúť obočie.

Nourimu predpovedali veľkú futbalovú budúcnosť. Pravidelne nastupoval za mládežnícke reprezentačné tímy a v sezóne 2016/17 si zahral pätnásť zápasov v rôznych súťažiach za áčko Ajaxu.

Vedenie slávneho holandského klubu tento rok v júni po tlaku zo strany rodiny priznalo zodpovednosť za Nouriho zdravotný stav. Kvôli neskorému použitiu defibrilátora nebol fotbalistov mozog dlho zásobovaný kyslíkom, čo viedlo k jeho trvalému poškodeniu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ajax Amsterdam #Werder Brémy #Abdelhak Nouri