Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec bitky najlepších. Prišiel čas pre Atlético?

Ich súboj dodával duelom odvekých rivalov ešte štipľavejšiu príchuť. Milióny ľudí na svete s radosťou i zášťou zároveň porovnávali dvoch najlepších futbalistov súčasnosti. Stretnutiam Lionela Messiho a Cristiana Ronalda je však po deviatich rokoch koniec.

17.08.2018 10:49
Diego Costa Foto: ,
Atlético Madrid sa v novej sezóne bude spoliehať aj na góly útočníka Diega Costu (v strede).
debata

Kým Portugalčan sa rozhodol prijať ďalšiu futbalovú výzvu v talianskej Serii A a z Realu Madrid sa presunul do Juventusu Turín, Argentínčana bude zdobiť kapitánska páska Barcelony, ktorú zdedil po Andrésovi Iniestovi.

Oba kluby vstupujú už desaťročia do sezóny s tým, že chcú toho druhého zdolať a uchmatnúť mu titul. Kde sa však dvaja bijú, niekedy zvíťazí tretí. A v novom ročníku španielskej ligy, ktorý dnes odštartuje, to môže byť opäť veľmi silné Atlético Madrid.

Atlético naštartovalo dobrý projekt

To vstúpilo do novej sezóny, v ktorej by mali kluby odohrať aj niekoľko zápasov v zámorí, podľa predstáv. V stredajšom súboji o Superpohár UEFA zdolalo mestského rivala Real 4:2. Pred stretnutím sa z tábora ozývali nebojácne slová plné sebavedomia. A po prvej trofeji v sezóne 2018/19 sa ich intenzita zvýšila.

Superpohár UEFA korisťou Atlética Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Superpohár UEFA pred zápasom Atlética Madrid s...

„Sme ako rodina. Každý ťahá za jeden koniec povrazu. Keď to niekomu nejde, pomáhame mu a on nám to potom oplatí. Cítim, že sme vzájomne prepojení. Nechýba nám ochota drieť a obetovať sa. Lebo len to je cesta, ako vyhrať titul a uspieť aj v Lige majstrov,“ myslí si kouč Atlética Diego Simeone.

„Je to prvý krok k tomu, aby sme sa oproti výbornej lanskej sezóne zlepšili. Máme len tie najvyššie ciele. V La Lige i medzi najlepšími európskymi mužstvami. Chceme vyhrať ďalšie trofeje,“ nechal sa počuť prezident Atlética Enrique Cerezo.

Červenobieli znova nie sú najväčším favoritom na zisk titulu, bookmakeri im dávajú šancu 1:8. Tými neboli ani pred štyrmi rokmi, lenže inkasovali najmenej gólov (26) a prehrali len štyri razy. Zaslúžene zdvihli nad hlavu trofej pre víťaza.

Lídrom Atlética by mal byť Antoine Griezmann. Majster sveta pred šampionátom dlho váhal, či zostane Madridčanom verný aj v ďalších rokoch. Záujem Barcelony bol enormný, ale francúzskeho útočníka presvedčila svetlá vízia vedenia Atlética Madrid i charizma trénera Simeoneho.

Hviezda Atlética Antoine Griezmann na snímke z... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
3. Antoine Griezmann Hviezda Atlética Antoine Griezmann na snímke z minulej sezóny.

„Naštartovali sme dobrý projekt. Verím, že bude úspešný. Diegovi verím, je to skvelý kouč, ktorý má na nás pozitívny vplyv. Je pravda, že som sa ešte na ihrisku hľadal, ale bol to len druhý zápas po šampionáte. Určite sa to zlepší. Musí, lebo nás čaká veľa práce,“ vyhlásil v stredu Griezmann.

Prioritou Realu je titul

Kým v jednej časti Madridu sa oslavuje, v druhej vyvstalo niekoľko nepríjemných otáznikov. Real nevie, prečo kľúčové aspekty hry v jeho predošlých úspešných sezónach pripomínajú skôr slabé miesta než silné zbrane.

Defenzíva stála na vratkých nohách, v ofenzíve stále trvá konkurz na nového strelca po Cristianovi Ronaldovi. Kandidátov je veľa, ale príliš sa im nedarí. A čas sa kráti.

„Sú veci, ktoré nemôžeme zakryť. Cristiano nám chýba, veď je to najlepší hráč sveta. On je však minulosť a my sa musíme pozerať do budúcnosti. Chceme byť silnejší a viac kompaktní. Je to nový začiatok. Sme Real Madrid a nesmieme sa vyhovárať. Musíme sa zlepšiť, lebo sezóna je za rohom,“ povedal defenzívny štít Madridčanov Casemiro.

Nový tréner Realu Madrid Julen Lopetegui... Foto: Reuters, MAXIM SHEMETOV
Julen Lopetegui Nový tréner Realu Madrid Julen Lopetegui rozdáva pokyny svojim zverencom.

Okamžite po stredajšej prehre sa začalo špekulovať o tom, že Real poslal ponuku do Juventusu za Miralema Pjaniča, Lazia kvôli Sergejovi Milinkovičovi-Savičovi či dokonca do Interu Miláno, odkiaľ by rád získal kapitána Maura Icardiho.

„Naša politika i smer, ktorým sme sa vydali, sa po prehratom finále nezmení. Atlético je majstrom v trestaní chýb. Musíme si napraviť chuť a dobre začať v La Lige. Titul je našou prioritou,“ skonštatoval sklamaný kouč Realu Julen Lopetegui.

Lúčenie Barcelony s Iniestom

Aj katalánsky veľkoklub sa so slzami v očiach lúčil so svojou legendou. Mozog i srdce barcelonskej hry Andrés Iniesta si osmičku už viac neoblečie. Jeho bývalí spoluhráči budú na počesť novej akvizície japonského Kobe nosiť na dresoch ležiacu osmičku – ako symbol označujúci Iniestovu nesmrteľnosť i číslo, v ktorom ju dosiahol.

„Andrés nám bude veľmi chýbať. Budeme sa ho snažiť spoločnými silami nahradiť. Prišli noví hráči, ktorí nás posilnili. Hoci sme v predošlej sezóne vyhrali titul i Španielsky pohár, nič to neznamená. Začína na odznova. Chceme podobnú radosť zažiť znova,“ povedala najväčšia hviezda La Ligy Messi.

Radosť zo španielskeho Superpohára. Futbalisti... Foto: Reuters, JON NAZCA
Lionel Messi Radosť zo španielskeho Superpohára. Futbalisti FC Barcelona zdolali vo finále Sevillu 2:1, trofej dvíha nad hlavu kapitán Lionel Messi.

Tridsaťjedenročný rodák z Rosária je smutný, že jeho tímu sa nepodarilo uspieť v Lige majstrov, kde Barcelona prekvapujúco vypadla s AS Rím. Nový kapitán sa teší na ďalšiu výzvu a fanúšikom odkázal, že to chce napraviť.

„Byť kapitánom Barcelony je pre mňa veľká česť. Mal som skvelých učiteľov – Carlesa Puyola, Xaviho Hernandéza či Andrésa Iniestu. Verím, že nás čaká úspešný rok plný víťazstiev a trofejí,“ dúfa Messi.

Aj s Lobotkom i Mazáňom

Hoci všetky mužstvá začínajú od nuly, ak by titul nezískal niekto zo spomínaného tria, bol by to zázrak, aký sa naposledy podaril anglickému Leicestru.

O zvyšné pohárové miestenky si to budú chcieť rozdať tradične FC Sevilla, Valencia, Bilbao či Celta Vigo, v ktorej pôsobia aj dvaja slovenskí futbalisti – Stanislav Lobotka a Róbert Mazáň.

Kým druhý menovaný nepatril v predošlom ročníku ani príprave na nadchádzajúci k členom základnej zostavy, bývalý hráč Nordsjaellandu či Trenčína Lobotka je stále predmetom záujmu niekoľkých popredných klubov. Hovorilo sa o Neapole, Interi Miláno, Southamptone či Tottenhame.

Dvadsaťtriročný stredopoliar však zostáva v galicíjskom klube. Nateraz…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona #atlético madrid #la liga