Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Inter našiel turbo, Arsenal už nešetrí. Kto najviac míňa?

Do novej sezóny chcú vstúpiť tou správnou nohou. S novými tvárami i starými ambíciami. Myslia len na najvyššie priečky. Tie im však môžu zaručiť len tí najlepší, ktorých ponúka prestupový trh.

02.08.2018 09:00
Radja Nainggolan Foto: ,
Radja Nainggolan vymenil AS Rím za dres milánskeho Interu. Na snímke prichádza na lekársku prehliadku v novom pôsobisku.
debata

Ten futbalový sa v ostatnej dekáde zbláznil. Finančné čiastky za hráčov sa znásobili. Kto chce najžiadanejší tovar, musí siahnuť hlboko do tímovej kasy.

Ktoré mužstvá sú počas tohto leta na prestupovom trhu najaktívnejšie a dotiahli najzaujímavejších hráčov?

Serie A vstane z mŕtvych

Najväčšiu pozornosť pútal neočakávaný prestup Cristiana Ronalda z Realu Madrid do Juventusu. Portugalčan po záverečnom zápase klubovej sezóny – víťaznom finále Ligy majstrov nad Liverpoolom (3:1) – vyhlásil, že hľadá novú výzvu. Už vtedy tušil, čo bude nasledovať.

Po príchode Emreho Cana z Liverpoolu, Joaa Cancela z Interu Miláno či uplatnení si opcie na Douglasa Costu z Bayernu Mníchov dal Juventus konkurencii jasný signál. Do hlavného mesta Španielska poslal sto miliónov eur s jediným cieľom.

Cristiano Ronaldo v Turíne Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Spôsobil ošiaľ fanúšikov. Cristiano Ronaldo...

„Juventusu chýba kúzlo na to, aby vyhral Ligu majstrov. Možno ním budem ja,“ povedala na oficiálnom predstavení najdrahšia posila Turínčanov v histórii. „Je to krok, ktorý môže vrátiť Serii A lesk z minulosti,“ myslí si Rio Ferdinand.

Míňali aj najväčší konkurenti Juventusu. Neapol, AC Miláno, AS Rím či Inter. Čiernomodrí síce prišili o Cancela, na jeho miesto priviedli Chorváta Šimeho Vrsaljka, ktorý odohral skvelé majstrovstvá sveta v Rusku.

Návrat do skupinovej fázy Ligy majstrov si vyžaduje konkurenciu na všetkých postoch, a tak Milana Škriniara a jeho parťáka zo stredu obrany Mirandu čaká boj o miesto s Holanďanom Stefanom de Vrijom. Pred nimi by mal operovať Radja Nainggolan, ktorý prišiel z rímskeho AS. „Je to turbo, ktoré chýbalo nášmu motoru. Nikoho sa nebojí, pred nikým neuhne. Je to predsa nindža,“ pripomenul Belgičanovu prezývku kouč Nerazzurri Luciano Spalletti.

Radja Nainggolan zdraví fanúšikov Interu počas... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Radja Nainggolan Radja Nainggolan zdraví fanúšikov Interu počas zdravotnej prehliadky v Miláne.

Klopp je spokojný

Nezaháľali ani mužstvá z anglickej Premier League. Najsledovanejšia súťaž je už niekoľko rokov tou, kde sa najviac míňa. Hoci sa blíži koniec jej prestupového obdobia, o svoj titul s veľkou pravdepodobnosťou nepríde ani teraz.

Môže za to najmä nečakaný finalista z predošlej sezóny Ligy šampiónov. Liverpool privoňal k najcennejšej klubovej trofeji a zaistil si účasť v skupinovej fáze aj v tomto ročníku.

„Ešte nie sme pripravení. Potrebujeme sa posilniť na niekoľkých postoch,“ bilancoval po sezóne 2017/18 tréner Klopp. A predložil vedeniu zoznam možných posíl.

Koľko sa ich v jeho menoslove objavilo, nevedno. Isté je len to, že medzi nimi nechýbali najdrahší brankár histórie Alisson Becker, jeho krajan a veľmi žiadaný defenzívny štít Fabinho či rýchlonohí Naby Keita a Xherdan Shaqiri.

Xherdan Shaqiri, nová posila Liverpoolu. Foto: Reuters, REBECCA COOK
Xherdan Shaqiri Xherdan Shaqiri, nová posila Liverpoolu.

„Nemôžem byť nespokojný. Získali sme kvalitu a konkurenciu pre tých, ktorí sa v tíme už rozpozerali. Keby sa prestupové obdobie v Anglicku skončilo aj hneď, nebol by som proti,“ hovoril minulý týždeň charizmatický Ne­mec.

Nezaháľal ani Arsenal. Nový tréner Unai Emery, ktorý nahradil ikonického Arséna Wengera, priviedol do mužstva Stephana Lichtsteinera z Juventusu, bývalého stopéra Dortmundu Sokratisa Papastathopoulosa či niekdajšieho strážcu troch žrdí v Leverkusene Bernda Lena.

„Arsenal sa po rokoch úsporných opatrení výrazne posilnil. Má Özila, Aubameyanga i Mchitarjana, ku ktorým pribudli ďalšie tri skvelé posily a niekoľkí talentovaní mladíci. Na papieri vyzerá tím veľmi kvalitne. Je na Emerym, ako teóriu prevedie do praxe,“ konštatuje Ian Wright na margo nových prírastkov v kabíne Kanonierov za takmer sto miliónov eur.

Barcelona stavila na mladíkov

Nezaháľali ani traja giganti španielskej La Ligy. Obhajca titulu z Barcelony stavil na trio talentovaných mladíkov, za ktorých neváhal zaplatiť viac ako sto miliónov eur. Na blížiacu sa sezónu sa po boku Lionela Messiho, Luisa Suáreza či Gerarda Piquého bude pripravovať aj dvojica 21-ročných Brazílčanov Malcom a Arthur i o dva roky starší Francúz Clément Lenglet.

„Vždy som chcel hrať v klube, kde hrajú najlepší futbalisti na svete. Obliekať si dres Barcelony je splneným snom,“ radoval sa bývalý krídelník Bordeaux Malcom.

Malcolm (v strede) ešte v drese Bordeaux. Foto: Reuters, Regis Duvignau
Malcolm Malcolm (v strede) ešte v drese Bordeaux.

Rodák zo Sao Paula nebude jediným novicom v La Lige, na ktorého sa bude upierať zrak futbalového sveta. Bitku o jedno z najžiadanejších krídel súčasnosti Thomasa Lemara nakoniec prekvapujúco vyhralo Atlético Madrid. Kouč Diego Simeone sa nevie dočkať, kedy čerstvého majstra sveta uvidí v súťažnom nasadení.

„Mám veľkú radosť. Je to hráč svetových kvalít. Verím, že si rýchlo zvykne na naše myšlienky,“ vyhlásil Simeone, ktorý je známy svojimi tvrdými tréningovými metódami. „Netrápia ma, som na ne pripravený. Mám na to, aby som šprintoval hore-dole a splnil to, čo odo mňa kouč bude vyžadovať.“

Nateraz vedie rebríček najviac míňajúcich klubov Juventus s 222 miliónmi eur. Lenže záverečné dni prestupových období už neraz ukázali, že bič plieska na konci…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Xherdan Shaqiri #Radja Nainggolan #Alisson Becker