Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Wengera uznávajú aj jeho veľkí rivali. Mourinho mu preukáže všetku úctu

Francúzsky kormidelník Arsene Wenger v piatok oznámil, že táto sezóna je pre neho posledná na lavičke anglického futbalového klubu Arsenal Londýn. "Kanonierov" viedol nepretržite takmer 22 rokov, do klubu prišiel v októbri 1996.

21.04.2018 11:54
Arsene Wenger Foto: ,
Arsene Wenger.
debata

„Profesor“, ako znie Wengerova prezýva, vyhral s Arsenalom trikrát anglickú Premier League (1998, 2002, 2004), sedemkrát Pohár FA (1998, 2002, 2003, 2005, 2014, 2015, 2017) a rovnako sedemkrát Community Shield (1998, 1999, 2002, 2004, 2014, 2015, 2017). V roku 2006 priviedol tím do finále Ligy majstrov, v ktorom Arsenal prehral s FC Barcelona 1:2.

Meno 68-ročného odborníka vyznávajúceho ofenzívny herný štýl zostane navždy spojené s Arsenalom, v ktorom prežil vyše dve dekády. Predtým viedol AS Nancy, AS Monaco a trénoval aj japonskú Nagoju Grampus Eight.

„Po dôkladnom zvážení situácie a po rozhovoroch s vedením klubu som dospel k názoru, že po skončení sezóny bude ten správny čas odísť. Som vďačný za to, že som mohol trénovať Arsenal toľko nezabudnuteľných rokov. Verím, že všetci fanúšikovia, ktorí milujú tento klub, budú aj naďalej zachovávať jeho hodnoty,“ citovala Wengera agentúra DPA.

Väčšinový majiteľ „The Gunners“ Stan Kroenke akceptoval rozhodnutie rodáka zo Štrasburgu, teraz sa musí obzerať po jeho nástupcovi. „Toto je jeden z najťažších dní v doterajšej športovej kariére. Arsene je elitný tréner, ktorému vďačíme za všetko, čo pre klub urobil. Každý, kto miluje Arsenal a má rád futbal, mu dlhuje slová vďaky a uznania. Tri tituly v Premier League, z nich jeden získaný bez čo i len jednej prehry, sedem víťazstiev v Pohári FA, 20 nepretržitých sezón v Lige majstrov, to sú výnimočné čísla a rekordy,“ uviedol Kroenke.

„Dlhé roky strávené v Arsenale sú dôkazom jeho talentu, profesionality a odhodlania. Je bezpochyby jedným z najlepších trénerov v Premier League a ja som hrdý na to, že som bol súperom a zároveň aj kolegom tohto skvelého človeka a priateľa,“ povedal Sir Alex Ferguson, trénerská legenda Manchestru United.

Terajší kouč „červených diablov“ José Mourinho vyjadril Wengerovi veľkú poklonu napriek ich častým konfliktom. „Veľmi sa rešpektujeme, aj keď to niekedy vyzerá inak. Keď ho urobí šťastným ukončiť trénerskú kariéru, budem šťastný za neho. Verím, že úplne neodíde z futbalu. O niekoľko dní sa v lige postavíme proti sebe a preukážeme pánovi Wengerovi všetku úctu, pretože si ju zaslúži.“

Arsene Wenger. What an absolute hero of mine. That is trying to sound cooler and more normal than needs be. This man was one of the main influences on my life for 22 years & will of course continue to be so. I think I did French at university as a direct result of him & the great World Cup Winning Légion Français of Petit, Vieira, Henry, Pires. He built an institution, revolutionised an industry and helped people grow. He was open, intelligent and yet not snobbish with it & he believed footballistic & somatic intelligence to be as important as words. He was gracious & he was a good man. What I love is that all the players are coming out & saying: forget football - he turned me from a boy into a man, he made me who I am today. What bigger tribute and if only some of our politicians displayed the same touch. Emotional times for me & my #AFC friends. #ArseneWenger #Wenger #InArseneWeTrust #AFC #MerciArsene. Merci.

Príspevok, ktorý zdieľa Edwin Thomas (@edwinleothomas_),

„Je to veľká osobnosť. Premier League je tým, čím je aj vďaka nemu. Dúfam, že vo svete futbalu bude pôsobiť aj naďalej,“ vyhlásil lodivod Manchestru City Pep Guardiola.

Wengerov dlhoročný zverenec Thierry Henry uviedol, že francúzsky tréner urobil z Arsenalu celosvetovo uznávaný klub. „Je to pre mňa veľmi smutný deň. Verím, že všetci ľudia mu zložia takú poklonu, akú si zaslúži. Keď som hral pod jeho vedením v drese ‚Gunners‘, tak všetci hovorili o tom, aký hráme futbal. Tréner Wenger zmenil Arsenal a všetci náš klub začali uznávať.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Arséne Wenger #Arsenal Londýn #José Mourinho