Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Milimetre od nešťastia. Hrdinu Newcastlu zdobí jazva

Pred deviatimi rokmi mu po krátkom rozhovore povedal nie. "Neprídem na skúšku do Sparty Praha. V Žiline máme mužstvo na titul a ja sa nechcem potulovať po nižších súťažiach," vysvetľoval českej futbalovej legende Pavlovi Srníčkovi svoj krok.

17.04.2018 14:39
debata
Martin Dúbravka oslavuje triumf United v zápase... Foto: Reuters, DARREN STAPLES
Dúbravka Martin Dúbravka oslavuje triumf United v zápase proti Leicestru.

Momentálne je Martin Dúbravka brankárom Newcastlu, kde kedysi pôsobil aj zosnulý Srníček. „Bolo by krásne, keby sme jeho nedožitú 50-ku oslávili víťazstvom nad Southamptonom,“ zaželal si slovenský brankár.

Akoby tu bol 10 rokov

Kľukatú cestu žilinského rodáka do jednej z najlepších líg sveta, v ktorej hrá svoju malú rolu aj zosnulý brankár Brescie, Portsmouthu či Newcastlu Srníček, si všimli aj popredné britské médiá.

Nie div. Slovenského reprezentanta zaradil football365.com medzi desiatku najlepších brankárov Premier League a Sky Sports medzi kľúčových hráčov, ktorí pomohli k záchrane Newcastlu v najvyššej súťaži. Navyše, David Jones zo Sky Sports potvrdil, že zmena Dúbravkovho hosťovania na trvalý prestup je jednou z priorít vedenia klubu.

„Prišiel do novej krajiny, ligy aj kultúry a počína si ako keby tu bol desať rokov. Zažil fantastický debut proti Manchestru United a pozdvihol mužstvo. Museli by byť blázni, keby mu neponúkli zmluvu,“ povedal pred časom bývalý brankár Newcastlu Shay Given.

Záchrana tradičného anglického klubu ešte nie je definitívne spečatená. Newcastle je však k nej veľmi blízko. Nedeľňajším víťazstvom nad Arsenalom (2:1) prekročil 40-bodovú hranicu, ktorá vo väčšine prípadov uchráni kluby od zostupu. K ďalším dôležitým bodom dopomohol aj Dúbravka.

„Keď ste na chvoste tabuľky a začnete vyhrávať zápasy, pôjdete do ďalších s rastúcim sebavedomím. Myslím si, že si počíname dobre. Chceme v tom pokračovať. Keď sme v januári kúpili Dúbravku a Kenedyho, zdvihli konkurenciu na svojich postoch. Všetci sa začali viac snažiť. To je kľúčový faktor,“ povedal po výhre nad Londýnčanmi kouč Newcastlu Rafael Benítez.

Hyperaktívne dieťa

Španielsky kouč si Dúbravku vyhliadol z niekoľkých desiatok adeptov na post jednotky Newcastlu. V posledný deň januárového prestupového obdobia poslal do Sparty Praha ponuku na polročné hosťovanie za dva milióny eur s prípadnou opciou. Ak si ju bude chcieť anglický klub uplatniť, bude musieť zaplatiť približne päť miliónov eur.

„Milujem to tu, cítim to tak už dlho. Chcel by som tu zostať čo najdlhšie. Všade, kam idem, sa ľudia zastavia a prehodíme pár slov. Je to pravé futbalové mesto. Zažil som tu debut proti Manchestru United, na ktorý si budem pamätať do konca života. Fanúšikovia spievali moje meno. Vtedy som nechcel zísť z ihriska. Užíval som si to. Futbal je o vášni, preto sa mu venujem,“ prezradil Dúbravka v rozhovore pre Telegraph.

V ňom okrem iného priznal, že bol hyperaktívnym dieťaťom. Skúšal to aj s hokejom, ale napokon sa vydal po brankárskej ceste svojho dedka i otca. Na futbalové ihrisko ho priviedla babička. Vraj nemala inú možnosť…

„Ústa sa mi nezatvorili. Stále som rozprával a behal od gauču k ďalšiemu gauču. Mal som v sebe toľko energie, že som ju musel zo seba dostať von. Raz som ju vytočil a tak ma vzala na ihrisko,“ spomína.

Keď mal Dúbravka päť rokov, utrpel zranenie, ktoré takmer zahatalo jeho cestu k profesionálnej kariére.

„Grilovali sme a chcel som pomôcť s rúbaním dreva – aj napriek zákazu rodičov. Hovorili mi, aby som prestal, ale ja som nepočúvol. Zaťal som si do nohy, dodnes mám na nej jazvu. Doktori povedali, že keby to bolo o niekoľko milimetrov vyššie, mal by som problém s chôdzou. Mal som šťastie v nešťastí. Takto to malo byť,“ spomína na nepríjemný zážitok.

V siedmich dueloch v novom pôsobisku okúsil Dúbravka prehru iba jediný raz. Trikrát sa tešil z čistého konta. Spoluhráči, tréneri i experti oceňujú nielen jeho reflexy, ale aj výbornú hru nohami. Boli by radi, keby v Newcastli zostal.

„Nesmú váhať. Z muža, ktorý prišiel na Britské ostrovy bez fanfár, sa stáva zaujímavý prestupový artikel,“ píše Sky Sports.

V detskej izbe robil Dúbravkovi spoločnosť aj plagát Petra Čecha. Kedysi vzor, teraz súper v Premier League. Dúbravka verí, že ich nedeľňajšie stretnutie v anglickej lige nebolo posledné. Urobil pre to maximum. Teraz je na ťahu kedysi slávny zamestnávateľ…

debata chyba
Viac na túto tému: #Newcastle United #Martin Dúbravka #Pavel Srníček