Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Problémy bohatých: doma valcovali, v Európe sklamali

Patria k najluxusnejším futbalovým značkám sveta. Na prestupy minuli dovedna viac ako pol miliardy eur.

16.04.2018 16:20
Víkend vo fotografiách Foto: ,
Fanúšik Manchestru City vzdáva hold trénerovi Pepovi Guardiolovi.
debata

Len za ostatné prestupové obdobie sa v ich kabíne objavilo niekoľko desiatok nových tvárí. Jedna sa nebála do svojej defenzívy investovať takmer 300 miliónov eur, druhá vytvorila z Neymara najdrahšieho futbalistu planéty.

Manchester City a Paríž Saint-Germain sa v nedeľu stali ligovými šampiónmi. Zaslúžene, s obrovským náskokom. Parádnou hrou počas celej sezóny nedali súperom šancu. Fazónu však nepreniesli do Ligy majstrov.

Ich riešenie skorého vyradenia z najprestížnejšej klubovej súťaže? Ďalšie obrovské nákupy.

Vyhral najlepší

Anglická Premier League je z piatich najlepších súťaží sveta jednoznačne najvyrovnanejšou. Každoročne môže o titul zabojovať až poltucet klubov. V tejto sezóne sa však pätica prenasledovateľov od začiatku až do konca dívala na chrbát Manchestru City.

„Nechcem, aby ľudia hovorili, že City získalo titul preto, že sme prehrali s West Bromwichom Albion. Nebolo by to fér,“ hovoril po nedeľňajšom zaváhaní (0:1) Manchestru United s posledným mužstvom súťaže kouč José Mourinho.

Jeho zverenci ako poslední z ligového pelotónu stratili šancu predstihnúť mestského rivala. „City vyhrali ligu zaslúžene. Boli najlepším mužstvom. Prehrali len dva zápasy,“ pripomenul impozantnú bilanciu nového anglického šampióna Mourinho pre BT Sport.

Piaty anglický titul pre modrú časť Manchestru má aj historický podtón. Iba tretíkrát v histórii anglickej ligy sa majstrovi podarilo zaistiť si titul päť kôl pred koncom.

„Tušil som, že získame titul už v septembri, keď sme vyhrali na Stamford Bridge. Zažili sme fantastickú sezónu, ale stále sme nedostali zo seba všetok potenciál. Máme množstvo mladých hráčov a niekedy je to komplikované. Vyradenie z Ligy majstrov nám ukázalo naše rezervy. Musíme sa poučiť a zlepšiť sa,“ povedal v nedeľu tréner City Pep Guardiola.

Kapitán Manchestru City Vincent Kompany sa teší... Foto: Reuters, DAVID KLEIN
Manchester City Kapitán Manchestru City Vincent Kompany sa teší s fanúšikmi po triumfe nad Tottenhamom.

Pomôcť k tomu majú aj ďalšie výrazne posily, ktorých celková cena by sa znova mala rátať v desiatkach miliónov eur. Špekuluje sa o krídelníkovi Monaka Thomasovi Lemarovi, Edenovi Hazardovi z konkurenčnej Chelsea či stopérovi Interu Miláno Milanovi Škriniarovi.

Otázka času

Podobnú dominanciu i sklamanie zažil aj slávny francúzsky klub. V Ligue 1 nemá takú veľkú konkurenciu. PSG si však v nedeľňajšom dueli 33. kola doprial štýlový zisk titulu. Najbližšieho prenasledovateľa z Monaka poslal domov s výpraskom 7:1.

„Tento večer zostane vo mne navždy. Musíme sa dostať na iný level, ak sa chceme rovnať PSG,“ nechápavo krútil hlavou tréner Leonardo Jardim.

Parížania – rovnako ako City – prehrali v lige iba dvakrát. S nádhernou trofejou pre víťaza Ligue 1 sa pod Eiffelovou vežou počítalo už pred úvodným výkopom pomaly končiacej sa sezóny. Bohatý klub v područí katarských šejkov mal v tejto sezóne iný cieľ – vyhrať Ligu majstrov. Vyradenie v osemfinále s Realom Madrid je veľkým sklamaním.

Edinson Cavani máva klubovou vlajkou a teší sa... Foto: TASR/AP, Michel Euler
Víkend vo fotografiách Edinson Cavani máva klubovou vlajkou a teší sa zo zisku majstrovského titulu.

„Nesplnili sme našu úlohu. Sme sklamaní, že sme sa nedostali ďalej. Chceli sme si zahrať finále, ale nevyšlo to. Musíme premýšľať nad budúcnosťou. Všetko sa tu buduje v rýchlosti a za pochodu. Je však otázkou času, kedy PSG trofej Ligy majstrov získa,“ je presvedčený kouč PSG Unai Emery.

Španiel sa po sezóne s veľkou pravdepodobnosťou rozlúči s lavičkou Parížanov. Na ňu údajne mieri bývalý tréner Borussie Dortmund Thomas Tuchel. Jeho hviezdny káder by mohli doplniť gólman Chelsea Thibaut Courtois, špílmacher Juventusu Miralem Pjanič či krídelník Liverpoolu Mohamed Salah.

„Nemôžete si kúpiť hocičo. Cesta k úspechu je tŕnistá. Peniaze vám ju nevydláždia,“ myslí si bývalý obranca Manchestru United Rio Ferdinand.

Manchester City a PSG sa však o to pokúsia aj toto leto…

debata chyba
Viac na túto tému: #manchester city #Paríž St. Germain