Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bola to hrubá chyba černocha. Výrok trénera Petrželu rozpútal v Česku vášne

Tréner futbalistov Zlína Vlastimil Petržela si po víkendovom 21. kole českej futbalovej ligy proti Plzni nemohol spomenúť na meno svojho debutujúceho zverenca Jonathana Bijiminea. V rozhovore označil debutanta slovom černoch.

20.03.2018 15:54
debata (37)

„Dalo sa zabrániť inkasovanému gólu?“ spýtal sa redaktor stanice O2 sport. „Jasné, bola tam hrubá chyba toho černocha,“ reagoval Petržela.

Tento výrok vzbudil veľký rozruch najmä na sociálnych sieťach.

„Som veľmi sklamaný. Ako môže tréner o hráčovi povedať, že je neger? Milujem Česko a milujem bielych ľudí, nemám s nimi žiadny problém. Musíme zastaviť rasizmus na futbalových trávnikoch,“ napísal na svoj Instagram hráč Opavy Joel Ngandu Kayamba z Konga. Ku kritike sa však pridali aj iní hráči tmavej plati, ktorí pôsobia v českej lige.

Klub reagoval vyhlásením, v ktorom odmietol obvinenia z rasizmu: „Tréner A-tímu Vlastimil Petržela hodnotil zápas bezprostredne v emóciách a nešikovne zvolil toto označenie pre hráča Bijimina. Náš klub FC FASTAV Zlín zamestnáva aj ďalších hráčov, ktorí majú najrôznejší etnický pôvod, takže hovoriť o rasizme nie je na mieste. Jonathan Kaasele Bijimine i tréner Vlastimir Petržela spolu vychádzajú profesionálne po športovej, aj po ľudskej stránke.“

„Je to nešťastné vyjadrenie, ale všetko sme si hneď potom vysvetlili. Bolo to nedorozumenie, ktoré nás mrzí, ale v žiadnom prípade nemôže byť reč o rasizme,“ doplnil športový riaditeľ klubu Zdeněk Grygera.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Vlastimil Petržela #FC Fastav Zlín #Jonathan Bijimine