Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dúbravka odletel do Španielska. Newcastle je prioritou

Má za sebou viac ako mesiac v drese Newcastlu United. Brankár Martin Dúbravka (29) prežíva rozprávkový vstup do Premier League. V hlasovaní fanúšikov získal vo februári poctu najlepšieho hráča mesiaca svojho tímu. Vo štvrtok sa nečakane balil a čakala ho cesta do Španielska, kde mužstvo absolvuje štvordňový kemp.

16.03.2018 06:00
Martin Dúbravka Foto: ,
Slovenský brankár Newcastle United Martin Dúbravka.
debata (1)

Dnes ste mali nastúpiť v Premier League proti Tottenhamu. Prečo v rozbehnutej sezóne odchádza tím na krátke sústredenie?

Tak sa rozhodol tréner Benítez. Náš súboj s Tottenhamom odložili, lebo súper postúpil v Anglickom pohári a čaká ho v sobotu štvrťfinálový zápas. Pauzu využijeme na pobyt v Španielsku, kde nastúpime v nedeľu proti Antverpám. Nebude teraz ľahké zladiť všetky presuny. Zo Španielska sa musím rýchlo dostať do Senca, aby som mohol odletieť v pondelok s reprezentáciou do Thajska. Dúfam, že sa stihnem zúčastniť aj na vyhlásení výsledkov ankety o najlepšieho futbalistu roka.

V nej ste prvý raz bodovali a skončili na 11. mieste. Do desiatky vám chýbali dva body…

Cením si aj 11. miesto, v takej konkurencii to nie je zlý výsledok. Som poctený, že som dostal toľko hlasov. V prvej desiatke sú futbalisti, ktorí si to zaslúžia.

Po piatich rokoch sa v nej neobjavil brankár. Čím si to vysvetľujete?

Trochu ma to mrzí, ale možno to spôsobil aj výraznejší nástup mladých hráčov. Viacerí hrajú v dobrých kluboch v popredných súťažiach, presadzujú sa v reprezentácii a prejavilo sa to zaslúžene aj v ankete.

Brankár Newcastlu Martin Dúbravka čelí strele... Foto: SITA/AP, Anthony Devlin
Martin Dúbravka, Mohamed Salah Brankár Newcastlu Martin Dúbravka čelí strele Mohameda Salaha z Liverpoolu.

Kto má podľa vás najväčšie šance stať sa futbalistom roka? Mohol by niektorý z mladých hráčov vyhrať?

To si netrúfam povedať. Sám som zvedavý, ako to dopadne. V popredí budú opory reprezentácie Marek Hamšík a Martin Škrtel, ale doťahuje sa na nich aj dvojica Stanislav Lobotka – Milan Škriniar, ktorá ukázala najväčší progres v poslednom období. Je dobré, že je veľká konkurencia a v národnom tíme vládne pozitívna energia.

Dobré obdobie zažívate teraz aj vy…

Je to krásne obdobie. Prestup do Premier League bol pre mňa obrovský krok vpred. A teraz robím všetko, aby som sa tam udržal, aby som zaujal kompetentných v klube svojím prístupom i výkonmi. Za túto šancu som veľmi vďačný. Uvidím, aká bude situácia v lete, či tu zostanem a či po hosťovaní príde aj prestup.

Nastal v tomto smere po vyše mesiaci nejaký posun, uskutočnili sa nejaké rokovania?

Zatiaľ nie. Všetko sa odvíja najmä od toho, ako skončí mužstvo v najvyššej súťaži, či sa v nej udrží. Podľa mňa to ovplyvní aj moje ďalšie účinkovanie v klube.

V klube vám udelili cenu hráča mesiaca. Ako ste prijali toto ocenenie?

Je to pre mňa niečo výnimočné, vôbec som nerátal, že ho môžem dostať hneď po prvom mesiaci v klube. Veľmi sa z toho teším. Robím maximum, aby som aj fanúšikom ukázal, že som si ho zaslúžil.

Už ste si v Newcastle zvykli?

Najskôr sme sa potrebovali aj s priateľkou porozhliadnuť a najmä si nájsť nejaké solídne bývanie a zadovážiť si aj auto, aby sme sa nepresúvali stále taxíkmi. Mesto sa nám páči, našli sme už zopár miest, ktoré radi navštevujeme.

Už jazdíte autom?

Áno, ale chvíľu mi trvalo, kým som si zvykol, že jazdím po opačnej strane ako u nás a aj volant mám na druhej strane.

Čo komunikácia so spoluhráčmi?

Od začiatku som sa o ňu intenzívne usiloval, považujem to za dôležité. Veľmi mi pomohlo, že som predtým pôsobil v Dánsku, kde sme najčastejšie hovorili po anglicky, takže som nemusel urobiť veľký skok.

Ste hráčom Sparty. Nedávno nastala v klube zmena na trénerskom poste. Máte dosť informácií?

Z prvej ruky. Komunikoval som s trénermi brankárov i so spoluhráčmi. Trénera Hapala som zažil v Žiline a rád na neho spomínam. Verím, že Sparte pomôže. Rád by som s ním ešte niekedy spolupracoval, ale teraz by som bol radšej, keby som zostal v Premier League. To je moja priorita, hoci zostávam fanúšikom Sparty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Newcastle United #Martin Dúbravka #slovenskí futbalisti