Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grécka vláda po škandále pozastavila ligu. Rozhodcovi dohováral aj Micheľ

Chcú si splniť veľký sen. O zisku gréckeho titulu. Lenže ten sa futbalistom i funkcionárom PAOK-u vzďaľuje. Ani nie pre slabé výkony na ihrisku. Problém je skôr neprijateľné správanie sa fanúšikov i majiteľa klubu Ivana Savvidisa.

12.03.2018 13:38 , aktualizované: 16:14
debata (8)
Majiteľ futbalového klubu PAOK Solún Ivan... Foto: TASR/AP, Uncredited
Ivan Savvidis Majiteľ futbalového klubu PAOK Solún Ivan Savvidis vtrhol na hraciu plochu so zbraňou, keď rozhodcovia v nadstavenom čase neuznali jeho tímu gól na 1:0.

Micheľ vstúpil na ihrisko

Ten v nedeľňajšom nedohratom stretnutí medzi Solúnčanmi a AEK Atény prekročil všetky hranice. Grécky podnikateľ s ruskými koreňmi a úzkymi väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina v závere duelu vošiel na ihrisko v sprievode ochranky.

Bývalý člen ruského parlamentu mal na nohaviciach pripevnenú zbraň v puzdre. Podľa videozáznamov, ktoré sa objavili na sociálnej sieti twitter, sa Savvidis – smerujúci k hlavnému rozhodcovi – viackrát po pištoli načiahol. Jeden z ochrankárov ho zakaždým zastavil. Dôvod Savvidisovho nekontrolovateľného hnevu bolo rozhodnutie hlavného arbitra Giorga Kominosa.

Ten najskôr uznal gól útočníka PAOK-u Fernanda Varelu, ale nakoniec svoje rozhodnutie odvolal pre postavenie mimo hru. Savvidis vstúpil na ihrisko aj s viacerými mužmi z vedenia solúnskeho klubu. Podľa agentúry AFP sa medzi nimi objavil aj športový riaditeľ PAOK-u Ľuboš Micheľ.

„Rozhodca neuznal gól kvôli ofsajdu a hráči súpera proti tomuto rozhodnutiu protestovali 4–5 minút. V tom čase prišiel na ihrisko muž, ktorého viacerí označili za prezidenta PAOK-u. Nevedeli sme, že má zbraň, až kým sme si ju nevšimli. Mohli ste vidieť, že viackrát sa rukou načahoval k miestu, kde mal zastrčený revolver. Vyhrážal sa rozhodcovi pred mojimi očami. Podľa môjho tlmočníka mu povedal: ,Ako rozhodca si skončil.' Je normálne, keď má človek povolenie na držanie zbrane. Nie je však normálne, aby s ňou ohrozoval ľudí na ihrisku,“ povedal španielsky kouč AEK Manolo Jiménez pre rádio Cadena SER.

O niekoľko rokov dozadu

Napätie v gréckej Superlige trvá už niekoľko týždňov. Vyhrotenej atmosfére nedeľňajšieho súboja o prvé miesto medzi AEK a PAOK predchádzalo sobotňajšie zasadnutie disciplinárnej komisie. Tá zrušila trest pre Solúnčanov (odpočet troch bodov a odohranie dvoch zápasov bez divákov) pre výtržnosti fanúšikov z 25. februára v dueli proti Olympiakosu. Priaznivci PAOK-u trafili ešte pred úvodným výkopom trénera hostí Óscara Garcíu do hlavy zvitkom papiera. V platnosti však zostala kontumácia v prospech gréckeho šampióna 3:0 i 30-tisícová pokuta pre zamestnávateľa slovenského reprezentanta Róberta Maka.

Najnovší incident je natoľko vážny, že grécke ministerstvo športu zastavilo najvyššiu futbalovú súťaž až do odvolania.

„Takýto extrém volá po prísnom opatrení. Vstup ozbrojeného majiteľa na ihrisko vrátil futbal o niekoľko rokov dozadu. Nedovolíme nikomu, aby nás odviedol z cesty očistenia športu. Urobíme to aj keby po konzultácii s UEFA museli prísť tvrdé tresty. Rozhodli sme sa prerušiť ligovú súťaž. Nerozbehne sa, kým sa nezhodneme na spoločných podmienkach a pravidlách,“ uviedol grécky minister pre kultúru a šport Jorgos Vassiliadis v stanovisku ministerstva.

Polícia vydala na Savvidisa zatykač pre všeobecné ohrozenie. Majiteľ PAOK-u sa s ďalšími obvinenými mužmi skrýva.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #PAOK Solún #Ľuboš Micheľ #Ivan Savvidis