Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som šialený chlapík. Arsenal získal postrach brankárov

Január bol poriadne horúci. Nielen z hľadiska teplôt, ktoré nepripomínali jeden z troch zimných mesiacov. Počas neho sa už tradične roztočil prestupový kolotoč. Pravidlo, že vedenie futbalového klubu nerado zasahuje do kádra v priebehu sezóny, sa nepotvrdilo.

02.02.2018 19:07
Pierre-Emerick Aubameyang Foto: ,
Pierre-Emerick Aubameyang v drese BVB.
debata

Najviac – ako býva zvykom – míňali anglické mužstvá. Tímy z Premier League obetovali na nové tváre takmer 500 miliónov eur. Doterajší januárový prestupový rekord najsledovanejšej futbalovej súťaže sveta prekonali takmer dvojnásobne.

Liverpool splnil Philippemu Coutinhovi sen, za 160 miliónov eur ho pustil do Barcelony. O niekoľko dní urobil z Virgila van Dijka najdrahšieho obrancu histórie za takmer 80 miliónov. Nezaháľal ani suverénny líder z Manchestru City. Do Bilbaa poslal 65 miliónov za talentovaného Francúza Aymerica Laporteho.

O najväčší rozruch sa v posledný januárový deň roka 2018 postaral Arsenal. Ukončil ságu trucujúceho Pierra-Emericka Aubameyanga. Z Gabončana urobil najdrahšieho hráča (64 miliónov eur) v histórii klubu.

It suits you @aubameyang97 #YoPierre #WeAreTheArsenal

Príspevok, ktorý zdieľa Arsenal Official (@arsenal),

Obnovia spoluprácu z Dortmundu?

Kanonieri zareagovali na odchod najväčšej hviezdy Alexisa Sáncheza brilantne. Umnou prestupovou politikou prinútili dlhšie špekulujúceho Mesuta Özila, aby priložil pero k podpisu novej 3-ročnej zmluvy.

V rámci výmeny za bývalého krídelníka Barcelony Sáncheza získal Arsenal z Manchestru United Henrika Mchitarjana. Arménsky špílmacher sa v najslávnejšom anglickom klube nedokázal výraznejšie presadiť a dúfa, že sa mu po boku bývalého spoluhráča z Borussie Dortmund Aubameyanga podarí herne pookriať.

„Dávam im jednotku za posilnenie útoku. Hoci stratili Girouda (prestúpil do Chelsea, pozn.) a Walcotta (Everton), priviedli Mchitarjana a Aubameyanga, dvoch top hráčov,“ hodnotil prestupovú politiku Arsenalu jeho bývalý hráč a momentálne expert Sky Sports Paul Merson.
„Obaja už spolu zažili úspechy. Poznajú sa dlho. Verím, že sa zohrajú tak, ako kedysi v Dortmunde,“ skonštatoval tréner Arsenalu Arséne Wenger.

O jedného z najrýchlejších útočníkov planéty sa zaujímalo viacero klubov. Aubameyang zvýšený záujem registroval. Často prestupové špekulácie komentoval. Verejne kritizoval klub, že mu hádže pod nohy polená, aby nemohol opustiť Vestfálsky štadión. Niekoľkokrát ho vyradili z kádra pre porušenie disciplíny. Jeho trucovanie sa (nateraz) skončilo.

„Napriek nepríjemným udalostiam z ostatných týždňov sa nám páči Aubameyangov príbeh. Budeme naň spomínať s radosťou a označovať ho za krásny a úspešný. Strelil niekoľko dôležitých gólov, pomohol nám k trofejám. Prajeme mu všetko dobré,“ povedal po prestupe športový riaditeľ Dortmundu Michael Zorc.

Menej diplomatický bol kouč Peter Stöger. „Som rád, že sa táto sága skončila. Uľavilo sa mi. Neviem si predstaviť, ako by sme fungovali, keby prišli ďalšie problémy. Našťastie, máme adekvátnu náhradu a tešíme sa na zvyšok sezóny,“ doplnil.

Rošáda troch klubov

Stöger poukazoval na príchod Michyho Batshuayia z Chelsea. Nič by z tohto hosťovania s možnosťou na trvalý prestup nebolo, keby Aubameyang nevymenil Dortmund za Arsenal. Ale najmä – ak by anglický šampión zo Stamford Bridge nezohnal náhradu. Napokon sa dohodol s Olivierom Giroudom, ktorý vymenil severný Londýn za západný. Rošáda troch klubov bola úspešná. Aj s pikoškou.

Podľa Goal.com Batshuayi telefonoval s majiteľom FC Sevilla a ospravedlnil sa mu, že vopred dohodnutý prestup padol. Chelsea bola nútená poslať Belgičana do Dortmundu, aby získala Girouda. A Francúz odišiel kvôli Aubameyangovi…

„Chcem sa všetkým ospravedlniť za ostatný mesiac. Chcel som však odísť už v lete 2017. Nebolo to najlepšie riešenie situácie, ale všetci vedia, že Auba je šialený. Áno som šialený chlapík, ha-ha-ha. Urobil som chyby, ale nemám v hlave zlé myšlienky. Nikdy na štyri a pol roka v Dortmunde nezabudnem. Dal mi všetko, aby som dosiahol terajšiu výkonnosť,“ napísal na Instagram Aubameyang.

Jeho štatistiky sú vynikajúce. Na klubovej scéne odohral 396 zápasov, v ktorých strelil 196 gólov. Práve korenie futbalu je to, čo od 28-ročného zakončovateľa v Arsenale očakávajú.

„Nič nemôžete zaručiť. Obzvlášť nie strieľanie gólov. Ak si však zvykne, bude vďaka rýchlym nohám a gólovému čuchu postrachom brankárov Premier League,“ predpovedal bývalý útočník Arsenalu Alan Smith.

Na koho sa chce Aubameyang podobať? Odpoveď je triviálna, čaká ho však náročná úloha. „Thierry Henry je príkladom pre všetkých útočníkov. Bol rýchly a dával góly. On je ozajstný vzor. Budem musieť veľmi tvrdo pracovať, aby som bol ako on. Pokúsim sa o to,“ dodal Aubameyang.

Podarí sa mu to?

Najväčšie januárové prestupy
Philippe Countinho Liverpool Barcelona 160
Virgil van Dijk Southampton Liverpool 79
Diego Costa Chelsea Atlético Madrid 66
Aymeric Laporte Bilbao Manchester City 65
Pierre-Emerick Aubameyang Dortmund Arsenal 64

za menom hráča nasledujú jeho bývalý a terajší klub a prestupová cena v miliónoch eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenal Londýn #Pierre-Emerick Aubameyang #Henrikh Mchitarjan