Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tretí slovenský brankár v slávnej lige. Dúbravka posilou Newcastlu

Slovenský futbalový reprezentačný brankár Martin Dúbravka definitívne bude vo svojej kariére pokračovať v anglickom Newcastli United. Do tímu tohto nováčika Premier League 2017/2018 zamieril v posledný deň zimného prestupového obdobia na Britských ostrovoch z AC Sparta Praha na hosťovanie do konca sezóny s možnosťou opcie na trvalý prestup.

01.02.2018 07:30
debata

Dúbravka v stredu vo večerných hodinách úspešne absolvoval v Newcastli lekársku prehliadku a podpísal kontrakt. Newcastle potvrdil transfer prostredníctvom svojho webu krátko pred 1.00 h SEČ už vo štvrtok s dôvetkom, že 29-ročný gólman môže debutovať už v nedeľňajšom ligovom stretnutí na ihrisku Crystal Palace (15.15 h SEČ).

V noci zo stredy na štvrtok o Dúbravkovom odchode informoval aj web Sparty, ktorý dodal, že skompletizoval prestup 30-ročného brankára Florina Nitu z rumunského FCSB.

Zástupcovia Newcastlu a Sparty sa až v závere zimného prestupového obdobia dohodli na podmienkach. Web isport.cz v polovici januári informoval, že Sparta neprijala úvodnú ponuku Newcastlu; išlo o polročné hosťovanie s opciou – „straky“ by Sparte zaplatili 500-tisíc eur v zime a v lete v prípade využitia opcie ďalších 4,5 milióna eur. Podľa tohto istého zdroja po niekoľkých dňoch ticha Sparta obnovila iniciatívu a vedenie klubu ponúklo Newcastlu dve alternatívy.

Prvou malo byť hosťovanie do konca sezóny za 1,5 milióna eur a garancia letného odkúpenia hráča za 4,5 milióna, druhou možnosťou hosťovanie do konca sezóny za 2,5 milióna s tým, že v lete by Newcastle nemal povinnosť Dúbravku kúpiť. Ak by chcel, doplatil by 3,5 milióna. Podľa aktuálnych informácií isport.cz Newcastle v utorok poslal Sparte ponuku na hosťovanie za dva milióny s opciou na prestup za ďalšie štyri milióny, napokon uspel.

Dúbravka, ktorý bol v pražskom klube od leta a bol jednotkou medzi tromi žrďami, sa do povedomia fanúšikov na Britských ostrovoch dostal predovšetkým počas jesenných duelov SR proti Anglicku (prehra 1:2 v Londýne) a Škótsku (0:1 v Glasgowe) v neúspešnej kvalifikácii o postup na tohtoročné MS do Ruska. V minulosti pôsobil v Liberci, dánskom Esbjergu a rodnej Žiline; na konte má 9 reprezentačných štartov.

„Cítim sa výborne. Je to veľký krok v mojej kariére a tiež v živote. V klube je cítiť energiu ľudí, ktorí sú jeho súčasťou. Budem tvrdo pracovať, aby som dokázal, že si zaslúžim tu byť,“ povedal Dúbravka pre web svojho nového zamestnávateľa. Španielsky tréner Newcastlu Rafael Benítez skonštatoval: „Dúbravka je slovenský reprezentačný brankár a tiež hráč so skúsenosťami. Musí sa rýchlo adaptovať, keďže prichádza zo zahraničia, no je veľmi agilný a dobre hrá nohami. Do bránky prinesie určitú konkurenciu – a to je to, čo si želáme.“

Kormidelník „strák“ Benítez má k dispozícii troch gólmanov – vedno s Dúbravkom 31-ročného Íra Roberta Elliota a 27-ročného Angličana Karla Darlowa. Dvadsaťročný Freddie Woodman v stredu zamieril na hosťovanie do škótskeho FC Aberdeen. Elliot má v tejto sezóne na konte 16 zápasov v Premier League, Darlow odchytal deväť stretnutí.

Newcastle, ktorý v stredu doma remizoval 1:1 s FC Burnley, po 25 kolách figuruje s 24 bodmi (bilancia 6–6–13) na 14. mieste tabuľkového poradia o skóre pred triom Brighton & Hove, Stoke City, Huddersfield Town a je jeden bod od zostupového pásma.

Ak Dúbravka v Premier League dostane príležitosť, stane sa šestnástym Slovákom s aspoň jedným štartom v tejto najvyššej anglickej dlhodobej súťaži. Je tretí slovenský brankár v klube z Premier League po Jánovi Muchovi mladšom (pôsobil v FC Everton v rokoch 2010 – 2013) a Dušanovi Kuciakovi (Hull City, 2016 – 2017). Kuciak za Hull v Premier League nikdy nenastúpil, predstavil sa len v jednom zápase Ligového pohára.

Prehľad slovenských futbalistov (15) s aspoň jedným štartom v anglickej Premier League:

  • Vladimír Kinder – FC Middlesbrough
  • Stanislav Varga – AFC Sunderland (aj hosťovanie vo West Bromwichi Albion)
  • Igor Bališ – West Bromwich Albion
  • Szilárd Németh – FC Middlesbrough
  • Vladimír Labant – West Ham United
  • Vratislav Greško – Blackburn Rovers
  • Ján Kozák ml. – West Bromwich Albion
  • Ľubomír Michalík – Bolton Wanderers
  • Martin Škrtel – FC Liverpool
  • Marek Čech – West Bromwich Albion
  • Miroslav Stoch – FC Chelsea
  • Vladimír Weiss ml. – Manchester City (aj hosťovanie v Boltone Wanderers)
  • Ján Mucha ml. – FC Everton
  • Dionatan Teixeira – Stoke City
  • Filip Lesniak – Tottenham Hotspur
debata chyba
Viac na túto tému: #Newcastle United #Martin Dúbravka