Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obdivoval Batistutu. El Matador prekonal Zlatana

Jedno brilantné trio opustil. Aby sa stal členom ešte jagavejšieho. V septembri 2010 sa v talianskej Serie A začal čoraz viac objavovať novým pojem - tri tenory.

28.01.2018 11:32
Edinson Cavani Foto: ,
Edinson Cavani.
debata

Hoci toto označenie je známe skôr z opernej hudby (bol to názov pre spevákov Plácida Dominga, Josého Carrerasa a Luciana Pavarottiho), udomácnilo sa aj vo futbalovom Neapole.

Marek Hamšík, Ezequiel Lavezzi a Edinson Cavani vracali tímu spod Vezuvu zašlú slávu z čias Diega Maradonu. Za viac ako sedem rokov sa cesty dobre si rozumejúcich spoluhráčov na ihrisku i mimo neho rozišli. Hamšík je kapitánom Partenopei. Lavezzi zarába obrovské peniaze v Číne. Cavani sa v sobotu stal najlepším strelcom v histórii Paríža Saint-Germain. Gólom prispel k víťazstvu nad Montpellierom 4:0.

Vystrelil si z De Laurentiisa

Niet pochýb o tom, že Cavani – veľký obdivovateľ Gabriela Batistutu – patrí k najlepším zakončovateľom súčasnosti. Nechýbajú mu rýchlosť, šikovné nohy a futbalový um. Dokáže skórovať oboma nohami, vo vzduchu je pre obrancov tvrdým orieškom. Udrieť vie strelou spoza šestnástky i z priameho kopu. Nešetrí krokom. K bránke súpera i vlastnej. Nie div, že mu ešte v Neapole prischla prezývka El Matador.

"Že sa o mňa zaujímajú Real Madrid, Chelsea a Manchester City? Premýšľam len o Neapole. Som v Taliansku spokojný. Vyrástol som tu ako muž aj ako hráč, vďaka skúsenostiam zo Serie A. Ak však príde zaujímavá ponuka, porozprávam sa s prezidentom Aureliom de Laurentiisom. Pracovať pod Mourinhom (vtedajší kouč Chelsea) či Pellegrinim (predchodca Pepa Guardiolu na lavičke Manchestru City) je vždy potešením,” povedal v máji 2013 talianskym médiám Cavani.

Tieto slová potešili aj De Laurentiisa a o niekoľko týždňov na ne zareagoval.

"Cavani má do augusta 2013 výkupnú klauzulu v hodnote 60 miliónov eur. Myslím si, že vyprší a Cavani náš tím neopustí. Neverím, že by si zo mňa strieľal,” hýril sebavedomím na konci júna 2013 De Laurentiis.

O tri týždne si Cavani balil kufre – podpísal zmluvu v PSG. "Veríme, že spoločne so Zlatanom Ibrahimovičom vytvoria údernú dvojicu,” vyhlásil prezident klubu Nasser al-Khelaifi.

Lepšie dávať ako brať

Po ďalšom z presvedčivých víťazstiev Parížanov v sobotu proti Montpellieru sa svetlá reflektorov upierali na Cavaniho. Tridsaťročný útočník v 11. minúte otvoril skóre a vstúpil do histórie. Stal sa najlepším strelcom PSG, 157. presným zásahom zosadil z trónu práve Ibrahimoviča.

„Vstúpiť do dejín tohto klubu je fantastické. Som rád, že sa mi to podarilo pred domácim publikom. Verím, že tu zostanem ešte mnoho rokov a odovzdám PSG ešte viac. Vzájomná láska s fanúšikmi je nádherná. Motivuje ma,“ tešil sa Cavani pred kamerami Canal+.

Diváci ho vytlieskali aj o niekoľko minút. Po viacerých rozbrojoch pri zahrávaní pokutových kopov dal Cavani pokoj zbraniam. Podal loptu Neymarovi a ten zvýšil na 2:0. „Niekedy je lepšie dávať ako brať,“ okomentoval situáciu Cavani.

Ak obom vydrží vzájomná pohoda a budú naďalej spoločne s Kylianom Mbappém šikanovať defenzívy súperov, futbalová Európa sa bude mať na pozore.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatan Ibrahimovič #Paríž St. Germain #Edinson Cavani