Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Liverpoole ho milujú. Egyptský Messi bojuje proti chudobe

Potrebuje čas. S týmito slovami vyprevádzal José Mourinho svojho málo vyťažovaného zverenca z Chelsea na hosťovanie do Fiorentiny vo februári 2015. Takmer tri roky potom je z Mohameda Salaha jeden z najlepších futbalistov Premier League.

01.01.2018 15:41
debata
Gólová radosť Mohameda Salaha v zápase proti... Foto: SITA/AP, Peter Byrne
Salah Gólová radosť Mohameda Salaha v zápase proti Leicestru.

Hral sa na Ronalda

V drese Liverpoolu strelil od júna 2017 do konca lanského roka 23 gólov, ostatné dva pri sobotňajšom víťazstve nad Leicesterom 2:1. Parádne strelecké vysvedčenie v takom krátkom čase nedosiahli ani takí hráči ako Ian Rush, Robbie Fowler, Kenny Dalglish či Luís Suárez.

"Vždy sme vedeli, že to dotiahne ďaleko. Prečo? Kvôli ľavačke! Stále s ňou robil neuveriteľné veci. Bol rýchly a inteligentný. Hrávali sme spolu, ale ani s jeho bratom Nasrom sme mu nedokázali vziať loptu. Tušili sme, že sa dostane na najvyššiu úroveň,” povedal vo veľkej reportáži Daily Mail Salahov kamarát z detstva Mohamed Bassyouni.

Jeho kaviareň uprostred chudobného mesta Nagrig je len kúsok od prašného ihriska, kde jeho hviezdny kamarát a modla Egypťanov vyrastala. Kedysi sa tam hral na Tottiho, Ronalda či Zidana. Teraz tam chudobné deti predvádzajú svoju šikovnosť. Pod menom Salaha.

"Vracia sa sem každý ramadán. Ukazuje ocenenia miestnym deťom. Hráva s nimi stolný tenis aj biliard. Podpíše každý autogram, nepohrdne jedinou fotografiou. Nezmenil sa,” konštatuje Bassyouni.

Aj on držal Salahovi palce, keď v 14 rokoch dostal šancu zahrať si veľký futbal v klube El Mokawloon. Niekedy ho na tréningy vozil otec. Keď nemohol, musel viac ako 300-kilometrovú trasu zvládnuť niekoľkohodinovou cestou autobusmi.

"Keď prišiel, až príliš používal ľavú nohu. Povedal som mu: musíš využívať aj pravú. Odpovedal tak, ako zvyčajne. Slušne prikývol a súhlasil. Na druhý deň ráno bol na ihrisku a trénoval. Pochopil, že rozdiel medzi amatérom a profesionálom je v tréningu. Bol ochotný obetovať všetko, aby to vyšlo,” spomína si na svojho zverenca Hamdi Nooh, Salahov prvý kouč v El Mokawloone.

Zlodejovi hľadal prácu

Bleskurýchle nohy, parádna ľavačka i usporiadaná hlava zaujala mnohých skautov z Európy. Prvú bitku vyhral Bazilej, ďalšiu Chelsea. Hoci v nej prišiel prvý Egypťanov pád, nevzdal sa. Pre nedostatok minút odišiel do Fiorentiny a neskôr do AS Rím. Talianska Seria A mu sedela.

"Je veľmi rýchly, iba Messi by ho dokázal predbehnúť,” povedal na Salahovu adresu kouč Vincenzo Montella. "Potrebujete moped, aby ste ho dobehli,” pridal sa Luciano Spalletti.

Futbalový apetít Egyptského Messiho, ako ho s obľubou nazývali talianské médiá, rástol pod drobnohľadom skautov FC Liverpool. Tí mali jasné inštrukcie – sledovať každý jeho pohyb. Po niekoľkých pozitívnych hodnoteniach sa vedenie The Reds rozhodlo. Ak bude mať šancu, vytiahne poriadny balík. Prvý júlový deň bol prestup na Anfield Road za 43 miliónov eur na svete.

Dnes je Salah hviezdou jednej z najlepších líg sveta. Maniere spojené s týmto statusom by ste však u 25-ročného krídelníka hľadali márne. Nezabúda, z akej biedy vzišiel a bojuje proti nej všemožnými prostriedkami.

Keď jeho rodinu okradli, namiesto súdneho sporu zlodejovi odpustil a pomohol mu nájsť prácu. Mnohé z peňazí, ktoré si zarobil, neinvestuje len do seba. Khaled El-Ghandour, bývalý hráč Zamaleku, priznal pre stránku King Fut, že Salah venoval 30-tisíc eur asociácii pre bývalých egyptských hráčov.

Salah kúpil športové vybavenie pre komunitné centrum v rodnom meste Nagrig. Zastrešil financovanie krytého futbalového ihriska v škole, ktorú navštevoval. Stavia nemocnice. Prispieva na charitu i manželským párom, ktoré si nemôžu dovoliť svadbu. Najdôležitejšie však je, že dáva nádej na zlepšenie aktuálnej situácie. Chudobným Egypťanom i na titul čakajúcemu Liverpoolu.

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #José Mourinho #Mohamed Salah