Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čísla, čísla, čísla. V čom bol lepší Maradona a v čom je Hamšík?

Marek Hamšík v sobotu vyrovnal strelecký rekord Diega Maradonu v klube SSC Neapol. Slovenský futbalový reprezentant a argentínska legenda zaznamenali v drese "Partenopei" zhodne po 115 gólov. V čom bol lepší Maradona a v čom je Hamšík?

17.12.2017 10:09 , aktualizované: 15:13
debata (4)

95 – Z celkového počtu 115 až 95 presných zásahov nastrieľal Hamšík v Serie A. Maradona sa v najvyššej talianskej súťaži presadil strelecky 81-krát. Od debutu Slováka v talianskej lige žiadny iný stredopoliar nezaznamenal v Serie A toľko gólov ako on.

29 – Maradona dal 29 zo svojich gólov za Neapol v Talianskom pohári, kde SSC najmä jeho zásluhou triumfoval v sezóne 1986/87.

5 – Hamšík je úspešný aj v európskych pohárových súťažiach. Päťkrát skóroval v Lige majstrov, čo je o tri góly viac ako slávny Argentínčan. Slovenský stredopoliar zároveň strelil deväť gólov v Európskej lige, Maradona sa v Pohári UEFA (predchodca Európskej ligy) presadil strelecky trikrát.

15 – Pätnásť gólov zaznamenal Hamšík spoza šestnástky. Z celkového počtu 115 bolo osem úspešných pokutových kopov a 15 hlavičiek.

80 – Okrem 115 gólov Hamšík v drese SSC zaznamenal aj 80 asistencií.

3776 – Hamšíkov premiérový gól za Neapol padol v zápase Talianskeho pohára proti Cesene, Maradonov rekord vyrovnal o 3776 dní neskôr. Maradona dal 115 gólov za SSC v období rokov 1984 až 1991.

Hamšík: Som pyšný, že som verný jednému klubu

Nešpekuloval. Parádnu prihrávku Driesa Mertensa poslal do horného rohu a vstúpil do histórie.

„Vôbec ma to netrápi,“ povedal Marek Hamšík na margo vyrovnania streleckého klubového rekordu Diega Maradonu pred sobotňajším duelom na ihrisku FC Turín pre taliansky denník La Repubblica.

„Niekedy som strieľal veľa gólov a mužstvo nevyhrávalo. Teraz som prestal a darí sa nám. Som najšťastnejší človek na svete. Keby sa mi podarilo vyrovnať Maradonu, muža z inej planéty, bolo by to veľké zadosťučinenie. Nič viac.“

Nebol pod tlakom

Víťazstvo futbalistov Neapolu 3:1 v 17. kole Serie A malo pre slovenského reprezentanta i jeho spoluhráčov špeciálnu príchuť. SSC sa vrátil na ligový trón po zaváhaní Interu Miláno (prehral doma s Udinese 1:3).

Slovenský stredopoliar si v 30. minúte pripísal celkovo 115. presný zásah v drese Neapolu. V historickej tabuľke strelcov vedie po boku legendárneho Argentínčana.

"Je to pekný míľnik, najmä pre stredopoliara. Streliť 115 gólov je príjemné. Som poctený skutočnosťou, že sme spoločne na čele poradia neapolských strelcov. Som na to hrdý,“ povedal Hamšík po stretnutí.

Pre 30-ročného kapitána Neapolčanov to bol prvý presný zásah od 1. októbra. Od prvého ligového gólu v ročníku do siete Cagliari a druhého proti FC Turín uplynulo 13 zápasov. Maradonu prekonal vo svojom 477. stretnutí za Neapol.

"Nikdy som sa necítil byť pod tlakom. Vedel som, že musím len pokračovať v práci. Najdôležitejší však je návrat na čelo tabuľky. Naším cieľom bolo získať tri body a predstihnúť Inter Miláno. Ukázali sme, že sme dosť dobrí, aby sme boli na vrchole. Teraz sa musíme snažiť sa tam udržať, pretože sezóna je dlhá,“ skonštatoval na margo líderskej pozície Neapolu.

Titul? Misia splnená

Odchovanec Podlavíc prestúpil do Neapolu z Brescie v lete 2007 – po tom, ako v sezóne 2006/07 zaznamenal 10 gólov v 40 zápasoch. Jeho premiéra v belasom drese SSC prišla o niekoľko týždňov. V talianskom pohári proti Cesene (4:0) asistoval na prvý gól a druhý strelil.

„Keď sa pozerám na svoju kariéru, som pyšný, že som zostal verný jednému klubu. Som v Neapole šťastný. Nikdy som tento prestup neoľutoval, bolo to ľahké rozhodnutie. Belasá farba patrila môjmu prvému klubu Slovanu Bratislava, slovenskej reprezentácii a teraz Neapolu. Je to osud. Neapolský dres sa stal mojou druhou kožou. Teší ma, že ma vďaka nemu považujú za symbol. Moja misia bude úspešná len vtedy, keď získame titul. To bude krásny koniec tohto príbehu. Potom príde čas obrátiť list,“ vyznal sa Hamšík.

Zverenci Maurizia Sarriho v Turíne znovu predviedli svoj ofenzívny potenciál pod dirigentskou taktovkou svojej najväčšej hvizedy. Hamšíkov presný zásah na 3:0 v 30. minúte bol definitívnym knokautom pre súpera.

„Niekedy sa mu stane, že odohrá slabší duel. Je to však hráč na mimoriadnej úrovni. Ak ho podporíte, vráti vám to,“ povedal Sarri na adresu slovenského stredopoliara a doplnil: „Možno sme mali trošku pochmúrnejšie obdobie, ale znovu sme našli svetlo. Dokázali sme rýchlo skórovať a užívame si prvé miesto v tabuľke.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #SSC Neapol #Diego Maradona