Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Revolúcia v českom futbale. Na Letnej bude premiérovo v akcii videorozhodca

Najvyššiu českú futbalovú súťaž čaká v nedeľu veľká premiéra videorozhodcu. V poslednom zápase záverečného jesenného 16. kola medzi pražskou Spartou a Mladou Boleslavou bude na Letnej prvýkrát v histórii prvej ligy v ostrom online režime nasadené video.

29.11.2017 13:47
debata
Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Elisabetta Baracchi
Ilustračná snímka, rozhodca Ilustračná snímka.

„Na ďalšie posilnenie dôveryhodnosti profesionálneho futbalu je to veľmi dôležité. Ako to na začiatku vyzeralo po technickej stránke zložité, až neriešiteľné, tak sa to nakoniec podarilo zrealizovať,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii predseda Ligovej futbalovej asociácie Dušan Sloboda.

LFA, ktorá riadi profesionálne súťaže, sa na projekt videorozhodcu prihlásila vlani. V jarnej časti minulej sezóny sa video v prvej lige testovalo v offline režime v 24 dueloch a tento rok na jeseň sa technológia skúšala už v ostrom online režime v deviatich zápasoch juniorskej ligy.

Video využívajú v niektorých európskych ligách, napríklad v talianskej Serii A alebo nemeckej Bundeslige.

Hlavný arbiter zápasu bude v spojení s videorozhodcom a jeho asistentom, ktorí budú sedieť v prenosovom vozidle televíznej stanice O2 TV Sport. Tá duel odvysiela.

Stretnutie bude snímať jedenásť kamier, ktoré budú mať videorozhodca s asistentom k dispozícii tak, aby v prípade nutnosti preskúmali dostupné zábery. Ligovú premiéru v úlohe videorozhodcu na Letnej bude mať hlavný školiteľ projektu Roman Hrubeš.

„Dá sa to prirovnať k tomu, ako keby som šiel pískať derby, pretože tá zodpovednosť a očakávania, aby sa to podarilo, sú podobné,“ uviedol Roman Hrubeš.

„V niektorých súťažiach už videorozhodca funguje a sú s tým spojené nielen pozitíva, ale niekde to sprevádzajú určité pôrodné bolesti. Možno by sa k tomu trochu hodilo príslovie: dobrý sluha, zlý pán. Veľmi to pomôže futbalu, ale nemôžeme od zapojenia videorozhodcu čakať zázraky,“ uviedol Svoboda.

„Nemôžeme čakať, že zrazu nebude dochádzať k chybám rozhodcov. Primárnym cieľom je odstrániť zjavné a omyly, ktoré majú fatálny dopad na výsledky stretnutí,“ dodal Svoboda.

Projekt videorozhodcu bude pokračovať na jar. „Ak všetko v nedeľu dopadne v poriadku, budeme pokračovať na jar minimálne v jednom zápase kola, ktorého prenos odvysiela stanica O2 TV. Ale v rámci projektu sme technicky pripravení aj na ďalšie varianty, aby aj v zápasoch, ktoré nebude vysielať O2, mohlo byť video zapojené,“ dodal Svoboda.

debata chyba
Viac na túto tému: #AC Sparta Praha #FK Mladá Boleslav #HET liga