Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pitbull s mizernou bilanciou. Zachráni Gattuso AC Miláno?

"Taliansky futbal potrebuje, aby sa dva milánske veľkokluby vrátili na stratené pozície. Niekoľkoročná absencia AC a Interu v Lige majstrov sa prejavili aj na situácii v národnom tíme. Taliansko ich potrebuje," prezrádza kľúč k zlepšeniu atmosféry na Apeninskom polostrove Lionel Messi.

28.11.2017 16:43
debata
Nový kouč AC Miláno Gennaro Gattuso. Foto: SITA/AP, Thanassis Stavrakis
Gennaro Gattuso Nový kouč AC Miláno Gennaro Gattuso.

Milánsky AC sa pokúsi postaviť na nohy nový tréner Gennaro Gattuso. Muž, ktorý sa špecifickým spôsobom stal ikonou klubu. Nevynikal technickými finesami, nekompromisnými zakončeniami, prihrávkami, ktoré mali oči. Všetky tieto situácie s obľubou a veľkou tvrdosťou rád kazil súperom.

Na ihrisku mu to ako bodyguardovi technicky nadanejších spoluhráčov išlo výborne. Trénerský chlebík mu však chutí o poznanie menej. Po mizerných anabázach ho čaká najväčšie sústo. Málo skúsený búrlivák má priviesť zašlú značku blízku jeho srdcu späť medzi elitu Serie A i Ligy majstrov.

Micheľ ho vylúčil za facku Ibrahimovičovi

Na zelených trávnikoch musel čeliť rôznym urážkam či nepekným prirovnaniam. Pitbull, zákerák či malý taliansky bastard. Viaceré z nich opätoval a pridal k nim aj niekoľko nevyberavých zákrokov.

V septembri 2003 dal facku Zlatanovi Ibrahimovičovi, čo neušlo pozornosti slovenského rozhodcu Ľuboša Micheľa. Gattusa poslal predčasne pod sprchy.

Vo februári 2011 mu asistent trénera Tottenhamu Harryho Redknappa Joe Jordan nadával. V územčistom Talianovi zovrela krv. Najskôr do Jordana strčil, neskôr ho udrel hlavou do tváre.

Najviac ho preslávila rola ochrancu Andreu Pirla či Clarenca Seedorfa. S kolegom v talianskom národnom či čiernočervenom drese AC vyhrali takmer všetko. Titul majstrov sveta, dvakrát Ligu majstrov, Seriu A i taliansky superpohár.

Hoci v 466 zápasoch (1999–2012) v drese Rossoneri strelil Gattuso iba 13 gólov, patril k najuznávanejším hráčom.

„Ja, že som urobil z Andreu Pirla lepšieho hráča? Netárajte hlúposti! Nepleťte si Nutellu s ho..... Keď som ho videl hrať, začal som premýšľať nad inou profesiou. Ak som nevedel čo robiť, len som mu prihral a on sa postaral o zvyšok,“ vysvetlil Gatusso fantastickú spoluprácu s Pirlom pre Gazettu dello Sport svojím typickým spôsobom.

AC je ako UNESCO

Bohatí čínski majitelia AC si od príliš temperamentného Gattusa sľubujú vylepšenie chabého vstupu do novej sezóny. Do kádra investovali 200 miliónov eur, na tlačových konferenciách sa predstavilo celkovo desať nových hráčov. Výsledok? Dvadsať bodov zo 14 zápasov, iba 19 strelených gólov a siedma priečka.

Po nedeľňajšej domácej bezgólovej remíze s FC Turín vedenie odvolalo z pozície hlavného trénera Vincenza Montellu a nahradilo ho nie príliš odskúšaným Gattusom.

„Trénovať AC bolo cťou. Verím, že Rino (prezývka Gattusa, pozn.) vráti Miláno tam kam patrí,“ zaželal Montella svojmu nástupcovi na twitteri.

„Možno nemá toľko skúseností ako Vincenzo, ale môže tímu dodať viac sebavedomia. Verím, že jeho entuziazmus môže strhnúť hráčov aj fanúšikov. Dúfam, že sa chytí. Získa niekoľko bodov hneď v úvode a posunie sa s mužstvom v tabuľke vyššie,“ povedal bývalý hráč AC Demetrio Albertini.

Gattuso odštartoval svoju trénerskú kariéru ako hrajúci kouč vo švajčiarskom Sione. Po troch rôznych herných rozostaveniach, ktoré viedli k zisku jedinému bodu, ho odvolali.

V ďalšom tíme – Palerme – vydržal dlhšie. Svoje veci si zbalil po troch výhrach, remíze a štyroch prehrách. Šancu dostal aj na Kréte, miestne OFI vybojovalo počas jeho 17-zápasového pôsobenia len 18 bodov.

Najlepšie sa mu vodilo v Pise. Treťoligistu doviedol do Serie B, ale vinou zlej finančnej situácie (ktorá mala za následok aj odpočet 4 bodov) vypadla späť do nižšej súťaže.

„Neberiem to ako krok späť, ale správnu voľbu,“ komentoval svoj tohtoročný návrat do Milána. Ujal sa juniorského tímu, ale len na chvíľu. V nedeľu ho totiž čaká veľká premiéra na lavičke svojho milovaného klubu. Na pôde beznádejne posledného Beneventa musí zvíťaziť.

„Neustále kryť hráčov nie je správne. V kabíne AC sme rešpektovali pravidlá, terajším hráčom to chýba. Miláno musí nájsť ozajstných mužov. Ak sa vám to nepodarí, ste mŕtvi, lebo AC Miláno je ako UNESCO. Ctí si svoju históriu, čo Manchester City alebo Paríž Saint-Germain nemôžu povedať, lebo ju nemajú,“ povedal Gattuso.

Prišiel čas, aby svoje slová a želanie Messiho premenil na realitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #AC Miláno #Serie A #Gennaro Gattuso