Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Miliardové leto. Naftodoláre pobláznili Európu

Aj v súčasnom stave profesionálneho futbalu, v ktorom špičkoví hráči zarábajú horibilné sumy, to bolo extrémne leto. Uplynulé prestupové obdobie zlomilo všetky doterajšie rekordy. Európske kluby minuli na nákup nových posíl bezmála šesť miliárd eur. Toľko, aký je napríklad hrubý domáci produkt Kosova. Hoci nejde o novinku, na európskom trhu výrazne voňali najmä naftodoláre z Kataru.

20.09.2017 04:00
debata
Neymar a jeho nový šéf - prezident PSG Nasser... Foto: SITA/AP, Michel Euler
Neymar PSG Neymar a jeho nový šéf - prezident PSG Nasser Al-Khelaifi.

Real prišiel o hegemóniu

Počas uplynulých rokov sa stalo pravidlom, že najdrahších hráčov na svete mal vo svojom strede Real Madrid. Kráľovský veľkoklub v rozpätí rokov 2000 až 2015 angažoval hráčov ako Luis Figo, Zinedine Zidane, Kaká, Cristiano Ronaldo, Gareth Bale.

Zakaždým za – v tom čase – rekordnú sumu. Až vlani Španielov tromfol Manchester United, ktorý za francúzskeho reprezentanta Paula Pogbu zaplatil Juventusu Turín 105 miliónov eur.

Toto leto však všetkých šokoval Paríž Saint Germain. Francúzsky vicemajster – štedro sponzorovaný bezodnou pokladnicou Katarského štátneho fondu – viac ako dvojnásobne prekonal rekord Manchestru. Začiatkom augusta vykúpil brazílskeho útočníka Neymara z FC Barcelona za astronomických 222 miliónov.

Tvár MS 2022

Po prestupe hovoril, že do Paríža zamieril pre nenaplnené športové ambície. Mnohí mu schvaľovali, že vystúpil z tieňa Lionela Messiho a že chce byť lídrom tímu. Napriek tomu nad transferom Neymara výrazne čnie finančné pozadie.

Brazílčan bude poberať rozprávkový plat vo výške 30 miliónov za sezónu. Ak Paríž vyhrá Ligu majstrov, na jeho konto pribudne špeciálny bonus – ďalších 50 miliónov.

Jeho prestup má aj inú ako klubovú úroveň. V roku 2022 sa svetový šampionát uskutoční práve v Katare a bohatí šejkovia si chceli zabezpečiť, že ambasádorom podujatia bude jeden z najlepších hráčov na svete.

Získať Cristiana Ronalda či Lionela Messiho bolo nemožné, a tak siahli po ďalšom v poradí. Samozrejme, Neymar nebude tvárou MS 2022 zadarmo. Za propagáciu turnaja dostane ďalšie milióny.

„Naftodoláre devastujú trh transferov. Žiadny hráč nie je hodný toľkých peňazí,“ rozhorčene vyhlásil bývalý anglický reprezentant Alan Shearer, ktorý bol svojho času tiež najdrahším futbalistom planéty. V roku 1996 za neho Newcastle zaplatil Blackburnu vtedy rekordných 16 800 000 eur.

fair play magazín

Tento článok a ešte oveľa viac nájdete v športovom magazíne Fair Play, ktorý je dnes vložený do denníka Pravda

Miliónová omladina

Neymarov transfer sa udial mesiac pred koncom prestupového okna. A rozpútal šialenstvo. Aj takýmto termínom označili analytici konanie FC Barcelona v prípade Ousmaneho Dembélého.

Za mladého Francúza, ktorý ešte pred dvoma rokmi hral štvrtú ligu s amatérmi, boli Katalánci ochotní vyplatiť Borussii Dortmund 140 miliónov eur.

Hráč, ktorý mal do leta na svojom konte len 58 prvoligových zápasov, sa razom stal druhým najdrahším futbalistom planéty. „Zúfalá Barcelona robí šialené ťahy. V snahe nahradiť Neymara kúpila neovereného mladíka,“ písali španielske médiá.

Našli sa však aj takí, ktorí konanie Kataláncov schvaľovali. K veľkým fanúšikom Dembélého patrí aj exreprezentant Anglicka Owen Hargreaves.

„Bezpochyby je najlepším dvadsaťročným hráčom na svete. Je fyzicky silný, má neuveriteľné zrýchlenie, vie hrať oboma nohami. Áno, je ešte mladý, ale keď ho vidíte hrať, vezme vám to dych. V budúcnosti sa môže stať najlepším hráčom planéty,“ vyhlásil Hargreaves.

Nový útočný trojzáprah PSG: Neymar, Edinson... Foto: Scott Heppell
Neymar Cavani PSG Nový útočný trojzáprah PSG: Neymar, Edinson Cavani a Kylian Mbappé (zľava)

V závere transferového obdobia zmenil napokon dres aj Kylian Mbappé. O najžiadanejšieho futbalového tínedžera bola veľká bitka. Záujem hlásili z Realu Madrid, Manchestru United či Arsenalu Londýn.

Všetkých však znovu prekonal Paríž a jeho nelimitované finančné možnosti. Len 18-ročného útočníka zlanáril z AS Monaco na ročné hosťovanie s tým, že po sezóne rivalovi z Ligue 1 vyplatí 180 miliónov.

Mbappého viacerí označujú za nového Thierryho Henryho. So slávnym krajanom ho spája viacero vecí – obaja sú odchovanci slávnej akadémie Clairefontaine, kariéru naštartovali v AS Monaco a už ako tínedžeri vyhrali francúzsku ligu.

„Keď ho sledujem pri hre, je vidieť, že pri nej rozmýšľa. Používa mozog a to je kľúčové. Je potrebné sledovať nielen loptu, ale aj pohyb hráčov bez nej, vycítiť slabú stránku súpera. A toho je Kylian schopný. Bude z neho veľký hráč,“ povedal Henry na adresu vychádzajúcej hviezdy.

Milan Škriniar (vpravo) a Ivan Perišič oslavujú... Foto: SITA/AP, Abano Angilletta
Škriniar Milan Škriniar (vpravo) a Ivan Perišič oslavujú gól do siete Crotone.

Slovenským rekordérom Škriniar

Po 15 rokoch nastala zmena aj na pozícii najdrahšieho futbalistu Slovenska. Reprezentačný stopér Milan Škriniar zamieril do Interu Miláno, ktorý za neho Sampdorii Janov poslal na účet 23 miliónov eur. Bývalý hráč Žiliny prekonal dovtedajší rekord, ktorého držiteľom bol Vratislav Greško.

Ten v roku 2002 prestúpil z Interu Miláno do Parmy za 21,5 milióna. „Milan nestál málo, čiže aj Inter je pod tlakom. Chlapec bude musieť hrávať. Myslím, že sa chytí, pretože sebavedomia má dosť. A práve to je vo futbale veľmi potrebné,“ povedal Greško o prestupe.

Škriniar zatiaľ Greškove slová napĺňa. V Serii A odohral za nový klub len štyri kolá, ale za spoľahlivé výkony si už od trénera Luciana Spallettiho vyslúžil pochvalu.

„Bude z neho hviezda, má všetky predpoklady, aby sa ňou stal. Je to excelentný obranca. Vnútorne som presvedčený o tom, že o Škriniara sa už o rok budú biť najlepšie kluby na svete,“ vyhlásil Spalleti.

Ak sa tak stane, slovenský futbalový fanúšik s tým nebude mať žiadny problém.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #Paríž Saint-Germain #Milan Škriniar #Kylian Mbappé