Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Stroj na góly sa rozbieha. Vyzve Rooney Slovákov?

Napriek tomu, že mnohí ho už odpisovali, je neustále produktívny. Na ihrisku i v súkromí.

22.08.2017 14:14
Wayne Rooney, Vincent Kompany Foto: ,
Wayna Rooneyho z Evertonu sa snaží zastaviť obranca Manchestru City Vincent Kompany.
debata

Keď si pred piatimi dňami klikli fanúšikovia na twitterové konto manželky Wayna Rooneyho, našli si milý odkaz. „Som nesmierne šťastná. Naše štvrté dieťa je na ceste," oznámila Coleen s hrdosťou.

Radostné okamihy prežívala akiste aj v pondelok večer. Jej slávny partner dosiahol métu, akú pred ním pokoril jediný futbalista histórie. V slávnej Premier League nastrieľal niekdajší kapitán anglickej reprezentácie už dvesto gólov. Dosiaľ posledným pomohol Evertonu k cennej remíze na ihrisku Manchestru City (1:1).

„Bol to krásny okamih. Verím, že si ho užila aj červená časť Manchestru," vravel Rooney v rozhovore pre Sky Sports.

Poslal tak jednoznačný odkaz na Old Trafford. Napriek tomu, že v lete sa vrátil do Evertonu, časť jeho srdca zostala v najúspešnejšom anglickom klube. Napokon, v United strávil trinásť sezón a v ich drese zaznamenal podstatnú väčšinu z dvesto ligových gólov – 183.

Rooney sa po prestupe do Evertonu znovu strelecky prebudil. V Manchestri už v minulej sezóne nedostával toľko príležitostí, ako by si želal. V klube, v ktorom vyrastal, je však stabilným členom základnej zostavy. Nie div, veď v dvoch ligových zápasoch zaznamenal 31-ročný útočník dva presné zásahy. Nik iný sa v drese Evertonu v aktuálnom ročníku Premier League ešte gólovo nepresadil.

„Wayne je stále hráčom, ktorý by sa hodil každému trénerovi. V tíme plní úlohu veľkého učiteľa, mladí hráči majú pred ním veľký rešpekt. Navyše, naším cieľom je vyhrávať trofeje. A tento chlapík vie, čo pre to treba urobiť," chválil svojho zverenca Ronald Koeman.

O tom niet pochýb. Rooney je päťnásobným anglickým šampiónom, víťazom Ligy majstrov, Európskej ligy či oboch domácich pohárov. Počas kariéry nazbieral šestnásť trofejí.

„Mám z neho obrovskú radosť. Verím, že v kariére ešte čosi dosiahne a poteší nás zopár gólmi," odkázal Alan Shearer, s 260 gólmi najlepší strelec Premier League.

Anglické médiá teraz špekulujú, či sa Rooney vráti do národného tímu. Tréner Gareth Southgate ho z neho na jeseň lanského roka vyradil. Dôvodom bola slabá forma najlepšieho strelca v histórii anglickej reprezentácie (53 gólov). V súboji s Maltou na neho fanúšikovia dokonca pískali.

„S trénerom sa pozhovárame. Uvidíme, k čomu dospejeme," uviedol Rooney pre BBC.

V prípade, že by si na seba znovu obliekol dres s tromi levmi, čelili by mu 4. septembra v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2018 aj slovenskí futbalisti (o tri dni skôr si Angličania zmerajú sily s Maltou). Nomináciu zverejní Southgate vo štvrtok.

Rooneyho dvojstovka v číslach

  • 153. Toľko gólov nastrieľal pravou nohou (26 ľavou, 21 hlavou).
  • 76. – 90. Čas, v ktorom sa presadil najčastejšie (41-krát).
  • 14. Toľko presných zásahov zaznamenal v súbojoch s Newcastlom (najviac).
  • 13. Na toľko gólov mu prihral Cristiano Ronaldo (taktiež najviac).
  • 100. Jubilejný stý gól strelil Arsenalu Londýn. 50., 150. a 200. zakaždým Manchestru City.

    Zdroj: BBC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wayne Rooney #FC Everton