Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lobotka: V inkasovaných góloch som prsty nemal. Ale sme tím, prehrali sme všetci

Trvalo päť rokov, tri mesiace a týždeň, kým sa v najvyššej španielskej súťaži objavilo opäť meno slovenského futbalistu. Vladimír Weiss si zahral naposledy v drese Espanyolu Barcelona 13. mája 2012. Uplynulú sobotu si v La lige odkrútil premiéru mladý slovenský reprezentant Stanislav Lobotka (22).

20.08.2017 18:36
Stanislav Lobotka Foto: ,
Stanislav Lobotka.
debata

V drese Celty Vigo nastúpil v prvom zápase nového ročníka na záverečných pätnásť minút proti Realu Sociedad San Sebastian. Na ihrisko sa dostal za stavu 2:1, ale v závere jeho tím inkasoval dva góly a podľahol. Dve hodiny po stretnutí ho trápila najmä strata bodov v závere.

Ako hodnotíte po takom finiši prvý štart v španielskej lige?

Samozrejme, prežívam zmiešané pocity. Na jednej strane mám radosť, že som dostal šancu hneď v prvom ostrom stretnutí sezóny, ale na druhej sme prehrali. Od víťazstva nás delilo desať minút. V tom čase som bol aj ja na ihrisku, takže ma prehra o to viac mrzí.

Beriete aj na seba, že po vašom príchode nastal v zápase obrat?

V góloch som bezprostredne nemal prsty, nemohol som za ne. Prvý z nich sme dostali po peknej akcii súpera, druhý po chybe nášho obrancu, ktorému lopta preskočila nohu, stiahol súpera a dve minúty pred koncom sme inkasovali z penalty. Sme však jeden tím, spolu vyhrávame, aj prehrávame, zo straty sme všetci smutní.

S akými pokynmi vás posielal tréner Unzué na ihrisko?

Vravel mi, aby som podržal loptu, hral svoju hru, operoval viac vpredu, posilnil ofenzívu.

Pätnásť minút je dosť málo, zavše dá hráč po príchode gól, alebo upúta na seba inou situáciou. Je štvrťhodina dostatočný čas, aby ukázal, čo v ňom je?

V mojom prípade streliť gól by bola mimoriadna udalosť, za dva uplynulé roky v Dánsku som nedal ani jeden… Snažil som sa niečo vymyslieť, hľadať spoluhráčov, ale pätnásť minút nie je naozaj veľa. Obzvlášť, keď naskočíte do zápasu, ktorý sa hrá vo vysokom tempe a máte okolo seba spoluhráčov, ktorí majú v tejto súťaži už čosi za sebou. V podobnej situácii som sa ocitol prvý raz za uplynulé tri roky.

Unzé doteraz pôsobil ako Enriqueho asistent v Barcelone. Vraj sa dá len ťažko v týždni odhadnúť, akú zostavu vyberie. Tušili ste, že vám dá šancu?

Nečakal som, že nastúpim. Vychádzal som z toho, že v generálke na ligu proti AS Rím som nefiguroval v základnej zostave. Podali sme dobrý výkon, vyhrali 4:1 a tiež som dostal šancu až po prestávke. Predpokladal som, že tréner dá prednosť hráčom, ktorí nastúpili proti Rímu. Tak aj bolo. Pravdou je, že v Dánsku sme deň-dva pred zápasom prakticky vedeli, kto bude hrať. Teraz sa nedá odhadnúť, komu dá tréner prednosť, na štandardkách stále skúša hráčov, točí ich aj na poslednom tréningu pred zápasom. Podľa mňa je to dobré, všetci hráči sú v strehu do poslednej chvíle,

Máte pocit, že ste dostali dostatočný priestor v príprave, aby vás tréner dobre spoznal?

Neviem to dosť dobre posúdiť, ale v príprave sme hrali dosť zápasov a aj som v nich nastupoval, v dvoch aj v základnej jedenástke. Bol som vďačný za každú minútu. Každý dostal priestor, tréner je tiež nový, potreboval sa zoznámiť s hráčmi, vidieť ich v akcii.

Niečo vám po zápase povedal, vyslovil prvé hodnotenie?

To nie, prišiel do šatne, ale len všetkým poďakoval, zápas rozoberie v týždni.

Mali ste spoločnú večeru?

Po zápase sme sa oprchovali a rozišli domov. Večeru som si uvaril sám.

Viete si niečo ukuchtiť?

Niečo zvládnem, teraz som si práve urobil lososa so zeleninou. Mám už dva týždne svoj byt v centre mesta, všetko mám po ruke, aj obchody. Na skok je pláž.

V Španielsku ste mesiac. V čom pociťujete zatiaľ najväčší rozdiel v porovnaní s predchádzajúcim obdobím?

Hrával som v Dánsku, takže sa výrazne zmenila klíma, zo severu Európy som prišiel do teplého a slnečného Španielska. Vnímam však najmä úplne inú mentalitu ľudí. Všetci okolo sú uvoľnenejší, usmiati, priateľski, budia dojem, že sú nabití energiou, majú more času, nikam sa neponáhľajú a život si užívajú. Dobre sa tu cítim.

Ako reagovali v klube a vo vašom okolí na tragédiu, ktorá sa odohrala v Barcelone?

Barcelona je od Viga dosť vzdialená, ale to nie je rozhodujúce, niečo podobné sa môže stať kdekoľvek a som presvedčený, že to každého zasiahne. Je to tragédia a je smutné, že sa to môže vôbec udiať. Aj pred tréningom sme si pamiatku obetí uctili v kruhu minútou ticha. Spoluhráči o tom debatovali, ale žiaľ, zatiaľ po španielsky rozumiem málo.

Študujete španielčinu?

Áno, chodím ešte s dvoma Dánmi na jazykový kurz, našťastie, španielčina je lepší jazyk ako dánština. Už sa na mňa niečo nalepilo. Pravda, dánštinu som nebol nútený študovať, lebo všetci vedeli po anglicky. Teraz v tíme vedia po anglicky možno piati. Tu väčšina hovorí len po španielsky, musím dávať väčší pozor a rýchlejšie sa učiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Lobotka #celta vigo