Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štartuje Serie A. Zdvihne nad hlavu trofej Hamšík či Škriniar?

Takmer trojmesačné čakanie talianskych futbalových fajnšmekrov je na konci. Oddnes do 20. mája 2018 budú navštevovať posvätné stánky svojich klubov a drukovať im v ďalšej sezóne prestížnej Serie A.

19.08.2017 10:00
Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík chce pre Neapol získať majstrovský titul.
debata

Už šesť rokov ponúka korunovanie talianského šampióna rovnaký obrázok. Nádhernú zlatú trofej v podobe kalicha zdvíhali nad hlavu hráči v pruhovaných bielo-čiernych dresoch. Pred úvodným hvizdom ročníka 2017/2018 vyvstáva mnoho otázok. Najdôležitejšia je prostá: kto zosadí z trónu suverénny Juventus Turín?

Kapitán chce prvenstvo

Ašpirantov bolo počas spomínaných šiestich rokov viac. Niektorí pred dnešným výkopom otváracieho stretnutia medzi Juventusom a Cagliari pribudli, ďalší odpadli. Gro však zostalo. Starú dámu by minimálne na rok chceli poslať do dôchodku AC Miláno, jeho mestský rival Inter, rímski giganti AS a Lazio i ambiciózny SSC Neapol.

Klub z mafiánskeho mesta by chcel pod kapitánskou taktovkou Marka Hamšíka konečne vystúpiť na vrchol. Neapolský káder neopustila žiadna z hviezd, do jeho radov prišiel napríklad talentovaný obranca Nikola Maksimović z FC Turín. Útok na titul potvrdil na vlastnej webovej stránke aj Hamšík.

„To, že sme niekoľko sezón spolu, je naša výhoda. Už dlhší čas hráme dobre. Máme svoju kvalitu, sme dobre organizovaní. Myslím si, že teraz prišiel čas, aby sme potešili našich fanúšikov. Áno, chceme získať taliansky titul. Vieme, že to nebude ľahké. Čaká nás veľmi ťažká sezóna, o popredné miesta bude bojovať viacero tímov,“ povedal odchovanec Jupie Podlavice.

Tridsaťročný slovenský špílmacher má pred sebou nielen veľkú klubovú výzvu, ale aj individuálnu. Ak rozvlní sieť súperov v novej sezóne aspoň trikrát, odsunie legendárneho Diega Maradonu v tabuľke najlepších klubových strelcov na druhé miesto. Hamšík má momentálne na konte 113 presných zásahov v drese Neapolu.

Nový Inter

Modročierna časť Milána hlási, že sa chce vrátiť na stratené pozície. Z ostatného titulu sa Inter tešil v sezóne 2009/2010. Odvtedy len márne hľadal tvár v národnej súťaži číslo jeden. Vedenie sa rozhodlo rázne konať a po vzore mnohých klubov prehovoriť rečou peňazí. Do svojich radov priviedlo viacero posíl, druhou najdrahšou sa stal Milan Škriniar. Prišiel zo Sampdorie Janov za 23 miliónov eur.

„Som rád, že som tu. Je to veľký klub s bohatou históriou. Cieľom je tvrdo pracovať a vyhrať čo najviac zápasov. Spoločne s trénerom Lucianom Spalettim budujeme nový Inter. Chceme sa vrátiť do Ligy majstrov a to sa nedá bez toho, aby sme víťazili. Teším sa na veľké zápasy a náš progres,“ cituje slovenského reprezentanta klubová stránka.

Okrem Hamšíka a Škriniara by šancu v Serie A mohli dostať aj viacerí ich krajania. Dres nováčika z Hellasu Verona (okrem neho postúpili do najvyššej súťaže aj Benevento a Ferrara) obliekajú Ľubomír Tupta a Šimon Štefanec, v štruktúrach klubov pôsobia aj Dávid Ivan, Denis Baumgartner, Michal Tomič (Sampdoria Janov) či Denis Petro (Lazio Rím). Kmeňovým hráčom AS Rím je aj stopér Norbert Gyömbér. Očakáva sa však, že ešte počas leta zamieri na hosťovanie.

Favoritom je Juventus

Najvýraznejší pohyb v kabíne zaznamenalo milánske AC. Slávne časy Paola Maldiniho, Alessandra Nestu či Filippa Inzaghiho sú preč. Nadviazať na ne by chceli nové tváre v červenočiernych dresoch.

Najdrahší prestup leta v Serii A sa týka Leonarda Bonucciho. Prišiel z konkurenčného Juventusu za 42 miliónov libier. Svoj gólový potenciál chcú ukázať aj bývalý útočník FC Porto André Silva, či špecialista na štandardné situácie Turek Hakan Çalhanoğlu, vlani obliekal dres nemeckého Bayeru Leverkusen.

„Som veľmi spokojný, bol to parádny večer a dobrý signál pred štartom talianskej ligy,“ komentoval štvrtkové jednoznačné víťazstvo v play off Európskej ligy nad Škendijou Tetovo 6:0 tréner AC Miláno Vincenzo Montella.

Pred začiatkom Serie A kouč milánskeho AC, ktorého dres si už nebude obliekať nový hráč Trabzonsporu Juraj Kucka, hýril sebavedomím pre La Gazzeta dello Sport.

„Predviedli sme fantastický výkon s dobrým tímovým prejavom. Musíme sa pripraviť, lebo nás ešte čaká dlhá cesta k veľkým víťazstvám,“ doplnil Montella.

Hey Gigi, how many days until the season starts? #ForzaJuve

Príspevok, ktorý zdieľa Juventus Football Club (@juventus),

Najväčším favoritom na zisk titulu – siedmeho v rade – je Juventus. Slávny turínsky klub síce prišiel o oporu zadných radov Bonnuciho, ale do klubu naopak zavítali Juan Cuadrado a Medhi Benatia, káder vystužili Federico Bernardeschi či Wojciech Szczesny.

Vlani Juventus získal prvý v histórii poltucet titulov v rade. Podarí sa jeho konkurentom zabrániť zisku siedmeho primátu?

Prestupové leto v Serie A
Leonardo Bonucci Juventus AC Miláno 42 mil.  
Federico Bernardeschi Fiorentina Juventus 40 mil.  
André Silva FC Porto AC Miláno 38 mil.  
Andrea Conti Atalanta AC Miláno 25 mil.  
Matías Vecino Fiorentina Inter Miláno 24 mil.  
Milan Škriniar Sampdoria Janov Inter Miláno 23 mil.  
Hakan Çalhanoğlu Bayer Leverkusen AC Miláno 22 mil.  
Dalbert OGC Nice Inter Miláno 20 mil.  
Juan Cuadrado FC Chelsea Juventus 20 mil.  
Nikola Maksimović FC Turín SSC Neapol 20 mil.  

Program 1. kola
Dnes: 18.00 Juventus Turín – Cagliari (Sport 2), 20.45 Hellas Verona – Neapol, (Sport 2), nedeľa: 18.00 Atalanta Bergamo – AS Rím (Sport 1), 20.45 Bologna – FC Turín, Crotone – AC Miláno, Inter Miláno – Fiorentina (Sport 1), Lazio Rím – SPAL Ferrara, Sampdoria Janov – Benevento, Sassuolo – FC Janov, Udinese Calcio – Chievo Verona.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Serie A #SSC Neapol #Inter Miláno #Juvenstus Turín #Milan Škriniar