Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Duda pred štartom Bundesligy: Verím, že po bolestnom roku príde radostný

Mala to byť pre neho prelomová sezóna. Za viac ako 4 milióny eur po dvoch tituloch a dvoch poľských pohároch vymenil Legiu Varšava za bundesligovú Herthu Berlín. Jeden z najtalentovanejších slovenských futbalových reprezentantov Ondrej Duda (22) však v novom pôsobisku namiesto futbalu riešil dlhotrvajúce zdravotné problémy.

18.08.2017 13:15
Ondrej Duda Foto: ,
Ondrej Duda.
debata

Pred piatkovým štartom nemeckej najvyššej súťaže (Hertha vstúpi do ročníka v sobotu v domácom prostredí od 15.30 proti Stuttgartu, prenos vysiela Dajto) hlási rodák zo Sniny pozitívnu správu. „Som stopercentne zdravý a pripravený na novú sezónu," vraví odchovanec MFK Košice.

Do Herthy ste prestúpili vlani v júli z Legie Varšava. Aký to bol pre vás rok?

Predovšetkým to bol veľmi náročný rok, lebo som od spomínaného prestupu z Legie neodohral poriadne ani jeden súťažný zápas. Mal som výrazné problémy s kostným edémom v kolene (opuchom kostnej drene, pozn.). Dlho sa nevedelo, čo so mnou je. Po sérii vyšetrení som nakoniec musel v decembri podstúpiť operáciu v Berlíne. Vo voľnom čase som sa snažil zlepšiť si nemčinu a čo najviac si zvyknúť na život v Berlíne. Bol to pre mňa ťažký rok, ale toto obdobie ma zocelilo. Vraciam sa na trávniky mentálne i herne silnejší a fit.

Stopercentne fit?

Áno, som zdravý a nič ma netrápi. Absolvoval som kompletnú prípravu. Bola veľmi náročná. Sezóna bude dlhá, na jej konci sú majstrovstvá sveta, tak sme si poctivou prípravou trochu nadbehli, aby sme ju celú zvládli. V reprezentácii nás čaká ešte náročná úloha, ale verím, že na MS nebude chýbať ani Slovensko.

V súčasnosti dostávajú hráči pomyselné cenovky. Ako ste sa vy vysporadúvali s tým, že ste hráčom za viac ako 4 milióny eur, ktorý nehráva?

Z tohto pohľadu to nebolo náročné, lebo to tak vôbec neberiem. Nezaťažujem sa tým, koľko som stál peňazí. Hertha mala o mňa záujem a tak zaplatila toľko, koľko sa s Legiou dohodla. Taká je doba. Zadarmo by som predsa nemohol prestúpiť, tento tlak som si nepripúšťal. Najviac ma trápilo, že nemôžem hrať a robiť to, čo ma baví. Teraz je situácia iná a už sa neviem dočkať novej sezóny.

V lanskom ročníku Hertha obsadila šiestu priečku a priamo sa kvalifikovala do skupinovej fázy Európskej Ligy. Chceli by ste na dobrý výsledok nadviazať aj teraz?

Boj o najvyššie priečky nebude taký jednoduchý, ako vlani. Budeme totiž bojovať na troch frontoch – v Bundeslige, Európskej lige aj nemeckom pohári. Káder je široký, chceme byť úspešní na každom z nich. Dúfam, že sa nám bude dariť a budeme od zápasu k zápasu herne rásť.

Vlani ste odohrali v úlohe striedajúceho hráča len tri bundesligové stretnutia a za 67 minút ste sa gólovo nepresadili. Máte aj osobné ciele pred dnešným štartom súťaže?

Chcem odohrať čo najviac zápasov, celkovo ich odohráme veľmi veľa. Tréner určite bude rotovať zostavu a aj ja dostanem svoje príležitosti. Som tu, aby som ukázal, že viem hrať. Určite by som chcel prežiť celú a úspešnú sezónu. Každému z hráčov vedenie i tréneri predostreli, aký prínos pre mužstvo od neho očakávajú. Nebudem však hovoriť konkrétne čísla. Ak ich naplním, budem veľmi spokojný. Keď nie, zapracujem na tom v budúcnosti.

Nedávno sa objavila informácia, že tréner Pál Dárdai kritizoval vaše krížne pasy. O čo šlo?

Bolo to na tréningu, ktorý bol prístupný médiám. Z mojej prvej nepresnej krížnej prihrávky sme inkasovali gól. Kouč mi iba vysvetľoval, že bola zlá. Média to prebrali, nafúkli a je z toho senzácia. Krížne pasy špeciálne netrénujem a ani sa nechystám. (smiech) Určite sa však budem snažiť vyvarovať sa takýchto chýb. Na tréningu mám možnosť učiť sa a snažím sa o to. Verím, že ma po roku bolesti čaká rok radosti – futbalovej, hernej i výsledkovej. Dúfam, že budem mať svoju pohodu a bude sa dariť celému mužstvu a aj mne osobne. Keď budeme všetci v Herthe spokojní, budem len rád. To je to najpodstatnejšie, nič iné ma momentálne nezaujíma.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #hertha berlín #Ondrej Duda