Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začína sa La Liga. Kto zastaví Real? Zrejme nikto

Najvyššia futbalová súťaž v Španielsku začne počas nadchádzajúceho víkendu písať svoju 87. kapitolu. Oproti predchádzajúcim ročníkom prichádza k veľkej zmene. Zatiaľ čo v minulosti boli vždy aspoň dvaja-traja ašpiranti na titul, teraz je hlavný favorit len jeden.

18.08.2017 06:00
Real Madrid, Španielsky superpohár Foto: ,
Futbalisti Realu Madrid sa tešia zo zisku Španielskeho superpohára.
debata

Real Madrid vs. tí ostatní

Obhajca titulu je v skvelej forme. Po triumfe v domácej súťaži ako prvý tím v histórii obhájil primát v Lige majstrov. Počas leta si udržal všetkých kľúčových hráčov, zbavil sa len nepotrebných Álvara Moratu a Jamesa Rodrígueza. Hoci v prípravných zápasoch Madridčania výsledkovo ani herne neoslnili, v priamych dueloch o trofeje to už bolo niečo iné.

Začiatkom augusta v Skopje v súboji víťaza Ligy majstrov proti šampiónovi Európskej ligy Real zdolal Manchester United 2:1 a do vitríny pridal ďalší Európsky superpohár. Podarilo sa mu to tretíkrát za uplynulé štyri roky. „Nie je lepšia príprava na sezónu, ako nastúpiť proti najlepšiemu tímu na svete,“ povedal na adresu svojho bývalého klubu kouč Manchestru United José Mourinho.

Španielsky superpohár získal Real ešte dominantnejším spôsobom. V dvojzápase nedal šancu hlavnému rivalovi FC Barcelona. I keď Madridčania prišli o Cristiana Ronalda, ktorý pre trest za strčenie do rozhodcu vynechá úvodné štyri zápasy sezóny, smútiť nemusia.

Nový Iniesta a Ronaldov klon

Okrem tradičných opôr sa totiž vo vynikajúcom svete ukazuje dvojica mladých španielskych reprezentantov Isco a Marco Asensio.

Isca po súboji v Skopje vyhlásili za najlepšieho hráča zápasu o Európsky superpohár. Dvadsaťpäťročný stredopoliar hral výborne už v minulej sezóne, ale vzhľadom na veľkú konkurenciu v stredovej formácii Realu nedostával dostatok príležitostí. To by sa mohlo v tejto sezóne zmeniť.

„Dobrá správa pre Španielsko: vo svojom strede má nového Andrésa Iniestu. A teraz zlá správa pre Barcelonu: hrá v drese Realu Madrid,“ vtipne poznamenal na Iscovu adresu britský denník Daily Mail.

Isco oslavuje gól Realu Madrid do siete... Foto: Reuters, PETER CZIBORRA
Isco Isco oslavuje gól Realu Madrid do siete Manchestru United v zápase Európskeho superpohára.

Ešte viac zaujal Asensio. Dvadsaťjedenročný podhrotový útočník sa strelecky presadil v oboch súbojoch El Clásico. Stal sa prvým Španielom za 20 rokov, ktorý v drese Realu skóroval v dvoch dueloch s Barcelonou za sebou. Predtým sa to naposledy podarilo v roku 1997 legendárnemu Raúlovi. Asensia mnohí prirovnávajú práve k slávnejšiemu spoluhráčovi Ronaldovi.

„V oboch zápasoch strelil skvelé góly, jeden krajší ako druhý. Vždy keď je na ihrisku, nechá za sebou značku,“ chválil mladú hviezdu tréner Realu Zinedine Zidane.

Faktor Zidane

Práve francúzsky kouč je tým tmelom, ktorý drží hviezdny káder Realu pokope. Rýchlo si získal rešpekt všetkých hráčov. Pod jeho taktovkou hrajú Madridčania efektný, ale najmä efektívny futbal. Fakt, že Real v stredu proti Barcelone skóroval už v 68. súťažnom dueli za sebou, hovorí sám za seba.

Štatistika Zidana na lavičke Realu je obdivuhodná. V 90 zápasoch dosiahol 68 výhier a za rok a pol získal sedem trofejí. „Máme výborného trénera. Všetci sa od neho učíme. Je to vzorný profesionál. Je kľudný, rozvážny, ale vie si aj zakričať. Myslím, že sa dokonale hodí do nášho klubu,“ myslí si kapitán Realu Sergio Ramos.

Podobne zmýšľa aj vedenie kráľovského veľkoklubu. Zidane sa v blízkom čase dočká novej zmluvy, podľa ktorej bude mať takmer dvojnásobný plat ako v doteraz. Kontrakt znie do roku 2020, štyridsaťpäťročný kouč bude po novom zarábať osem miliónov za sezónu.

Barcelona v problémoch

Barcelončania v dvojzápase domáceho superpohára vyzerali proti Realu ako chudobní príbuzní. Tradičný rival ich predčil takmer vo všetkých smeroch.

„Nie sme v najlepšej situácii, ani ako tím, ani ako klub. Čaká nás určitý prerod, bude to zrejme dlhší proces. Musíme zostať súdržní a postupnými krokmi smerovať dopredu,“ zamyslel sa po prehre s Realom skúsený stopér Barcelony Gerard Piqué.

Vedenie Kataláncov si je vedomé, že po odchode Neymara do Paríža Saint-Germain musí mužstvo posilniť. Peniaze na to majú, za Brazílčana od PSG zinkasovali rekordných 222 miliónov eur.

Pred pár dňami prišiel na Camp Nou Brazílčan Paulinho, ďalšie vyhliadnuté posily sú jasné – špílmacher FC Liverpool Philippe Coutinho a 20-ročný supertalent Ousmane Dembélé z Borussie Dortmund.

Ani jedného však zatiaľ ich terajšie kluby nechcú uvoľniť, hoci obaja hráči už majú jasno a v Liverpoole, resp. Dortmunde požiadali o prestup do Barcelony.

„Musíme pomôcť tímu a doplniť ho o vhodné typy. Intenzívne rokujeme o príchode posíl. Verím, že onedlho predstavíme verejnosti i fanúšikom nových hráčov,“ prisľúbil generálny manažér FCB Pep Segura.

Opäť aj so Slovákom

Po šiestich rokoch sa na súpiske niektorého z tímov La Ligy objaví slovenské meno. Je ním stredopoliar Stanislav Lobotka. Do Galície prestúpil počas leta z dánskeho FC Nordsjaelland.

Odchovanec AS Trenčín sa v príprave ukazoval v dobrom svetle, do zápasov zasiahol po väčšine ako striedajúci hráč. Trpezlivo bude čakať na svoju šancu a nastúpi tam, kde ho tréner Juan Carlos Unzué postaví. „Viem, že v Celte sú samí kvalitní hráči. Čakám na šancu, aby som mohol ukázať svoje kvality a pomôcť mužstvu,“ povedal Lobotka pre web Faro de Vigo a dodal:

„Rád hrám na pozícii tzv. ‚šestky‘, ale keď tréner určí inak, prispôsobím sa akémukoľvek postu. V našom tíme totiž môže na mojej pozícii hrávať viacero dobrých hráčov. Kouč sa nám snaží vštepovať, aby sme čo najviac mali loptu pod kontrolou. Momentálne sa snažím na tento štýl hry adaptovať čo najlepšie.“

Zatiaľ posledným Slovákom, ktorý zasiahol do súbojov La Ligy, bol v sezóne 2011/12 Vladimír Weiss mladší. Reprezentačný krídelník hosťoval v Espanyole Barcelona ako kmeňový hráč Manchestru City. Za katalánsky klub odohral v lige 28 zápasov.

Prestupové leto v La Lige
Paulinho Kuang-čou Evergrande FC Barcelona 40 mil.
Vitolo FC Sevilla Atletico Madrid 36 mil.
Nelson Semedo Benfica Lisabon FC Barcelona 30 mil.
Theo Hernandez Atletico Madrid Real Madrid 30 mil.
Luis Muriel Sampdoria Janov FC Sevilla 20 mil.  
Dani Ceballos Real Betis Real Madrid 17 mil.  
Simone Zaza Juventus Turín Valencia CF 16 mil.  
Enes Ünal Manchester City Villarreal 14 mil.  
Ruben Semedo Sporting CP Villarreal 14 mil.  
Gerard Deulofeu FC Everton FC Barcelona 12 mil.  

Program 1. kola

Dnes, 20.15 Leganes – Alaves (Digi Sport 3), 22.15 Valencia – Las Palmas (Digi Sport 3), sobota, 18.15 Celta Vigo – Real Sociedad (Digi Sport 3), 20.15 Girona – Atletico Madrid (Digi Sport 3), 22.15 Sevilla – Espanyol (Digi Sport 3), nedeľa, 18.15 Athletic Bilbao – Getafe (Digi Sport 3), 20.15 FC Barcelona – Real Betis (Digi Sport 3), 22.15 Deportivo La Coruňa – Real Madrid (Digi Sport 3), pondelok, 20.15 Levante – Villarreal, 22.00 Málaga – Eibar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona #la liga