Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Miliardový kolotoč núka adrenalín, ktorý potláča bolesť

Minuli miliardu eur. Dvojnásobne viac v porovnaní s tým, čo zarobili. Žiadne iné kluby planéty neotvárali svoje peňaženky tak štedro a veľkoryso. A definitívne ich ešte nezatvorili. Ani zďaleka. Dvojica najlepších futbalistov (Cristiano Ronaldo, Lionel Messi) hrá v Španielsku. Najvyššími návštevami sa pýšia štadióny v Nemecku. Najdrahší hráč v dejinách (Neymar) pôsobí vo Francúzsku.

11.08.2017 08:00
Trofej pre víťaza Premier League Foto: ,
Bývalí futbalisti FC Chelsea Henrique Hilario a Carlo Cudicini s trofejou pre víťaza Premier League.
debata

Škrabance, modriny, uhryznutia

Napriek tomu zostáva najprestížnejšou ligovou súťažou sveta anglická Premier League. Kolotoč, ktorý takmer každoročne núka drámu, nesmiernu vyrovnanosť, súboje na krv či ohromné fanúšikovské zázemie, sa naplno roztáča po takmer trojmesačnej prestávke práve dnes.

„Nikdy som neprešiel náročnejšou výzvou, akou pre mňa dosiaľ bola Premier League,“ tvrdí Mesut Özil, ktorý okúsil nemeckú Bundesligu i španielsku La Ligu.

„V Španielsku je hra založená na elegantnom držaní lopty. V Anglicku? Tunajší futbal je aj o škriabaní, hryzení a nesmiernej bojovnosti. Počas zápasu ste plní adrenalínu. Natoľko, že necítite bolesť. Ozve sa až v momente, keď stojíte pod sprchou a napätie z vás opadáva. Vtedy sa na seba zadívate a zistíte, že už po zopár zápasoch ste takí modrí, akoby vás ktosi mlátil kladivom,“ dodáva stredopoliar Arsenalu Londýn.

Back on Friday #COYG #Arsenal #Gunners #PremierLeague #AFCvLCFC

Príspevok, ktorý zdieľa Arsenal Official (@arsenal),

Keď prestúpil v roku 2013 do Premier League, prešiel si ťažkým obdobím. Musel si zvykať na škrabance na krku, modriny na ramenách, hrudi či chrbte. Aj taká je najvyššia anglická súťaž – plná drsných súbojov.

Nie je však len o nich. Núka futbalové bitky, ktoré priťahujú k televíznym obrazovkám stovky miliónov fanúšikov. V aktuálnej sezóne ich počty zrejme ešte vzrastú. Experti totiž tvrdia, že boj o titul sa zaradí k najvyrovnanejším v histórii súťaže.

Prekliata obhajoba

Napokon, zatiaľ čo v Španielsku sa spravidla uchádzajú o kráľovský trón len Real Madrid a FC Barcelona, v Nemecku roky panuje Bayern Mníchov, v Taliansku zas Juventus Turín, kandidátov na post anglického futbalového panovníka je minimálne poltucet.

„Mal by som sa síce tešiť z titulu, no už teraz viem, že o niekoľko mesiacov budem čeliť najnáročnejšej úlohe v kariére,“ vravel v máji tohto roku Antonio Conte.

On your marks, get set...@toniruediger #CFC #Chelsea

Príspevok, ktorý zdieľa Chelsea FC! (@chelseafc),

V tých chvíľach už bolo isté, že Chelsea Londýn získa majstrovský titul. Taliansky tréner poukazoval na to, aké náročné ho bude v Anglicku obhájiť. Naposledy sa to podarilo Manchestru United – pred ôsmimi rokmi.

Zdá sa, že klub zo Stamford Bridge túto sériu neprelomí. Na posily síce minul viac ako 140 miliónov eur (Morata, Bakayoko, Rüdiger), no v porovnaní s najväčšími rivalmi nehýril na prestupovom trhu (zatvorí sa 31. augusta) výraznou aktivitou.

Prestupové leto v Premier League
Romelu Lukaku Everton Man. Utd. 85 mil.
Álvaro Morata Real Madrid Chelsea 65 mil.
Benjamin Mendy Monaco Man. City 57 mil.
Alexandre Lacazette Lyon Arsenal 53 mil.
Kyle Walker Tottenham Man. City 51 mil.
Bernardo Silva Monaco Man. City 50 mil.
Nemanja Matič Chelsea Man. Utd. 45 mil.
Mohamed Salah AS Rím Liverpool 42 mil.
Tiemoué Bakayoko Monaco Chelsea 40 mil.
Ederson Benfica Man. City 40 mil.

Najviac míňali v Manchestri – v jeho modrej i červenej časti. City minuli na šesticu nových tvárí viac ako 240 miliónov eur. Investovali najmä do defenzívy – v Stonesovi, Mendym a Walkerovi majú troch zo štyroch najdrahších obrancov planéty (vtesnal sa medzi nich David Luiz).

„Pri všetkej úcte k chlapcom: do tímu sme museli priniesť čerstvý vietor, omladiť ho. S posilami, aké sme priviedli, môžeme pomýšľať na najvyššie ciele,“ myslí si tréner Pep Guardiola. „City majú na papieri najlepšie mužstvo spomedzi všetkých. Pre mňa sú hlavnými favoritmi na titul,“ tvrdí Owen Hargreaves, niekdajší anglický reprezentant.

Reparáty stálic

Guardiola má čo naprávať. Premiérová sezóna v Anglicku mu nevyšla podľa predstáv. S tímom obsadil tretiu priečku, za majstrovskou Chelsea zaostal o pätnásť bodov.

Reparát bude skladať aj José Mourinho. United sa síce pod jeho vedením o čosi zlepšili, no na slávnu éru Sira Alexa Fergusona nenadviazali. Ani zďaleka. Šieste miesto bolo pre najúspešnejší klub anglickej histórie málo. Tentoraz sú ambície tímu z Old Traffordu podstatne smelšie.

Najmä po tom, aké mená pritiahli jeho mecenáši do mužstva. Z Lukakua urobili vďaka 85-miliónovej investícii najdrahšieho futbalistu tohto leta v Anglicku. Ďalších 45 minuli na Matiča.

„Mám pocit, že na nový ročník sme skvele pripravení. Z doterajšieho diania okolo klubu mám výborný pocit,“ avizuje Mourinho.

Behind-the-scenes at today's @premierleague launch day with Mauricio, @jvertonghen and @mousadembele #COYS #THFC

Príspevok, ktorý zdieľa Tottenham Hotspur (@spursofficial),

Okrem Chelsea a Manchestru City by sa jeho zverenci mali o ligové prvenstvo pasovať aj s trojicou Liverpool, Arsenal Londýn, Tottenham Hotspur. „Výhodou Arsenalu môže byť fakt, že po dlhom čase sa nemusí sústrediť na Ligu majstrov. V prípade Liverpoolu je kľúčové, aby klub udržal Coutinha. Len tak môže pomýšľať na boj o titul,“ myslí si Robbie Slater, niekdajší anglický futbalista.

Veľká hra sa začína. Tešiť sa na jej konci bude len jeden. Kto to bude?

Program 1. kola

Dnes, 20.45 Arsenal – Leicester (Digi Sport 1),
sobota, 13.30 Watford – Liverpool (Digi Sport 1), 16.00 Chelsea – Burnley (Digi Sport 1), Crystal Palace – Huddersfield, Everton – Stoke, Southampton – Swansea, West Bromwich – Bournemouth, 18.30 Brighton – Manchester City (Digi Sport 1),
nedeľa, 14.30 Newcastle – Tottenham (Digi Sport 1), 17.00 Manchester United – West Ham (Digi Sport 1).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Premier League #FC Liverpool #manchester city #Arsenal Londýn