Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovák Štetina má v Sparte dôveru trénera: Vybral si ma sám

Pred niekoľkými týždňami sa presťahoval v Prahe z Julisky na Letnú. Slovenský futbalový reprezentant Lukáš Štetina (26) vymenil po piatich rokoch dres Dukly za sparťanský. Nový tréner, Talian Andrea Stramaccioni dáva nitrianskemu rodákovi šancu v základnej zostave.

10.08.2017 10:00
Lukáš Štetina Foto: ,
Lukáš Štetina.
debata

Platilo to aj v pondelkovom ligovom zápase v Mladej Boleslavi, v ktorom Sparta po nečakane rozpačitom úvode sezóny prvý raz zvíťazila (1:0).

Už ste sa udomácnili v novom prostredí českého veľkoklubu?

Zvykám si, je to veľká zmena. V Sparte sa pracuje na inej úrovni, posunul som sa na vyšší futbalový level.

Sparta v lete investovala milióny eur do posíl, ale hneď v úvode vypadla z Európskej ligy s CZ Belehrad…

To je, samozrejme, mrzuté. Nikoho z nás to neteší. V kádri i v zostave nastalo veľa zmien, na lavičku sa posadil nový tréner. Potrebujeme čas, aby si v tíme všetko sadlo. Podľa mňa bude Sparta v novom ročníku silnejšia ako naposledy.

Ani v lige ste v úvodnom domácom stretnutí nevyhrali. Pomôže vám víťazstvo v Mladej Boleslavi?

Verím, že naša výkonnosť bude stúpať. Mohli a mali sme vyhrať aj v prvom súboji s Bohemkou, ale neustrážili sme si tesný náskok a v závere súper vyrovnal. Takým zakopnutiam sa musíme vyvarovať. Motivácia v lige je veľká, pretože majster prvý raz získa miestenku do skupiny Ligy majstrov.

Bolo po veľkých očakávaniach a zlom štarte v klube dusno?

Samozrejme, Sparta má vysoké ambície a keď sa darí, všetko je jednoduchšie, aj atmosféra lepšia. Ale reálne uvažujúci človek musel rátať aj s takouto možnosťou, s tým, že všetko nepôjde okamžite hladko. Zmien v mužstve bolo príliš veľa. Príchodom nového trénera nastala aj zmena v hernom štýle. To sa všetko nedá zvládnuť z jedného dňa na druhý. Ukazuje sa, že po štyroch súťažných zápasoch sa rozbiehame a verím, že budeme pripravení plniť v každom zápase úlohu favorita.

Na zlý štart reagovali aj fanúšikovia, vyjadrovali veľkú nespokojnosť po domácej strate s Bohemiansom i Belehradom…

Od Sparty sa očakáva, že bude stále vyhrávať. Chcú to fanúšikovia a chceme to aj my hráči. Všetci robíme maximum, aby sme po každom zápase mali dobrý pocit a potešili našich priaznivcov. Chápame ich nespokojnosť, ale som presvedčený, že to bude stále lepšie a lepšie. Najbližšie hráme v Liberci, to nebude tiež ľahký zápas. Verím však, že budeme úspešní.

Čo vedenie klubu? Poháru prikladalo veľký význam a očakávalo sa, že cez Belehrad postúpite…

Mali sme cez tohto súpera prejsť, hoci v jeho prospech hovorila skutočnosť, že mal za sebou už viac súťažných zápasov, bol lepšie zohraný. To nás však neospravedlňuje. Nestrelili sme mu gól a zaslúžene postúpil. Myslím, že už v ďalšom ročníku potrápime aj lepšie tímy v Európe.

Za vášho najväčšieho súpera doma sa považuje Slavia, ktorá obhajuje titul. Ako ju hodnotíte?

Podľa mňa sa v týchto prognózach zabúda na Plzeň. Myslím si, že s ňou treba rátať, pravda, Slavia je veľký favorit, o titul si to rozdáme my traja. Sezóna sa však len začala a hovoriť o titule je priskoro.

Máte, zdá sa, u talianskeho kouča Stramaccioniho dobrú pozíciu. Povedal vám od začiatku, že s vami ráta do stredu obrany?

Ako som sa dodatočne dozvedel, ešte v čase, keď som hrával za Duklu, bol sa pozrieť na mňa v niektorých zápasoch a sám si ma vybral. V príprave som podával dobré výkony, vážim si, že mi dáva šancu aj v súťažných zápasoch. Tie sú už o niečom inom, aj tlak je väčší. Robím však maximum, aby som pomohol mužstvu a tréner to vie. Uvedomujem si aj to, že momentálne máme nedostatok stopérov. Ak by bola silnejšia konkurencia na tomto poste, možno by po prvých neúspešných stretnutiach urobil tréner tiež nejakú zmenu.

Stalo sa to v prípade druhého Slováka v tíme, brankára Martina Dúbravku. Ten chytal v základnej jedenástke, ale naposledy dostal prednosť Koubek. Komentoval to tréner?

Nič také som nezaregistroval. Zostava je vecou trénera a jednoducho urobil zmenu. Máme troch kvalitných a skúsených brankárov. Sú vyrovnaní a navzájom si robia dobrú konkurenciu. Určite nik nemôže hádzať úvodné prehry na Martina, to bola vec celého mužstva, ktoré urobilo dosť chýb.

Naznačili ste, že Stramaccioni robí zmeny v hernom systéme. V čom konkrétne?

Žiada, aby sme hrali vo vysokom tempe, rýchlo otáčali hru. Za zmienku stojí jeho predstava, aby sme neustále uplatňovali pressing a aj jeden zo stopérov by sa mal vždy vysúvať až na polovicu ihriska, usilovať sa o prečíslenie a získanie lopty. Je to pre mňa náročný spôsob hry, stále sa to učím.

Lukáš Štetina. Foto: SITA, Marek Mrvišš
Lukáš Štetina Lukáš Štetina.

Zaviedol aj nejaké nové pravidlá fungovania mužstva?

To ani nie. Sú to zväčša veci, ktoré som zažil aj v minulosti u iných trénerov. Nič extra.

Ako komunikuje s mužstvom? Má talianskeho tlmočníka?

V šatni komunikujeme po anglicky. Tréner ju ovláda dobre. Rozumiem, čo odo mňa žiada a ak je to niečo zložitejšie, tak mi pomáha asistent trénera Rado Kováč.

V Dukle ste sa cítili už ako doma. Bolo ťažké rozhodovanie opustiť známe prostredie a prestúpiť do Sparty?

Uvažoval som o tom už dlhšie, po piatich rokoch som sa chcel v kariére posunúť ďalej. Vedel som, že ponuku mám aj zo Slavie a Plzne, rozhodoval som sa medzi nimi. Sparta situáciu riešila rýchlejšie a ráznejšie, dal som jej napokon prednosť. Aj preto, že ak by som odišiel do Plzne, bolo by to trochu komplikovanejšie, na prostredie v Prahe som si zvykol, vyhovuje mi, mám tu byt, aj priateľka Martina už doštudovala vysokú školu a našla si v Prahe zamestnanie vo vojenskej nemocnici.

Zdá sa, že tréner slovenských reprezentantov Kozák bude mať trochu problém so zložením stopérskej dvojice. Už sa vám ozval on či jeho asistent Tarkovič pred dvoma náročnými kvalifikačnými zápasmi so Slovinskom a Anglickom?

Ešte so mnou nehovorili. Poznám situáciu, viem, že Maťo Škrtel i Jano Ďurica majú žlté karty, ale máme stále dosť možností, ako tento problém vyriešiť. K dispozícii je Noro Gyömbér, Milan Škriniar, Tomáš Hubočan i Kornel Saláta… Verím, že sa tréner rozhodne dobre a dôležité bude, aby sme zápasy zvládli, či tam budem ja alebo niekto iný. Prirodzene, potešilo by ma, keby som dostal dôveru a pomohol mužstvu k víťazstvu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Štetina #AC Sparta Praha