Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nový rozstrel ABBA ovládol Arsenal. Contemu nevyšiel ťah s Courtoisom

Anglický Superpohár, v ktorom si tradične na úvod sezóny zmeria sily úradujúci majster s víťazom domáceho pohára, sa stal korisťou Arsenalu. Zverenci Arséna Wengera zdolali v londýnskom derby mestského rivala FC Chelsea a získali prvú trofej v sezóne. Hoci futbal vo Wembley kvalitou nenadchol, zaujal aspoň penaltový rozstrel v novom formáte.

07.08.2017 17:33
Olivier Giroud (Arsenal Foto: ,
Olivier Giroud z Arsenalu Londýn oslavuje zisk trofeje Community shield po výhre nad FC Chelsea.
debata

Community Shield je vo svojej podstate prípravný zápas pred štartom nového ročníka, ale jeho prestíž hodnotia anglické kluby vysoko. Manchester United ho získal 21-krát, Arsenal v nedeľu po pätnásty raz a vyrovnal sa v tejto štatistike FC Liverpool.

Londýnske derby úrovňou sklamalo. Po bezgólovom prvom polčase sa vedenia ujala Chelsea, keď sa presadil Moses. Arsenal vyrovnal desať minút pred koncom zo štandardnej situácie. Na center Xhaku najvyššie vyskočil Kolašinac a prudkou hlavičkou poslal duel do penaltového rozstrelu.

Ten sa kopal v novom formáte, pre ktorý sa hneď uchytila skratka ABBA parafrázujúca legendárnu švédsku popskupinu či obkročný rým. Začal kapitán Chelsea Cahill, potom nasledovala dvojica Walcott, Monreal z Arsenalu. Následne celé Wembley zmĺklo od prekvapenia, keď si loptu na biely bod postavil brankár Chelsea Courtois. Loptu však kopol vysoko nad bránku a po ňom minul aj jeho spoluhráč Morata.

Hráči Arsenalu ponúknutú šancu využili, premenili nasledujúce dve penalty a mohli oslavovať zisk trofeje. Dvojnásobnú radosť mal tréner Wenger. Po turbulentnej sezóne, keď fanúšikovia už od januára žiadali jeho odstúpenie, napokon až v máji podpísal na Emirates novú dvojročnú zmluvu, to bola druhá výhra nad Cheslea v priebehu troch mesiacov. Triumf pripísal najmä skalopevnej disciplíne.

„Hrali sme disciplinovane, s minimom chýb. Výhra je dôležitá preto, aby sme si pred začiatkom sezóny zdvihli sebavedomie. Podobnými výsledkami by sme chceli tešiť fanúšikov aj naďalej,“ zaželal si Wenger."

Jeho náprotivok na lavičke majstra Antonio Conte si vypočul kritiku za výber pre penaltový rozstrel. Voľbu brankára Courtoisa nepochopili viacerí bývalí hráči, ktorí pôsobia vo funkciách futbalových expertov či spolukomentátorov.

Conte však svoje rozhodnutie obhajoval: „Courtois je jedným z najlepších exekútorov pokutových kopov v našom tíme. Minul aj Morata – a to je útočník. Penalty sú zradné, tentoraz vyšli lepšie súperovi.“

Úradujúci šampión pred ostrým štartom sezóny nepresvedčil. Odborníci Contemu vyčítajú, že počas leta viac predával ako nakupoval a že mužstvo nemá potrebnú šírku kádra pre dlhú sezónu. Či sa to prejaví aj na trávnikoch, ukáže nová sezóna Premier League. Začne sa úvodným kolom počas víkendu. Chelsea vykročí za obhajobou titulu v sobotu doma proti Burnley, Arsenal o deň skôr hostí vlaňajšieho majstra z Leicestru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenal Londýn #Community Shield