Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Katar nemôžu spájať s terorizmom. Za prestupom Neymara je aj politika

Prestup brazílskeho útočníka Neymara z Barcelony do Paríža St. Germain za rekordných 222 miliónov eur nemá z obchodného hľadiska pre francúzsky tím zmysel.

05.08.2017 07:42 , aktualizované: 09:46
Neymar Foto: ,
Neymar počas svojej prezentácie v Paríži St. Germain.
debata (2)

Podľa odborníkov ide skôr o politické gesto katarských majiteľov klubu, aby sa o arabskej krajine začalo hovoriť v súvislosti so športom a nie kvôli údajnej podpore terorizmu.

„Pre klub nedáva prestup žiadny zmysel,“ citovala agentúra Retuers finančného experta Roba Wilsona z univerzity v Sheffielde.

„Nech sa na to pozriem z akéhokoľvek uhla, tak nikde nevidím možnosť, aby klub zvýšil príjmy a pokryl tak aspoň časť prestupovej čiastky. Športové hľadisko je samozrejme niečo iné, ale z ekonomického pohľadu sa im to nemôže vyplatiť,“ dodal.

Paríž St. Germain využil výstupnú klauzulu v Neymarovej zmluve s Barcelonou a zaplatil zaňho 222 miliónov eur, čo viac ako zdvojnásobilo doterajší rekord Paula Pogbu. Za francúzskeho stredopoliara poslal Manchester United vlani do Juventusu 105 miliónov eur.

Roztáčajúca sa špirála cien futbalistov sa nepáči okrem iných trénerovi Arsènovi Wengerovi. Kouč Arsenalu vidí problém v štruktúre vlastníctva klubov, ktoré za posledných pätnásť rokov úplne zmenilo futbal.

„Hneď ako krajina vlastní klub, je možné všetko. Je čím ďalej ťažšie rešpektovať finančné fair play, pretože existujú rôzne prístupy alebo rôzne záujmy krajín, aby ho takí hráči reprezentovali,“ povedal Wenger.

Starosti mu robí aj nekontrolovateľná situácia na prestupovom trhu, cena hráčov je podľa neho nevypočítateľná a úplne nelogická. „Tiež to vyzerá tak, že zrýchľuje infláciu. Hranicu 100 miliónov eur sme prekročili vlani a len o rok neskôr sa dostávame cez 200 miliónov,“ pripomenul.

Príchod Neymara spôsobil v Paríži ošiaľ Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Neymar na letisku v Barcelone odlieta smer Paríž

„Keď si uvedomíme, že Trevor Francis bol prvým hráčom za milión libier (v roku 1979) a ako nerozumné sa to zdalo, uvidíme, ako ďaleko sme sa dostali a ako futbal narástol,“ dodal.

Arsenal prekonal vlastný prestupový rekord pred mesiacom, keď za francúzskeho útočníka Alexandra Lacazettea zaplatil 46,5 milióna libier. Podľa Wengera ale nemôže konkurovať bohatším klubom.

„Stále fungujeme s rozumom. A nie sme jediní. Myslím, že 99 percent klubov tak funguje, ale na tejto úrovni konkurovať nemôžeme,“ uviedol.

Doterajšie prestupové rekordy sa v drvivej väčšine týkali transferov hráčov do väčších a úspešnejších klubov, čo však nie je Neymarov prípad. Kým Barcelona päťkrát vyhrala Ligu majstrov a na domácej scéne získala 24 titulov, parížsky tím má šesť ligových triumfov a v pohároch na úspech stále čaká.

Podľa profesora Simona Chadwicka z univerzity v Salforde ide okrem iného o šikovné politické gesto majiteľov klubu. Katar v súčasnosti čelí kritike ďalších arabských štátov kvôli údajnej podpore terorizmu.

„Prestup, akokoľvek bude prospešný pre klub, mohol byť motivovaný aj snahou o nenásilný politický odkaz. Kým Saudská Arábia chce, aby svet o Katare hovoril negatívne, Dauhá sa naopak vďaka Neymarovi stala centrom najväčšieho príbehu v najsledovanejšom športe na svete,“ vyhlásil.

Na debut si musí minimálne týždeň počkať

Neymar v sobotu ešte za Paríž St. Germain v úvodnom kole francúzskej ligy proti Amiens nenastúpi. Jeho prestup z Barcelony totiž ešte administratívne nedotiahli.

Neymarov debut za PSG sa odkladá kvôli tomu, že predstavitelia francúzskych profesionálnych súťaží (LFP) nedostali včas medzinárodný certifikát potvrdzujúci prestup. Aby mohol v sobotu hviezdny Brazílčan hrať, museli by transfer formálne potvrdiť do piatkovej polnoci, k čomu podľa agentúry AFP nedošlo.

Na zápasový debut si kvôli administratívnym prekážkam bude musieť jeden z najlepších futbalistov sveta počkať minimálne do nedele 13. augusta, keď Parížania nastúpia na trávniku Guingampu.

Fanúšikovia klubu z francúzskej metropoly však o Neymara neprídu. Pred zápasom proti Amiens by mali útočníka oficiálne predstaviť v Parku princov a klub plánuje pre svoju hviezdu veľkolepé privítanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #Paríž St. Germain