Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Obchod storočia, Neymar sa zbavil Messiho tieňa. Nie je to o peniazoch, tvrdí

Slávna Eiffelovka sa definitívne odela do modro-zeleno-zlatých farieb. Už žiadne dohady, špekulácie, fámy. Prestup Neymara z Barcelony do Parížu St. Germain je realitou. Príbeh, ktorý sa zaradí k najsledovanejším vo futbalových dejinách, má za sebou záverečnú kapitolu.

04.08.2017 15:10
debata
Prezident Paríža St. Germain Nasser Al-Khelaifi... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Nasser Al-Khelaifi, Neymar Prezident Paríža St. Germain Nasser Al-Khelaifi víta Neymara na štadióne v Parku princov.

Spustí nebezpečnú lavínu?

Brazílska superhviezda podpísala s francúzskym veľkoklubom zmluvu. Znie na päť rokov, pričom počas každého z nich zinkasuje 45 miliónov eur. S týždenným príjmom 833-tisíc eur (pred zdanením) sa stane suverénne najlepšie plateným hráčom planéty.

„O peniazoch to však nie je. V Paríži chcem písať ohromnú históriu. Pre klub chcem získať mnoho trofejí a tešiť milióny fanúšikov po celom svete. Od tohto okamihu pre to urobím všetko, čo bude v mojich silách," hovoril obletovaný útočník na piatkovej tlačovej besede.

Mimochodom, o rozhovor s najdrahším futbalistom, aký kedy chodil po svete, bol obrovský záujem. Do tlačového centra parížskeho klubu sa vtesnala viac ako stovka novinárov z najrôznejších kútov planéty.

„Prestup Neymara sa stal najväčšou udalosťou v histórii futbalu. Nech už sa počas tohto leta udeje čokoľvek," komentoval ukončenie ságy prestížny magazín France Football. „To, čo sa práve stalo, vyvolá vo svete futbalu hotové šialenstvo. Myslia si to mnohí – aj tréneri Arsene Wenger či Jürgen Klopp. 222 miliónov môže spustiť nebezpečnú lavínu," pridáva sa nemecký Bild.

Zatiaľ je však len veľmi ťažko predstaviteľné, že by bol niektorý z veľkoklubov schopný prekonať rekordnú sumu, ktorú zaplatil Paríž za Neymara. Zdá sa, že jedinou možnosťou je prestup Lionela Messiho. Jeho odchod z Barcelony sa však aj vzhľadom na vzdialenejšiu budúcnosť javí ako mimoriadne nereálny.

Príchod Neymara spôsobil v Paríži ošiaľ Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Neymar na letisku v Barcelone odlieta smer Paríž

Vidina Zlatej lopty

Aj preto viacerí experti tvrdia, že Parížania, ktorých vlastnia superbohatí katarskí šejkovia, sa postarali o obchod storočia. V Neymarovi nezískali len futbalistu s výnimočnými schopnosťami, ale aj marketingovo mimoriadne cennú značku. Vzhľadom na jeho vek – 25 rokov – a potenciál môže PSG zo svojho pokladu vyťažiť obrovské bohatstvo.

Fanúšikovia čakajú na príchod Neymara pri... Foto: SITA/AP, Kamil Zihnioglu
Neymar, fanúšikovia Fanúšikovia čakajú na príchod Neymara pri štadióne Paríža St. Germain.

Neymar opustil Barcelonu po štyroch rokoch. Podľa jeho agenta mohlo prísť k podpisu zmluvy s PSG už vlani. Vtedy však dohoda stroskotala. „O všetkom sa rozhodlo v marci tohto roka. Keď sa Barcelona postarala o jeden z najpozoruhod­nejších obratov v histórii Ligy majstrov a v osemfinále celkovým skóre 6:5 vyradila práve Paríž, bol jej najdôležitejším hráčom Neymar. Na druhý deň však všetci ospevovali iba Messiho," tvrdí britská BBC.

A pridáva ďalší dôležitý postreh: Neymar sa rozhodol pre odchod aj preto, aby nebol v tieni nedotknuteľného Argentínčana a mal v budúcnosti väčšiu šancu na zisk prestížnej Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu planéty.

„Samozrejme, raz ju chcem držať vo svojich rukách. Nikam sa však neponáhľam. Leovi som za všetko vďačný. Mnohé som sa od neho naučil," vyjadril sa k problematike Neymar.

Faktom však zostáva, že na Nou Campe by nikdy nebol jednotkou. V Paríži mu táto pozícia prischne. Bez debaty. „Budeš naším kráľom, kapitánom. Mužom, okolo ktorého vyskladáme skvelý tím," sľuboval Neymarovi pred časom Nasser Al-Khelaifi, prezident klubu.

Napokon, Neymar by mal na tmavomodrom drese nosiť prestížnu desiatku. Tú, ktorej by sa v Messiho ére na Nou Campe nikdy nedočkal…

Najdrahší futbalisti histórie
Neymar 222 mil. FC Barcelona Paríž 2017
Paul Pogba 110 mil. Juventus Man. Utd. 2016
Gareth Bale 100 mil. Tottenham Real Madrid 2013
Cristiano Ronaldo 94 mil. Man. Utd. Real Madrid 2009
Gonzálo Higuaín 90 mil. Neapol Juventus 2016
Neymar 88 mil. Santos FC Barcelona 2013
Romelu Lukaku 85 mil. Everton Man. Utd. 2017
Luis Suárez 82 mil. Liverpool FC Barcelona 2014
James Rodriguéz 80 mil. AS Monaco Real Madrid 2014
Ángel Di María 75 mil. Real Madrid Man. Utd. 2014
debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #Paríž St. Germain