Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Moc peňazí. Neymarova sága presahuje športový rozmer

Srdcia futbalových fanúšikov Barcelony najprv od radosti poskočili. Vzápätí začali krvácať ešte silnejšie ako predtým.

02.08.2017 21:42
Neymar Foto: ,
Neymar.
debata (13)

Nový Figo?

Keď včera za bránami slávneho Nou Campu zaparkovalo tmavomodré Audi, priaznivci španielskeho veľkoklubu zbystrili pozornosť na maximum. Vystúpil z neho futbalista, ktorý je počas tohto leta najsledovanejším na svete – Neymar.

Brazílčan vošiel do útrob štadióna, no tréningovú jednotku so spoluhráčmi neabsolvoval. Po polhodine zadným východom odišiel. Podľa katalánskej rozhlasovej stanice RAC1 sa prišiel definitívne rozlúčiť – so spoluhráčmi, trénermi, vedením. S prostredím, ktoré bolo jeho futbalovým domovom štyri roky.

„Spoluhráčom povedal, že odchádza. Vysvetlil im, že svoju budúcnosť už viac nebude spájať s Barcelonou. Od 19. júla, keď sa Neymar objavil v tréningovom centre klubu naposledy, sa zmenilo mnohé. Jeho prestup je na spadnutie,“ tvrdí vo svojom stĺpčeku Ramiro Aldunate, novinár prestížneho španielskeho denníka Marca.

Mimochodom, jeho názov znie: Neymar, nový Figo.

Prečo?

Keď pred sedemnástimi rokmi prestupoval portugalský virtuóz do konkurenčného Realu Madrid, nemohli barcelonskí fanúšikovia jeho rozhodnutiu najprv uveriť. V momente, keď už ležal Figov podpis na papieri, zmenilo sa ich prekvapenie na nenávisť. Počas prvého zápasu Barcelony s Realom pristála na ihrisku dokonca prasacia hlava…

Zradca i žoldnier. No odvážny

Zdá sa, že v Katalánsku upadne do nemilosti aj Neymar. Napriek tomu, že geniálny krídelník nepaktuje so žiadnym z priamych barcelonských rivalov, aj za jeho menom už existuje pomlčka. A za ňou príznačné pomenovanie.

„V okolí Nou Campu nájdete viaceré transparenty a plagáty. Nie je na nich nik iný ako Neymar. A označenie – zradca, žoldnier,“ píše Marca.

Podľa viacerých zahraničných médií je prestup odchovanca Santosu do parížskeho klubu St. Germain už len otázkou najbližších hodín. Nasvedčuje tomu niekoľko faktov: Neymara uvoľnil zo včerajšieho tréningu Barcelony jej nový kouč Ernesto Valverde, čo značí, že so superhviezdou už nepočíta. Mediálna spoločnosť BeIN Sports, ktorej výkonným riaditeľom je prezident francúzskeho vicemajstra Nasser Al-Khelaifi, už v pondelok na svojom twitterovom konte zverejnila, že Neymar zamieri do Parku princov.

Navyše, Barcelona včera vydala na svojom webe oficiálne stanovisko, v ktorom potvrdila, že brilantný technik požiadal o uvoľnenie z klubu. Ten mu dočasne povolil nezúčastňovať sa tréningov.

„Rozhodnutie, ku ktorému pristúpil, musel urobiť veľmi opatrne. Zároveň však naň potreboval dostatok odvahy,“ uviedol pred niekoľkými dňami Dani Alvés. Neymarov, krajan, ktorý mu pomáhal s udomácnením v Barcelone a teraz by si mal po boku dobrého priateľa zahrať aj vo francúzskej metropole.

Porušujú finančné pravidlá?

To však ešte nie je stopercentne isté. Barcelone sa totiž prístup Parížanov nepozdáva. S tým, že pre katarských majiteľov klubu St. Germain nie je uhradenie výstupnej klauzuly vo výške 222 miliónov eur žiaden problém, sa nevedia zmieriť. A spolu so zástupcami Primera división robia všetko pre to, aby k najväčšiemu prestupu v dejinách futbalu nedošlo.

„Podáme sťažnosť. Parížania totiž neporušujú len pravidlá finančného fair play Európskej futbalovej únie, ale aj hospodárskej súťaže Európskej únie,“ vyhlásil v rozhovore pre denník Mundo Deportivo šéf španielskej ligy Javier Tebas.

O čom vlastne hovoria pravidlá finančného fair play UEFA?

Funkcionári ich zostavili pred šiestimi rokmi. S jednoznačnou víziou: aby kluby nemíňali viac ako sú schopné zarobiť. Podľa úpravy z roku 2015 môžu majitelia do klubu naliať peniaze len vtedy, ak budú schopní dokázať, ako zabezpečili finančnú rovnováhu. Parížania údajne hľadajú spôsoby, ako tieto pravidlá obísť…

Rozlúčil sa i Messi

Ságu okolo Neymara sleduje celý svet – nielen futbalový. Zaujal aj ľudí, ktorí s futbalom či športom nemajú veľa spoločného. Nie div. Suma 222 miliónov eur vyráža dych. „Ak sa prestup napokon uskutoční, zmení sa v modernom futbale absolútne všetko. Keď sa mám priznať, tej sume nemôžem doteraz uveriť,“ myslí si Jürgen Klopp, nemecký tréner Liverpoolu.

Napokon, viaceré médiá sa s cifrou, ktorá sa ešte pred niekoľkými dňami pohybovala za hranicami sci-fi, pohrávajú. Britská BBC vypočítala, že za rovnakú sumu by ste si mohli kúpiť tri lietadlá, ktorými sa prepravuje americký prezident Donald Trump. Dovoliť by ste si mohli aj superjachtu Paula Allena, spoluzakladateľa Microsoftu. Mimochodom, na nej nájdete 41 kajút, bazén, kino, dve helikoptéry. A zostalo by vám aj vreckové – viac ako 50 miliónov.

„Neymarov prestup presiahol futbalový i športový rozmer. Je symbolom ohromnej sily, ktorú chcú demonštrovať PSG a jeho katarskí majitelia,“ povedal pre BBC brazílsky novinár Fernando Duarte.

Finančnú špirálu odprezentujú šejkovia aj na Neymarovom plate. Ročne by mal 25-ročný útočník zinkasovať 30 miliónov eur. Jeho otcovi by malo na účte pribudnúť ďalších 40 miliónov. Zdá sa, že dlhá letná prestupová telenovela, ktorú Barcelončania a Parížania vyskladali z mnohých častí, by sa mohla už čoskoro skončiť. „Nebude trvať dlho a PSG vyplatí Barcelone 222 miliónov. Neymara predstaví ako svojho hráča už tento týždeň,“ vyhlásil včera pre Marcu Wagner Ribeiro, hráčov agent.

S čoskoro niekdajším spoluhráčom sa stihol rozlúčiť aj Lionel Messi. „Bolo mi cťou hrať po tvojom boku, priateľu,“ napísal na twitteri.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #fc barcelona #Paríž Saint-Germain