Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Objavil ho Kozák, obľúbil si ho Mourinho. Zažiari Matič v Manchestri?

Keď prichádzal pred desiatimi rokmi do Košíc, nemuseli za neho východniari zaplatiť ani cent. Mal štatút amatéra, skúsenosti len z tretej srbskej ligy. Doma o neho nemali popredné kluby záujem. Výnimočný talent v ňom nik nevidel.

01.08.2017 14:31
debata (1)
Spomienka na august 2008. Nemanja Matič v drese... Foto: SITA, Ivan Fleischer
Nemanja Matič, Zdeno Štrba Spomienka na august 2008. Nemanja Matič v drese Košíc (vľavo) v súboji so stredopoliarom Žiliny Zdenom Štrbom.

Z 0 na 45 miliónov

Odvtedy sa však v živote Nemanju Matiča mnohé zmenilo – k lepšiemu. Srbský futbalista, ktorý strávil v košickom drese tri sezóny a upútal pozornosť súčasného reprezentačného tréner Jána Kozáka, je v súčasnosti jedným z najlepších stredopoliarov planéty. Priam svetovou hviezdou.

Pritom ešte v čase, keď ho Košičania predávali do Chelsea Londýn, zinkasovali za neho len 1,5 milióna eur. Pred šiestimi rokmi už za neho zaplatila Benfica Lisabon 4 milióny. Keď sa o ďalšie tri sezóny vracal Matič späť na Stamford Bridge, vzrástla jeho hodnota už na 25 miliónov.

„Je to málo. Pozrite sa, keď cena Garetha Bala presahuje hranicu 90 miliónov eur, za Matiča by ste mali zaplatiť minimálne 50 miliónov. Je rýchly, technicky zdatný, vysoký, dobre stavaný. Je skrátka skvelý," vyhlásil o ňom po prestupe Mateja Kežman, niekdajší skvelý útočník Chelsea.

Futbalové umenie Nemanju Matiča

K sume, o ktorej hovoril Srb, sa Matič pred dvomi dňami výrazne priblížil. Manchester United ho z Chelsea vykúpil za 45 miliónov eur. Po Romeluovi Lukakuovi (Everton, 83 miliónov) a Victorovi Lindelofovi (Benfica, 35 miliónov) sa stal treťou letnou posilou najúspešnejšieho klubu anglickej futbalovej histórie.

„Manchester je jeden z najväčších klubov sveta. Keď si k tomu pripočítate trénera, akým je José Mourinho, nemáte nad čím premýšľať. Moje rozhodovanie bolo mimoriadne jednoduché," hovoril Matič po podpise trojročnej zmluvy.

Mimochodom, práve osoba Mourinha zohrala pri jeho príchode na Old Trafford kľúčovú úlohu. Portugalský kouč si Matiča obľúbil už počas pôsobenia v Chelsea. Dal mu to, čo v tínedžerskom veku nenašiel v Srbsku: dôveru. „Zakaždým, keď som pod ním nastúpil, dokázal zo mňa vydolovať to najlepšie. Verím, že ho ani tentoraz nesklamem a dokážem mu, že som členom Manchestru oprávnene," uviedol 28-ročný futbalista.

Our new signing turns 29 today! What better way to see in your birthday... #MaticIsRed

Príspevok, ktorý zdieľa Manchester United (@manchesterunited),

Košiciam splácal dlhy

Za to, čo Matič vo veľkom futbale doteraz dosiahol, vďačí z veľkej miery Košiciam. Práve tamojší klub mu dal prvú šancu, ktorú pevne chytil do rúk. Tréner Kozák osemnásťročnému mladíkovi od začiatku veril, videl v ňom potenciál. Pod jeho rukami vyrastal z Matiča na východe Slovenska výnimočný futbalista, po ktorom rýchlo siahli svetové veľkokluby.

Na nič z toho, čo v Košiciach našiel, Matič nezabudol. Keď mali vlani VSS finančné problémy, pomohol milovanému klubu dlhy splatiť. „Od Nemanju to bolo vzácne gesto. Potvrdil, že má veľké srdce, nesmierne si to vážime," vravel Blažej Podolák, predseda predstavenstva.

Košice vyslali Matiča do veľkého futbalového sveta. V ňom sa vysoký, 194-centimetrov vysoký, stredopoliar nestratil. Stal sa dvojnásobným anglickým šampiónom, z titulu sa tešil aj v Portugalsku. Zahral si vo finále Európskej ligy. Získal si rešpekt, uznanie chýrnych expertov. Nechýbalo pritom veľa a mohol si na seba obliekať slovenské národné farby – v stredovej formácii hrať po boku Mareka Hamšíka či Juraja Kucku.

Pod Tatrami získal občianstvo, naučil sa jazyk, mal záujem nastupovať za Slovensko. Lenže v okamihu, keď Srbi zistili, že v Košiciach im vyrastá nádejný futbalista, presvedčili ho, aby si na seba navliekol ich dres. V ňom sa usadil pevne. Dosiaľ nazbieral 32 štartov, stal sa výraznou oporou.

To isté očakávajú od Matiča aj v Manchestri. O tom, že do zostavy, ktorá sa pokúsi prinavrátiť United zašlú slávu z ostatných rokov, zapadne, nik nepochybuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #nemanja matič